De beurs zit in een dip. Het begon al met de energiecrisis, en nu de oorlog in Oekraïne is gestart is het helemaal op weg naar de bodem. Maar wat doe je nou met jouw tijdens het beleggen tijdens een oorlog? En moet je jezelf wel zo veel zorgen maken?
Wat is er aan de hand?
Na de coronacrisis was de beurs lekker aan het pieken. Beleggers hadden er weer zin in en durfden hun geld weer in te leggen op de beurs. Maar toen begon de energiecrisis. De gasprijzen rijzen nog steeds de pan uit, en dat heeft effect op alles in de hele wereld. Stijgende prijzen van boodschappen, hogere prijzen voor producten in andere winkels, en ook de benzineprijzen rijzen de pan uit.
Door de onrust die Rusland veroorzaakte toen ze aan de grens van Oekraïne gingen bivakkeren, ging de beurs naar beneden. Dat werd er natuurlijk niet beter op toen ze daadwerkelijk de oorlog begonnen.
Al deze zaken samen zorgen ervoor dat de beurs dipt.
Wat leert het verleden ons over het rendement tijdens oorlog?
Je hoort regelmatig: resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Maar door naar het verleden te kijken, kun je wel inschatten wat je kunt verwachten. Beleggen tijdens de oorlog is namelijk van alle tijden.
De laatste grote oorlog in Europa was de Tweede Wereldoorlog. Dus laten we eens kijken wat die qua beursrendement voor de beleggers in petto had.
Vanaf het moment dat Amerika zich ging mengen in de Tweede Wereldoorlog, ging de beurs in één dag 3,8% onderuit. Dat is behoorlijk flink. En in dat jaar bleven de koersen dalen.
Jaar | Rendement Amerikaanse beurs |
---|---|
1939 | -1,10% |
1940 | -10,67% |
1941 | -12,67% |
1942 | 19,17% |
1943 | 25,06% |
1944 | 19,03% |
1945 | 35,82% |
Het dieptepunt werd bereikt na 143 dagen. De Amerikaanse bedrijven waren maarliefst 20% de min in gegaan. Maar de volgende jaren ging de beurs juist weer flink omhoog.
Beleggen tijdens een oorlog
Als jij op dit moment belegt, dan zie je dat jouw portefeuille dit jaar in de min staat. Maar dat betekent niet dat je direct in paniek moet raken. Want vooralsnog heeft de beurs zich in het verleden altijd hersteld. Alleen duurt het soms wel even…
Je kunt uit het verleden twee belangrijke lessen halen.
Beleg niet in één land of één bedrijf, maar wereldwijd
Stel je voor dat jij had besloten om alleen maar te beleggen in bedrijven uit Rusland. Dan had je nu een groot probleem gehad. Want de sancties die tegen Rusland lopen, gaan er sowieso voor zorgen dat er hele harde klappen gaan vallen op de Russische beurs, voor een lange tijd.
Door jouw beleggingen te spreiden, kun je zo’n klap voorkomen. En nou hoef je echt niet zelf uit te zoeken welke bedrijven je dan moet hebben. Beleg gewoon in een van de profielen van Brand New Day en je weet direct dat je wereldwijd gespreid zit. Jouw beleggingen kunnen dan best nog dalen, maar niet zo hard als jouw Russische beleggingen.
Schakel jouw emoties uit
Emotie is een slechte raadgever. Hoe veel mensen me op dit moment vragen of ze überhaupt wel moeten starten met beleggen tijdens deze crisis is bijna ongekend. En dat terwijl iedereen eigenlijk juist in een dip wil kopen of starten, zodat ze te zijner tijd kunnen profiteren van de groei van de wereldwijde economie die je op de beurs terugziet.
Dit is hoe zo’n dip eruit ziet.
Blijf gewoon de strategie volgen die je al volgt, in mijn geval is dat Dollar Cost Averaging, of begin juist nu. En leg niet direct al jouw geld in één keer in, want je kunt nooit voorspellen wanneer de bodem is bereikt. Spreid jouw inleg over verschillende weken of maanden om jouw gemiddelde aankoopprijs zo gemiddeld mogelijk te houden.
Beleggen voor de lange termijn
Als de geschiedenis ons iets heeft laten zien, dan is het dat de beurs zich tot nu toe altijd heeft hersteld. Maar dat gebeurt niet altijd in een paar maanden. Soms duurt het een paar jaar. Maar de beleggers met een lange adem, die hun geld rustig kunnen laten staan en niet in paniek alles verkopen, die plukken over een paar jaar de vruchten van deze strategie. Vooral als je wereldwijd belegt, zoals je bij Brand New Day doet.
Het laatste wat je wilt is dat je doordat je het geld nodig hebt, ineens al jouw geld van de beurs af MOET trekken.
En als je belegt met geld wat je kunt missen, als is het maar een paar euro, dan ga jij leren hoe de beurs werkt.
Luister de podcast
Disclaimer
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van jouw inleg verliezen. Resulaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Als je hierop klikt ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie