De herfst is weer begonnen en dus zijn pompoenen weer volop verkrijgbaar. Wat in het seizoen is, seizoensgroente dus, is goedkoop en lekker, dus die pompoenen moet je zeker meenemen met de boodschappen. En wat dacht je van de inhoud van die uitgeholde pompoenen voor Halloween? Zonde om weg te gooien natuurlijk! Pompoensoep ligt dan heel erg voor de hand, maar om nou de hele herfst pompoensoep te eten…. Wij geven je daarom vandaag 4 pompoensoep variaties, die net zo heerlijk (of misschien zelfs nog wel lekkerder) zijn.
Pompoen minestrone
Minestrone is een rijkgevulde, Italiaanse maaltijdsoep. Doordat een minestrone ook pasta en veel groenten bevat, heb je niets anders meer nodig. Het is een complete maaltijd op zich! Natuurlijk kun je er altijd een lekker broodje of stokbroodje bij eten. Met kruidenboter, of gewoon lekker om te soppen.
De basis van minestrone is normaal gesproken tomaat, maar je kunt natuurlijk ook een pompoen minestronesoep maken! Kook de pompoen en pureer deze. Voeg bouillon naar smaak toe, tot de soep de gewenste dikte heeft. Vervolgens voeg je pasta (in principe kan elke vorm) of tortellini toe. Tenslotte doe je er nog een zak soepgroenten of restjes groenten die je nog had liggen bij en klaar is je pompoen minestrone!
Oosterse pompoensoep
In de oosterse keuken worden heel veel kruiden en specerijen gebruikt. Mijn favoriete kruidenmix is de Marrokkaanse ras-el-hanoud. En laat deze kruidige mix nu eens perfect matchen met het zoete van pompoen én ook nog eens heel herfstig zijn!
Fruit een uitje en een uitgeperst teentje knoflook in wat olijfolie. Snijd de pompoen in blokjes en voeg toe aan de uit. Bak een minuutje mee en zet de pompoen daarna onder water. Kook met een bouillonblokje en purreer het geheel daarna met een staafmixer tot een gladde, stevige soep. Voeg daarna naar smaak ras-el-hanoud toe.
Eventueel kun je deze soep serveren met een lepel crème fraîche en wat geroosterde pompoenpitten. Zelf rooster ik de pitten van de pompoen altijd. Zonde om weg te gooien en in de supermarkt kosten ze een godsvermogen. Pompoenpitten zijn heerlijk in een salade of in het volgende recept.
Pompoenbrood
Bananenbrood kennen we inmiddels allemaal wel. En carrot cake ook. Twee relatief gezonde varianten op cake en taart. Aangezien pompoen een hele zoete groente is, kun je deze herfstgroente ook prima gebruiken om mee te bakken.
Je moet de pompoen dan wel eerst koken en pureren. De pompoenpuree kun je vervolgens gebruiken om mee te bakken. Vervang de banaan in je favoriete recept voor bananenbrood gewoon door de pompoenpuree. Voeg eventueel nog wat herfstige kruiden, zoals een snuf kaneel, toe om het pompoenbrood helemaal af te maken.
Mash it up!
Terug naar de avondmaaltijd. Je hoeft van pompoen natuurlijk helemaal geen soep te maken. Je kunt pompoen ook gewoon zo eten. Maar als je er net even wat meer van wil maken, maak je pompoenpuree. Gewoon, in plaats van aardappelpuree.
Snijd de pompoen in blokjes, kook ze gaar, giet af en stamp op pureer de pompoen tot een mooie, gladde puree. Voeg uiteraard peper en zout naar smaak toe.
Deze pompoenpuree is meteen een heel goed idee voor je Kerst-menu. Pompoenen kun je heel lang bewaren als je dat op een koele, droge plek doet. Pompoenpuree smaakt heerlijk met een stukje wild en is helemaal niet moeilijk om te maken. Zo serveer je met de feestdagen in een hand omdraai een bijzonder en luxe gerecht, zonder dat je er uren voor in de keuken hoeft te staan.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.