Beleggen is sinds 2020 veel hipper geworden, maar ook een stuk toegankelijker! Waar je ‘vroeger’ veel moeite moest doen om aandelen te kopen, hebben we tegenwoordig allemaal handige apps die we gewoon kunnen downloaden op onze telefoon. Ik ben zelf in maart 2020 begonnen met beleggen, nét voor de corona crisis. Ik wist he-le-maal niets van beleggen, maar ik ben gewoon begonnen. Ik ben nog steeds blij dat ik niet eindeloos heb gewacht tot ik ‘voldoende wist’. Als ik het kan, dan kun jij het ook. Er zijn een aantal stappen die ik heb gevolgd, voordat ik begon. In deze blog ga ik deze tips met jou delen, zodat je kunt beginnen met beleggen.
In dit artikel...
Tip 1: Lees boeken of blogs over beleggen
Voordat ik begon met beleggen, las ik het boek Blondjes beleggen beter van Janneke Willemse. Dat boek triggerde iets in mij. Ik had ineens het verlangen om óók te gaan beleggen. Dus ik begon. Zo simpels als dat het hier staat, zo simpel was het ook.
Iets minder simpel was mijn weg vinden in het beleggen. Ik heb veel foute keuzes gemaakt, ik maakte emotionele beslissingen. Wanneer mijn inleg daalde, verkocht ik het heel vlug. Dat was achteraf niet slim, want op die manier bouwde ik iedere keer verlies op.
Gelukkig zijn er veel websites en Instagramaccounts die je kunt volgen, bijvoorbeeld YoungTrader, zodat je meer leert over beleggen. Op deze accounts vind je tips om te beginnen met beleggen. Maar onthoud: je leert pas door het te doen. Net als ik.
Tip 2: Begin met kleine bedragen
Het kan eng zijn om te beginnen met beleggen, maar bouw het gewoon rustig op. Start met kleine bedragen inleggen en kijk wat het doet. Het is net een spier die je kunt trainen. Ik vond het ook erg spannend in het begin, maar ik ben blij dat ik heb doorgezet.
Wanneer je het begint te snappen, kun je stap voor stap je inleg verhogen. En dan kom je uiteindelijk op een mooi bedrag per maand dat je belegt en daarmee jouw geld aan het werk zet.
Tip 3: Begin met beleggen in een indexfonds
Om het jezelf niet te moeilijk te maken, kun je bijvoorbeeld kiezen om te investeren in een indexfonds. Je belegt dan niet in één bedrijf, maar in een index met veel meer bedrijven. Het grootste voordeel is dat je dus niet hoeft uit te pluizen welk bedrijf ‘goed’ is om in te investeren.
Dit bespaart je veel tijd en onzekerheid, terwijl je tegelijkertijd wel werkt aan het opbouwen van jouw vermogen. Een echte win-win situatie dus.
Tip 4: Wees een passieve belegger
Met een passieve belegger bedoel ik dat je je inleg met rust laat. Beleggen doe je het liefst voor de lange termijn, de beurs kan op korte termijn namelijk flink schommelen.
Zoals ik al eerder vertelde verkocht ik steeds mijn aandelen op het moment dat de beurs zakte, dit is echte het ‘domste’ wat je kunt doen. Ik heb ervan geleerd en ik wil jou ervoor behoeden. Als je dit namelijk wel doet, dan koop je ‘hoog’ en je verkoopt ‘laag’. Dit zorgt ervoor dat je iedere keer een verlies opbouwt. Ik sta momenteel nog steeds €300 in de min door deze stomme beginnersfout.
Hoe pak ik het nu aan? Ik heb een aantal aandelen geselecteerd die ik wilde hebben. Hier stop ik iedere maand geld in en ik laat het met rust. Als de beurs zakt koop ik soms wat extra bij. Dit noemen ze ‘but the dip’. Ik heb ook 1 ETF (een mandje aandelen) waar ik regelmatig iets inleg.
En het belangrijkste? Ik kom er verder niet meer aan. Hopelijk heb je iets aan deze tips zodat jij ook kunt beginnen met beleggen!
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Geef een reactie