Geld besparen is natuurlijk een hele goede gewoonte, waar bijna iedereen wel in meer of mindere mate mee bezig is. Je probeert op de kleintjes te letten, te besparen op je boodschappen en wil niet te veel betalen voor iets wat je nodig hebt. Maar soms zijn we ons niet bewust van de manieren waarop we aan de andere kant juist geld weggooien. Door je hier wél van bewust te worden, kun je nog flink wat besparen.
1: Abonnementen die je niet gebruikt
We hebben allemaal wel eens een abonnement gehad waar we in het begin heel enthousiast over waren, maar dat na verloop van tijd een beetje verwaterd is. Of het nu gaat om een streamingdienst, een tijdschrift abonnement of een sportschool lidmaatschap, als je er geen gebruik meer van maakt, maar er nog wel een abonnement op hebt, gooi je eigenlijk geld weg. Neem dus eens de tijd om je abonnementen door te lopen en op te zeggen wat je niet meer gebruikt. Zo houd je meer geld over voor dingen die wél belangrijk voor je zijn.
2: Impulsieve aankopen
Hoe vaak heb je al iets gekocht waar je later spijt van had? Impulsieve aankopen kunnen ongemerkt een grote aanslag zijn op je budget. Het lijkt misschien niet zoveel voor te stellen om dat paar schoenen of die handige nieuwe gadget te kopen, maar die kleine bedragen kunnen zich snel opstapelen. Voordat je iets koopt, vraag jezelf af: heb ik dit echt nodig? Of beter nog: slaap er een nachtje over. Door even na te denken voordat je koopt, voorkom je dat je onnodig geld verspilt.
3: Het niet vergelijken van prijzen
Het kan heel verleidelijk zijn om het eerste product te kopen dat je tegenkomt, maar door prijzen te vergelijken kun je vaak een hoop geld besparen. Of je nu online winkelt of lekker door de stad rondstruint, neem de tijd om verschillende opties te onderzoeken en te kijken waar je de beste deal kunt vinden. Een paar minuten van je tijd kan je zomaar eens heel veel geld opleveren.
4: Buiten de deur eten
Een lekker broodje onderweg, die luxe koffie bij dat leuke tentje of een pizza bestellen als je geen zin hebt om te koken. Gemakkelijke maaltijden buiten de deur kunnen een grote verleiding zijn, vooral als je een druk leven hebt. Maar al die lunches op het terras en diners in restaurants kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Probeer in plaats daarvan vaker thuis te koken en je eigen lunch mee te nemen naar je werk. Zorg er ook voor dat je een makkelijke maaltijd in de vriezer hebt voor als je even geen zin hebt om te koken. Zo bespaar je niet alleen geld, maar eet je vaak ook een stuk gezonder.
5: Slechte kwaliteit kopen
Goedkoop is duurkoop wordt ook wel gezegd. Soms is het verleidelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar goedkoop kan uiteindelijk duurkoop zijn. Als je steeds goedkope producten koopt die van slechte kwaliteit zijn en snel kapot gaan, ben je uiteindelijk meer geld kwijt dan wanneer je meteen investeert in een product van goede kwaliteit, dat een leven lang meegaat. Denk dus op de lange termijn en investeer in kwalitatief goede producten, die langer meegaan.
6: Geen gebruik maken van kortingen en aanbiedingen
Waarom de volle prijs betalen als je ook kunt profiteren van kortingen en aanbiedingen? Van kortingsbonnen en promotiecodes tot seizoensuitverkopen en loyaliteitsprogramma’s, er zijn ontelbaar veel manieren om geld te besparen op je aankopen. Sowieso geldt voor veel huishoudelijke producten dat ze zo vaak in de aanbieding zijn, dat je eigenlijk altijd de helft van de normale prijs zou moeten betalen. Houd je ogen open voor deals en bespaar geld waar je kunt. Het kost misschien wat extra moeite, maar het loont zeker op de lange termijn. Gebruik eventueel onze bodemprijzenlijst, zodat je nooit meer teveel betaalt voor je boodschappen.
7: Geen budget opstellen
Een van de belangrijkste stappen naar financiële stabiliteit is het opstellen van een budget. Zonder een budget is het moeilijk om je uitgaven onder controle te houden en je financiële doelen te bereiken. Neem de tijd om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten en stel een realistisch budget op, dat past bij jouw levensstijl. Houd je vervolgens aan dat budget en pas het indien nodig regelmatig aan. Een budget zal je helpen om bewuster met je geld om te gaan en dus ook om minder geld weg te gooien.
8: Het verspillen van energie
Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dat weten we allemaal, maar toch wordt er nog heel veel energie verspilt. Kleine veranderingen, zoals het uitschakelen van apparaten als je ze even niet gebruikt, het installeren van energiezuinige ledverlichting en het verbeteren van de isolatie van je huis, kunnen allemaal helpen om je energierekening te verlagen. Door bewust om te gaan met energie, kun je veel geld besparen, zonder in te leveren op comfort.
9: Te veel betalen voor diensten
Bankkosten, creditcardkosten, beleggingskosten… Het zijn allemaal kleine kosten die stiekem je portemonnee leegtrekken. Neem de tijd om eens uit te zoeken welke kosten je allemaal maakt en wat je hiervan kunt gaan wegstrepen. Misschien kun je overstappen naar een bank met lagere tarieven, een creditcard met betere voorwaarden vinden of als je belegt overstappen naar een broker met lagere kosten. Door eens kritisch te kijken naar de kosten van dit soort diensten, kun je structureel geld besparen.
10: Geen noodfonds hebben
Het hebben van een noodfonds is niet alleen slim, je kunt er ook nog eens veel geld mee besparen. Een onverwachte medische rekening, autopech of een kapotte wasmachine kan je bergen geld kosten als je niets achter de hand hebt. Je moet dan misschien geld gaan lenen, een betalingsregeling gaan treffen of iets kopen of afbetaling. In al deze gevallen betaal je vrijwel altijd rente. Dit is zonde, want als je genoeg geld achter de hand hebt om dit soort tegenvallers zelf op te vangen, hoef je deze extra kosten niet te maken.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Bestel jij bij dit bedrijf, dan ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.