Vanaf het moment dat de energieprijzen de lucht in schoten vanwege de oorlog in Oekraïne, zijn we met zijn allen massaal zonnepanelen gaan leggen. Toch heeft nog steeds lang niet iedereen zonnepanelen. De markt begint wel verzadigd te raken en de vraag neemt daardoor af. Dit zorgt ervoor dat zonnepanelen nu een stuk betaalbaarder zijn dan een tijdje geleden. En dus kan het best heel interessant zijn om nu alsnog zonnepanelen te leggen, of het aantal zonnepanelen dat je hebt uit te breiden. Maar wat levert dat nou op, een jaar lang zonnepanelen?
Wanneer brengen zonnepanelen het meeste op?
Je zonnepanelen brengen natuurlijk het meeste op wanneer de zon schijnt. In de lente en in de zomer zijn er meer zonuren dan in de winter en in de herfst. Bovendien schijnt de zon dan ook nog eens een stuk feller. Het is dan ook niet gek dat zonnepanelen veel meer energie opwekken in de zomer en in de lente. Voorlopig is dit helemaal geen probleem. Als je genoeg zonnepanelen hebt is de kans groot dat je in de zomer veel meer energie opwekt dan je verbruikt. De overgebleven stroom kun je, dankzij de salderingsregeling, wegstrepen tegen dat wat je in de herfst en winter te kort komt.
De salderingsregeling blijft nog even
Dat verrekenen van je totaal verbruikte energie met het totaal aan energie dat je hebt opgewekt op jaarbasis heet salderen. Een hele fijne regeling, omdat je op deze
manier iets hebt aan het overschot aan stroom in de zomer en je in de winter dus in feite geen dure stroom hoeft bij te kopen. De overheid was helaas wel van plan om de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs af te gaan bouwen. Gelukkig is nog niet zo lang geleden aangekondigd dat ze dit voorlopig toch nog niet gaan doen. De salderingsregeling blijft dus nog even zoals hij is.
Hoeveel zonnepanelen heeft een gemiddeld gezin nodig?
Hoeveel zonnepanelen een huishouden nodig heeft om genoeg stroom op te weken voor het hele jaar is van best veel verschillende factoren afhankelijk. Hoe groter het gezin en hoe meer je thuis bent, hoe meer stroom er in jouw huishouden zal worden verbruikt. De energiebehoefte is dus per gezin heel verschillend.
Daarnaast heeft ook elk huis een eigen energiebehoefte. Het scheelt namelijk best veel of jij in een nieuwbouwwoning woont die voorzien is van een warmtepomp, overal vloerverwarming heeft, een inductiekookplaat heeft en niet eens is aangesloten op het gas, of dat je in een wat oudere woning woont met en traditionele cv-ketel en nog op een gasfornuis kookt. En laten we even duidelijk zijn; met dat laatste is helemaal niets mis, alleen heeft jouw huis dan wel een andere energiebehoefte.
Laat ik daarom mijn eigen huis en gezin eens als voorbeeld nemen. Wij zijn een gezin van vier personen, waarvan twee jonge kinderen. We werken allebei, maar van de 7 dagen per week is er op 4 dagen iemand thuis. We hebben een oude, vrijstaande woning, die wel goed geïsoleerd is, maar verwarmd wordt door middel van een traditionele cv-ketel. Daarnaast koken we op gas. Omdat ons huis zo goed geïsoleerd is, is ons gasverbruik volgens onze energieleverancier helemaal volgens het gemiddelde in Nederland. Lekker representatief dus.
Wij hebben op dit moment 8 zonnepanelen liggen. Deze liggen nu 2 jaar op het dak van onze garage. Volgende week leggen we er nog 4 zonnepanelen op het dak van ons huis bij.
Wat brengen onze zonnepanelen op in een jaar tijd?
Onze zonnepanelen hebben beide jaren ongeveer 2800 tot 2900 kWh opgewekt. Dit zegt je misschien nog helemaal niets, wat ik me heel goed voor kan stellen. Het is ook niet zinvol om bedragen te noemen, want wat ik per kWh betaal is waarschijnlijk niet hetzelfde als in jouw energiecontract staat.
Maar om mijn lekker gemiddelde gezin er weer even bij te halen: wij verbruiken per jaar ongeveer 3100 kWh. Dat wil dus zeggen, dat we met de 8 zonnepanelen die we al hebben bijna genoeg stroom opwekken voor een heel jaar.
Toch gaan we nog wat extra zonnepanelen bij leggen. Dit heeft meerdere redenen. Om te beginnen gaan we de nieuwe zonnepanelen op een ander plek leggen, zodat deze ook ’s ochtends al energie gaan opwekken, terwijl onze huidige zonnepanelen pas wat later op de dag in de volle zon liggen. Daarnaast denken we dat ons stroomverbruik nog wat zal gaan stijgen. Onze kinderen zijn nu nog jong, maar zullen steeds meer energie gaan verbruiken. Bovendien gaan we misschien nog weleens elektrisch koken of over op een hybride cv-ketel.
Aangezien je voorlopig nog kunt salderen verwachten we dat de terugverdientijd van deze nieuwe zonnepanelen kort zal zijn, en we zijn graag voorbereid op de toekomst.
Wat als de salderingsregeling toch wordt afgeschaft?
Als de salderingsregeling toch wordt afgeschaft, heb je niets meer aan stroom die je wel opwekt, maar op dat moment niet verbruikt. In de zomer zal je dus stroom overhouden en in de winter zal je stroom tekort gaan komen.
Daarom kan het interessant zijn om meer zonnepanelen te leggen. Met meer zonnepanelen houd je in de zomer nog meer over, maar wek je in de winter ook wat meer op. Om te voorkomen dat je kosten maakt voor het terug leveren van het overschot aan energie zou je ervoor kunnen zorgen dat je in de zomer een deel van je zonnepanelen kunt uitschakelen.
Over Lydia
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Als je hierop klikt, ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie