Sinds het begin van de corona crisis in 2020 is het beleggen ineens een stuk populairder geworden. Dat het voor ‘de gewone mens’ een stuk makkelijker is om te beleggen, helpt hier natuurlijk aan mee. In deze blog ‘beleggen voor dummies’ leg ik alles uit in Jip en Janneke taal.
In dit artikel...
Wat is beleggen en hoe werkt het?
Beleggen is een vorm van investeren waarbij je geld voor een langere periode aan het werk zet voor je. Je kunt bijvoorbeeld investeren in aandelen, obligaties of ETF’s. Dit doe je met de intentie dat jouw geld na een tijdje meer waard wordt.
Als jij een aandeel koopt, koop je in principe een klein stukje van dat bedrijf. Als het goed gaat met het bedrijf, dan stijgt de waarde van jouw aandeel. Gaat het wat minder met het bedrijf, dan daalt de waarde van jouw aandeel.
In tijden van crisis kunnen de koersen ineens flink dalen. Het is dan belangrijk om het hoofd koel te houden en je vast te houden aan jouw plan.
Als je uitzoomt en over heel veel jaren kijkt, zie je dat er historisch gezien altijd een stijgende lijn in heeft gezeten.
Beleg daarom altijd met geld dat je niet nodig hebt, zodat je jouw aandelen niet hoeft te verkopen in crisistijden. Je kunt bij bijvoorbeeld Brand New Day zelf beslissen hoeveel geld jij maandelijks inlegt, dus dat mag ook verschillend zijn.
Beleggen voor dummies: wat is het verschil tussen aandelen, obligaties en ETF’s?
Een aandeel is een los stukje van een bedrijf dat jij kunt aankopen. Je kunt dit aankopen, maar ook weer verkopen op elk moment. Aandelen hebben namelijk geen einddatum.
Met obligaties is dat anders, dan leen je namelijk geld uit aan een bedrijf. Na het uitlenen van jouw geld, krijg jij een ‘schuldpapier’ van het bedrijf. Dit is een bewijs dat het bedrijf van jou geld heeft geleend. Zodra je hiermee start, krijg je een jaarlijks vervaldag, een eindvervaldag en een afgesproken jaarlijks rendement.
ETF is de afkorting voor Exchange Traded Fund. Een ETF is zogezegd een mandje vol met aandelen. Doordat één ETF wel 500 bedrijven kan bevatten, merk je het qua koers niet echt als een van de bedrijven in het mandje het niet zo goed doet. Dat komt omdat de andere bedrijven deze klap opvangen en op die manier blijft de koers in balans. Het is dus -zeker als beginnende belegger- verstandig om (op zijn minst voor een deel) te beleggen in ETF’s. Het zorgt voor een goede spreiding en is minder risicovol.
Bij Brand New Day kun je beleggen in een combinatie hiervan, oftewel een combinatie tussen obligaties- en aandelenfondsen.
Waar kun je een beleggingsrekening openen en wat kost het?
Je kunt tegenwoordig heel makkelijk een beleggingsrekening openen. Bij beleggingsinstellingen, maar het kan ook bij je bank.
Let er wel op dat het bij jouw bank waarschijnlijk meer kost dan wanneer je bij een andere partij gaat beleggen. Je kunt eens kijken bij het kostenoverzicht beleggingsrekening van Brand New Day.
Beleggen voor dummies
Gelukkig hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. Bij Brand New Day kun je naast vrij beleggen en dus zelf de knopen doorhakken, ook kiezen voor model beleggen.
Model beleggen betekent dat je je geld inlegt in één van de vijf portefeuilles samengestelds door experts. Je hebt hierdoor bijna geen omkijken naar jouw beleggingsrekening en je hoeft niet zelf op onderzoek uit te gaan welke aandelen en obligaties jij wilt aankopen.
Je kunt kiezen uit deze vijf profielen: zeer offensief, offensief, neutraal, defensief en zeer defensief.
Bij zeer offensief wordt meer risico genomen, waardoor de kans groter is dat je (een deel van) je geld verliest. Daar tegenover staat wel een hoger verwacht rendement. Zeer defensief is het tegenovergestelde daarvan: daar wordt bijna geen risico genomen en de kans dat je je geld (deels) verliest is veel kleiner. Dat betekent ook dat je minder rendement op je geld krijgt.
Je kiest bij Brand New Day dus een profiel waar jij je goed bij voelt.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day en bevat affiliate links. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen.
Geef een reactie