
Een rechtsbijstandverzekering is geen verplichte verzekering. Daarom denk je misschien niet zoveel na over deze verzekering. Niet gek, want elke verzekering neemt weer een hapje uit je maandelijkse budget. Toch kan een rechtsbijstandverzekering verdomd handig zijn, om het zo maar te zeggen. Conflicten met je werkgever, je buren of je ex-partner kunnen hoog oplopen qua kosten. De stress van zo’n conflict is al vervelend genoeg. Helaas krijg je in zo’n situatie ook te maken met de kosten die je maakt voor een advocaat. Een rechtsbijstandverzekering dekt deze kosten, of een deel daarvan. In deze blog praten we je bij over alles wat je moet weten over de rechtsbijstandsverzekering.
Wanneer heb je een rechtsbijstandsverzekering nodig?
De zorgverzekering, de inboedelverzekering, reisverzekering en diefstalverzekeringen kennen we wel. Dan is er ook nog de rechtsbijstandsverzekering. Misschien is dit niet de eerste verzekering waar je over nadenkt. Toch zijn er uiteenlopende situaties waar deze verzekering uitkomst biedt. Dit gaat over conflictsituaties waarbij je bemiddeling nodig hebt. Als het bemiddelen niet genoeg is, heb je een advocaat nodig.
Conflicten waarin je blij bent met een rechtsbijstandverzekering
Bij welke conflicten is een rechtsbijstandverzekering dan nuttig? Een ontslag of arbeidsconflict waarbij je werkgever en jij het niet eens worden, is een bekend voorbeeld.
Andere voorbeelden waarin je rechtsbijstand nodig hebt, zijn een echtscheiding, problemen met een aankoop die je hebt gedaan, een conflict na een verkeersongeval of erfeniskwesties. En wie De Rijdende Rechter weleens kijkt, weet dat conflicten met je buren of huisbaas hoog op kunnen lopen! Het is een geruststelling als je daar een verzekering voor hebt.
Zo werkt een rechtsbijstandsverzekering
Stel, je hebt een rechtsbijstandsverzekering en je komt in een vervelend geschil terecht. Wat kun je dan verwachten en hoe werkt dat dan precies?
De eerste stap is dat je het conflict meldt bij je verzekeraar. Dit kan vaak via je account, per mail of telefonisch. Als je melding maakt van het conflict, kan de verzekeraar om documenten vragen. Denk bijvoorbeeld aan e-mails, facturen of een contract.
Een interne jurist beoordeelt je melding
Zodra je een geschil meldt, beoordeelt een interne jurist of het conflict onder jou dekking valt. Als dat het geval is, krijg je een jurist toegewezen die jou rechtsbijstand verleent. Als je géén jurist krijgt toegewezen, is dit omdat het conflict niet binnen jouw dekking valt. Het kan ook zijn dat het conflict al bestond vóór je de verzekering afsloot. In dat geval heb je vaak geen dekking.
Rechtsbijstand
De interne jurist die je krijgt toegewezen, zal eerst proberen om het conflict buitengerechtelijk op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan bemiddelen in het conflict. In de praktijk is bemiddelen vaak al voldoende en hoeft er geen gerechtelijke procedure worden gestart. Lukt bemiddelen niet, dan wordt de procedure gestart. Je wordt daarin goed op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.
Bij sommige rechtsbijstandverzekeraars kun je zelf je advocaat kiezen voor de gerechtelijke procedure. Afhankelijk van de verzekering, ben je daarin niet, beperkt of juist volledig vrij.
De voordelen van een rechtsbijstandsverzekering
Eén van de belangrijkste voordelen van een rechtsbijstandsverzekering, is dat de kosten voor de advocaat altijd (grotendeels) gedekt worden. Dit geldt dus óók als je de rechtszaak verliest. Als procederen wordt afgeraden, maar je dit toch gaat doen, krijg je de kosten niet altijd vergoed.
Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je bij vragen of twijfels altijd preventief juridisch advies vragen. Met andere woorden: je hebt zowel bij rechtszaken én bij wat eraan vooraf gaat altijd toegang tot experts!
Aandachtspunten bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering
Zoals bij alle verzekeringen, kunnen rechtsbijstandsverzekeringen onderling van elkaar verschillen. Ook bij de rechtsbijstandsverzekering geldt: hoe prijziger de verzekering is, hoe uitgebreider de dekking. Dit moet je goed voor jezelf afwegen.
Overweeg je een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Let dan op de limietkosten per conflict, de vrije advocatenkeuze én wat er precies gedekt wordt. Bij een budgetrechtsbijstandverzekering heb je soms wel toegang tot juridische experts (wat vaak al helpt), maar worden er geen gerechtelijke procedures vergoed.
Houd er tot slot rekening mee dat je bij sommige rechtsbijstandsverzekeraars te maken hebt met een wachttijd.
Modules
Vaak sluit je een rechtsbijstandverzekering af per module. Wonen, werken, consumentenzaken en verkeer zijn voorbeelden van modules.
Bekijk hier goed wat je nodig hebt en/of belangrijk vindt. Ben je bijvoorbeeld getrouwd, rijd je veel auto of woon je in een huurwoning? Dan zijn dit aspecten die je mee moet nemen in je keuze.
Wat kost een rechtsbijstandverzekering?
De kosten van een rechtsbijstandverzekering kunnen uiteenlopen van ongeveer 10 tot 25 euro per maand. De kosten die je betaalt hangen af van het aantal modules dat je kiest, je gezinssituatie en het type verzekering (budget of uitgebreid). Zo bieden DAK Compleet en Interpolis uitgebreide en wat duurdere rechtsbijstandsverzekeringen aan.
Verzekeraars Arag en Univé zijn goedkoper en vallen in de midden/budgetklasse. Ook de FBTO basisrechtsbijstandverzekering is niet duur.
Rechtsbijstandsverzekeringen vergelijken
Voor een compleet overzicht van rechtsbijstandverzekeringen is het altijd slim om te vergelijken. Je kunt rechtsbijstandverzekeringen vergelijken op Independer, Pricewise en de Rechtsbijstandverzekeringenvergelijker.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.