Niet alleen de woningprijzen zijn gigantisch gestegen de afgelopen jaren, de huurprijzen rijzen ook de pan uit. We hebben nu eenmaal te maken gehad met een hoge inflatie, dus alles is duurder geworden. Dat zullen we moeten accepteren, maar het is natuurlijk niet zo dat huurbazen misbruik mogen maken van de torenhoge inflatie en de krapte op de woningmarkt. Het is daarom belangrijk dat jij weet hoe je uit kunt zoeken of jij niet teveel huur betaalt. Vandaag leggen wij je daarom uit hoe je erachter komt of je te veel huur betaalt.
Het puntensysteem
In Nederland geldt een puntensysteem waarmee je kunt berekenen hoeveel huur er gevraag mag worden voor een woning. Het puntensysteem is heel uitgebreid en omvat allerlei onderdelen, zoals de energiezuinigheid van een huis, de ruimte binnen en buiten en hoe luxe de woning is afgewerkt. Voor elk onderdeel scoort de woning punten. Het totale aantal punten bepaalt uiteindelijk hoeveel huur er gevraagd mag worden voor een woning.
Valt de woning binnen de sociale sector (maximaal 143 punten), dan mag de huurprijs niet meer bedragen dan 879,66 euro per maand. Het maakt dan niet uit of je de woning huurt via een corporatie of via een particuliere verhuurder. Het aantal punten is hierin leidend. Voor woningen in de sociale sector is huurtoeslag mogelijk.
Naast de sociale sector is er ook nog het segment voor de middenhuur. De middenhuur bestaat pas net en geldt daarom alleen voor huurcontracten die zijn afgesloten op of na 1 juli 2024. Woningen met een totaal puntenaantal tussen de 144 en 186 vallen in dit segment. Er is geen huurtoeslag mogelijk voor deze woningen, maar de verhuurder mag niet meer vragen dan 1.157,95 euro per maand als aanvangsprijs.
Heeft een woning 187 punten of meer, dan valt deze in de vrije sector (woningen tussen de 144 en 186 punten ook als het huurcontract vóór 1 juli 2024 is afgesloten). In dit geval geld er uiteraard ook geen huurtoeslag, maar in feite geldt er dan ook geen maximale huurprijs. Dat wil zeggen dat verhuurders meer huur mogen vragen dan het puntensysteem uitwijst.
Hier zijn wel wat uitzonderingen op. Dit geldt namelijk alleen als je langer dan 6 maanden in de woning woont en je huurt voor onbepaalde tijd (dus zonder einddatum). Woon je er korter en heb je wel een afgesproken einddatum? Dan kan het zijn dat je toch recht hebt op huurverlaging.
De huurprijscheck
Als je erachter wil komen of je niet teveel huur betaalt, kun je heel simpel zelf de huurprijscheck doen. Je vult dan zelf het puntensysteem in voor jouw huurwoning. Aan de hand hiervan zie je dan hoeveel punten jouw woning krijgt, in welke sector je valt en hoeveel huur realistisch zou zijn voor de woning waarin jij woont.
Wat als je teveel huur betaalt?
Valt jouw woning in de sociale sector of onder de middenhuur en betaal je meer huur dan uit de huurprijscheck blijkt? Dan mag je je verhuurder vragen de huur verlagen. Werkt jouw verhuurder hier niet aan mee? Dan kun je de Huurcommissie om hulp vragen. De Huurcommissie beoordeelt dan de huurprijs van jouw woning en doet daarover een bindende uitspraak. Dat wil zeggen dat als de Huurcommissie bepaalt dat jouw huur omlaag moet, de verhuurder zich hieraan zal moeten houden. Doet de verhuurder dit niet, dan kun je naar de rechter stappen. Dit kun je zelf doen, of met behulp van een rechtsbijstandverzekering.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.