Krijg jij in 2025 toeslagen? Dan zijn er een aantal veranderingen die belangrijk voor jou zijn, zodat je alles uit je toeslagen kunt halen. Veel mensen beseffen namelijk niet hoeveel invloed toeslagen kunnen hebben op hun financiële situatie. Dus neem even de tijd om te bekijken op welke toeslagen jij recht hebt.
Voor wie zijn toeslagen bedoeld?
De overheid biedt toeslagen aan om de kosten van zorg, huisvesting en kinderopvang te verlichten voor huishoudens met een lager inkomen. Voor sommige toeslagen, zoals het kindgebonden budget, geldt dat je kinderen hebt en een lager gezamenlijk inkomen.
De voorwaarden veranderen nog wel eens, waardoor je wellicht het ene jaar wel recht hebt op een bepaalde toeslag en het jaar daarop niet.
De vijf belangrijkste toeslagen
Hieronder deel ik de vijf belangrijkste toeslagen. Elk van deze toeslagen heeft namelijk net iets andere regels, voorwaarden en voordelen.
Kindgebonden budget
Dit is een bijdrage aan ouders met kinderen onder de 18 jaar. Heb jij kinderen? Dan kan deze toeslag jou helpen om de kosten van opvoeding wat lichter te maken. In 2025 wordt het kindgebonden budget door het kabinet verhoogd met maximaal 75 euro per kind. Dat is natuurlijk lekker, maar let altijd op of je er wel daadwerkelijk recht op hebt. Wij hebben nu twee jaar op rij een deel terug moeten betalen, omdat we er toch geen recht op hadden.
Zorgtoeslag
Dit is een tegemoetkoming voor de zorgverzekering. In 2025 gaat de zorgtoeslag weer iets omhoog. Alleenstaanden krijgen namelijk 7 euro extra per maand en toeslagpartners 13 euro. Helaas gaan we er netto toch op achteruit, want ondanks de mooie stijging van de zorgtoeslag, gaan de zorgpremies net iets harder omhoog.
Huurtoeslag
Deze toeslag is er voor mensen die zelfstandig wonen en relatief veel huur betalen in verhouding tot hun inkomen. Check altijd of je huur niet boven de maximale huurgrens ligt, want dat kan invloed hebben op je recht op huurtoeslag. In 2025 stijgt de huurtoeslag minder dan verwacht. Dat komt omdat ze van de eerder benoemde 500 miljoen euro, slechts 215 miljoen euro beschikbaar hebben gesteld. De kwetsbare huurders met een laag inkomen krijgen wel een extra tegemoetkoming van 172 euro per maand vanuit de Wet Betaalbare Huur.
Kinderopvangtoeslag
Als je werkt of studeert en gebruikmaakt van kinderopvang, dan heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. De overheid betaalt een deel van de opvangkosten, afhankelijk van je inkomen en het aantal uren dat je werkt.
Vanaf 1 januari 2025 gaat er flink wat veranderen voor werkende ouderen. De overheid gaat namelijk toewerken naar gratis kinderopvang en zal vanaf 1 januari 96% van de kosten voor kinderopvang betalen. Ouders betalen dan nog maar 4% als eigen bijdrage (Dit is tot en met een toetsingsinkomen (gezamenlijk) van 47.403 euro). Verdien je meer dan dit bedrag? Dan gaat de kinderopvangtoeslag stapsgewijs iets omlaag.
Ook hangt de kinderopvangtoeslag af van het aantal maanden dat de ouders betaald werk deden. De overheid gaat uit van de ouder die de minste uren werkt.
Per kalendermaand krijg je maximaal 230 uur kinderopvangtoeslag, over een jaar genomen is dat 2.760 uur.
De overheid wil meer ouders stimuleren om te werken en hun kinderen naar de opvang te brengen. En dat brengt voordelen, want een goede kinderopvang draagt bij aan de ontwikkeling van je kind.
Bereid je voor op wijzigingen in 2025
De regels en voorwaarden rondom toeslagen veranderen regelmatig en 2025 is geen uitzondering. Daarom is het belangrijk dat je je gegevens altijd up to date hebt bij de Belastingdienst. Daarmee voorkom je dat je teveel of te weinig toeslag krijgt. Niets is vervelender dan aan het eind van het jaar een naheffing te krijgen omdat je vergeten bent een inkomenswijziging door te geven.
Hoe vraag je toeslagen aan?
Het aanvragen van toeslagen gaat via MijnToeslagen.nl. De website is gebruiksvriendelijk en leidt je stap voor stap door het proces. Zorg dat je bepaalde gegevens bij de hand hebt, zoals je DigiD, inkomensgegevens en eventuele gegevens over je huur of kinderopvang.
Belangrijke deadlines
Wist je dat je toeslagen tot een bepaalde datum in het jaar kunt aanvragen? Als je bijvoorbeeld nog recht hebt op toeslagen over 2024, dan heb je tot 1 september 2025 om deze aan te vragen. Mis je deze deadline, dan laat je mogelijk een hoop geld liggen. Zet belangrijke data in je agenda of een notitie-app zodat je ze niet vergeet! Eerder schreven we ook al een uitgebreide blog over het aanvragen van je toeslagen.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.