Er wordt veel gepraat over aandelen op het internet. Maar waar je bar weinig over hoort zijn obligaties. Terwijl de verdeling tussen aandelen en obligaties juist erg belangrijk is om jouw risico te spreiden.
Wat zijn obligaties?
Wanneer je belegt in obligaties, dan wordt jouw geld gebruikt om een lening te geven aan overheden of bedrijven. Het is dus niet zo alsof je een stukje van een bedrijf in bezit krijgt, zoals bij aandelen, maar je bent eigenlijk een soort bank. Je bent dus ook niet afhankelijk van de koers van een bedrijf, zoals je dat bij aandelen wel bent.
De bedrijven en landen aan wie jij jouw geld uitleent betalen rente over het bedrag wat ze geleend hebben. Dit heet de coupon.
En aan het einde van de leenperiode, krijg je jouw geld weer terug. De winst die je maakt is dus het rentebedrag wat jij krijgt.
Doordat obligaties veel stabieler zijn dan aandelen, is het risico wat je loopt bij obligaties over het algemeen lager dan wanneer je belegt in aandelen. Een belegging in obligaties heeft een vaste looptijd en vaste rentebedragen.
Logischerwijs is ook het beleggen in obligaties niet zomaar zonder risico. Want hoewel je niet afhankelijk bent van de aandelenkoers van een bedrijf, kun je jouw geld wel kwijt raken als het bedrijf of het land failliet gaat.
Daarom hebben ze zogenaamde kredietratings in het leven geroepen. Hiermee kun je zien of verwacht wordt dat een land of bedrijf zijn schulden kunnen betalen. Deze loopt van rating AAA (heel goed, zoals Nederland) tot rating DDD (eigenlijk is het land dan failliet). Een land als Oekraïne heeft op dit moment bijvoorbeeld een heel lage rating van CCC.
Waarom een verdeling tussen aandelen en obligaties?
Bij beleggen is het ontzettend belangrijk om jouw geld niet op één paard te zetten, maar te spreiden over verschillende landen en branches. Maar daarnaast is het slim om ook verschillende beleggingsvormen aan te houden, zodat wanneer de economie zich beweegt, je altijd kunt profiteren.
Even een voorbeeld…
Op dit moment is er wereldwijd een enorme inflatie. Dit zorgt ervoor dat de aandelenbeurs inzakt. Veel aandelen staan op dit moment dus op verlies ten opzichte van eerder.
Maar om inflatie tegen te gaan heeft de Europese Centrale Bank de rente voor leningen verhoogd. Dat betekent dat hypotheekrente stijgt, dat we misschien wel weer een keer rente op ons spaargeld krijgen, maar ook dat het voor bedrijven en overheden duurder wordt om geld te lenen. De rente die je krijgt op obligaties gaat dus juist omhoog in plaats van naar beneden. Wel ga je dit effect pas in de toekomst zien, omdat dit natuurlijk pas geldt voor obligaties die nú gekocht worden en niet voor de obligaties die al jarenlang lopen.
Als jij beide vormen van beleggen in jouw portefeuille hebt, worden eventuele verliezen die je maakt op de aandelenbeurs dus gedempt door obligaties.
Hoe koop je obligaties?
Als particulier is het helemaal niet zo gemakkelijk om obligaties te kopen. Een obligatie kan namelijk wel € 50.000,- per stuk kosten en dan heb je jouw geld nog niet eens gespreid over verschillende landen.
Ik weet niet hoor, maar ik heb dat niet zomaar liggen.
Gelukkig kun je ook gemakkelijker obligaties kopen door deze op te nemen in jouw beleggingsprofiel bij Brand New Day. Bij Brand New Day kun jij kiezen voor een van de vijf modelportefeuilles om in te beleggen. Bij een Zeer Offensief model beleg je alleen in aandelen, en bij een Zeer Defensief model juist bijna alleen maar in obligaties.
De beste verdeling tussen aandelen en obligaties
Maar hoeveel procent van jouw inleg zou je nou moeten inleggen in de minder risicovolle obligaties?
Dat hangt heel erg af van hoe lang jij wilt beleggen.
Vaak wil je tegen de tijd dat de einddatum waarop jij niet meer wilt inleggen in zicht komt, minder risico nemen met jouw geld. Op die manier is de kans groter dat jouw geld niet veel minder waard wordt. Je gaat dus door de tijd heen steeds defensiever beleggen.
Wanneer mensen beleggen voor hun oude dag wordt vaak de vuistregel gehanteerd dat je net zoveel procent obligaties zou moeten hebben als jouw leeftijd. Zelf ben ik bijvoorbeeld 37 jaar oud en ik zou in dat scenario voor een Offensief profiel bij Brand New Day moeten kiezen, waarin 30% obligaties zitten.
Bij Brand New Day hoef je het niet allemaal zelf uit te vogelen. Je kunt namelijk bij jouw beleggingsrekening gewoon invullen wat de doeldatum is tot wanneer jij wilt beleggen. Door het schuifje ‘automatische risicoafbouw‘ aan te zetten, verschuift jouw gekozen profiel langzaamaan van het profiel wat jij origineel gekozen hebt, naar een meer defensief profiel.
Handig toch!
Beleggen in obligaties bij Brand New Day
Wanneer je belegt bij Brand New Day en een van de modelprofielen gebruikt, dan heb je altijd automatisch een gedeelte obligaties. Dit met uitzondering van het Zeer Offensief model, waarbij je echt alleen in aandelen belegd.
Maar Brand New Day belegt natuurlijk niet in super risicovolle obligaties. Ze maken gebruik van beleggingsfondsen die zij zelf ontwikkeld hebben, die jouw geld automatisch spreiden over de hele wereld, in obligaties van verschillende landen en bedrijven. De gemiddelde kredietrating van de obligaties ligt op AA-, dus allemaal goed gewaardeerde obligaties.
Door op deze manier de obligaties in jouw beleggingsportefeuille op te nemen, zorg je ervoor dat je zonder extreem veel geld te hebben tóch jouw beleggingen kunt spreiden. En je kunt al gaan beleggen vanaf 1 euro!
Klaar om ook te gaan beleggen in obligaties? Open dan hier een gratis beleggingsrekening bij Brand New Day.
Lees meer over beleggen
Disclaimer
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van jouw inleg verliezen. Dit artikel is geen persoonlijk beleggingsadvies.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. De inhoud is 100% One Broke Girl. In het artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor kan One Broke Girl een extra vergoeding ontvangen. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie