Starten met een budget kan best heftig zijn. Vaak zijn mensen geneigd het roer in één klap volledig om te gooien en het meteen groots aan te pakken. Maar de kans van slagen is dan juist minder groot. Door het kleinschaliger aan te pakken en stap voor stap kleine veranderingen door te voeren, is de kans dat je je aan je budget zult houden vele malen groter. Met onderstaande budget tips voor de korte termijn kun jij direct een begin maken met het opstellen van je budget én je hier ook aan houden.
Stel een budget op
Om te beginnen is het heel belangrijk om je uitgaven op een rijtje te zetten. Het liefst doe je dit op papier, omdat het psychologisch nu eenmaal beter werkt als je de bedragen voor je kunt zien. Deze handige printables kunnen je daarbij helpen. Door het te visualiseren gaat het budget veel meer leven én word je met je neus op de feiten gedrukt.
Om te beginnen breng je al je uitgaven van de vorige maand in kaart. Vul alles in, tot op de laatste cent nauwkeurig, maar ga nog niets schrappen. Dit kan even schrikken zijn en pijn doen, maar het is nodig om een goed beeld te krijgen van je uitgavenpatroon en het budget dat je maandelijks nodig zult hebben.
Breng je vaste lasten en abonnementen in kaart
Nu je al je uitgaven van de vorige maand op een rijtje hebt, weet je precies wat je vaste lasten zijn en welke abonnementen je allemaal hebt. Vervolgens kun je drie dingen doen om actie te nemen en deze budget tips voor de korte termijn toe te passen.
Je kunt schrappen wat je niet gebruikt (zoals dat sportschool abonnement terwijl je nooit gaat of dat tijdschrift waar je toch nooit tijd voor hebt), je kunt gaan vergelijken (kijk of je ergens anders goedkoper uit bent, zoals bijvoorbeeld met je telefoonabonnement of energiecontract) en je kunt gaan onderhandelen.
Dit laatste doe je als je eigenlijk niet wilt opzeggen of overstappen, maar toch graag wat minder aan een bepaalde kostenpost uit wil gaan geven. Als je belt met bijvoorbeeld je televisie aanbieder, kan het zomaar zijn dat je korting kunt krijgen als je dreigt over te stappen naar een ander.
Ga niet op pad zonder boodschappenlijstje
Voortaan ga jij altijd de deur uit met een boodschappenlijstje. Een boodschappenlijstje zorgt er namelijk voor dat je binnen je budget blijft. Staat het niet op je lijstje? Dan mag het ook niet mee naar huis. Klinkt simpel, maar dit kost best even wat discipline. Als je streng bent voor jezelf en dit volhoudt, zul je zien dat het steeds makkelijker wordt om binnen je budget te blijven.
Excel budget
Een budget maken in Excel? Geen zorgen, ik help je.
Met deze super simpele budgetsheet kan iedereen een budget maken. Zelfs jij.
Budget tips voor de korte termijn: Gebruik contant geld
Niets geeft zoveel overzicht als een vast bedrag aan contant geld. Neem voor je variabele lasten zoals de boodschappen en kleding maandelijks of wekelijks een vast bedrag op. Hier moet je het mee doen, op=op. Contant geld is veel overzichtelijker dan betalen met je pinpas. Doordat je het geld daadwerkelijk in je handen hebt, zie je precies hoeveel er doorheen gaat en hoeveel je nog over hebt. Er zijn hele handige planners verkrijgbaar waar je je geld per kostenpost kunt bewaren.
Eet thuis in plaats van buitenshuis
Dit is echt een van de beste budget tips voor de korte termijn: Eet voortaan thuis, en dan niet via Thuisbezorgd natuurlijk. Zelf koken is vele malen goedkoper dan buiten de deur eten namelijk. Heb je regelmatig geen zin om te koken? Dat is natuurlijk helemaal prima, maar zorg dan dat je altijd een pizza, friet en snacks in de vriezer hebt liggen. Dit scheelt je namelijk keiharde knaken en zorgt ervoor dat de euro’s niet onverwachts jouw portemonnee uit vliegen.
Met bovenstaande budget tips voor de korte termijn zou het jou moeten lukken je budget op orde te krijgen én je eraan te houden. Met deze tips kun je direct starten met budgetteren en geld besparen. Succes!
Geef een reactie