In 2023 hadden huishoudens met lage inkomens recht op een eenmalige energietoeslag. Op deze manier kwam de overheid deze gezinnen tegemoet in de kosten van de hoge energieprijzen. Maar het ziet ernaar uit dat deze energietoeslag in 2024 niet terugkomt. Maar hoe moet dat dan voor mensen met lage inkomens als de overheid de stekker eruit trekt?
In dit artikel...
Wie had er in 2023 recht op energietoeslag?
Alle huishoudens waarvan het inkomen op of boven het sociaal minimum is heeft in 2023 recht op een eenmalige energietoeslag.
Iedereen die vorig jaar ook de energietoeslag heeft ontvangen en nog steeds een laag inkomen heeft en iedereen die een bijstands-, IOAW-, IOAZ-, Bbz-uitkering, of de aanvullende inkomensvoorziening ouderen ontving, krijgt de energietoeslag voor 2023 automatisch gestort vanuit de gemeente.
Is dit niet gebeurd of is dit het eerste jaar dat je voor deze toeslag in aanmerking komt? Dan moet je de toeslag zelf aanvragen bij de gemeente waarin je woont.
Hoe hoog was de energietoeslag in 2023?
In principe is de hoogte van de energietoeslag voor 2023 800 euro per huishouden. Toch kan de hoogte van de energietoeslag verschillen per gemeente. Elke gemeente bepaalt namelijk zijn eigen beleid. Daarom kun je bij je eigen gemeente nagaan of je in aanmerking komt voor deze toeslag en zo ja, hoe hoog deze dan is voor jou.
Waarom komt er geen nieuwe energietoeslag?
De energietoeslag was bedoeld om mensen met een laag inkomen te helpen een hoge energierekening te betalen. Inmiddels zijn de energieprijzen weer wat gedaald, waardoor meer mensen hun energierekening gewoon zelf weer kunnen betalen.
Daarnaast is het zo dat het afgelopen jaar de prijzen al daalden, terwijl een hoop huishoudens wel recht hadden op die energietoeslag. Op deze manier hadden zijn financieel meer ruimte dan gezinnen die net iets meer te besteden hadden, maar het evengoed niet breed hebben. Dit is natuurlijk niet helemaal eerlijk.
Het ziet er nu dus naar uit dat de energietoeslag in 2024 niet terug zal komen. Sterker nog, de belasting op gas gaat flink omhoog, terwijl de belasting op elektriciteit maar een klein beetje zal dalen.
Geen energietoeslag meer in 2024, wat nu?
Ben jij de afgelopen jaren afhankelijk geweest van de energietoeslag om je energierekening te kunnen betalen? Dan is het natuurlijk hartstikke zuur dat die energietoeslag er nu niet meer is. Je kunt wel een paar dingen doen om je energiekosten binnen de perken te houden.
Om te beginnen kun je eens kijken of het loont om over te stappen van energieleverancier. Met een beetje geluk kun je hier al enkele tientjes per maand mee besparen.
Daarnaast kun je ook met een klein budget prima je huis wat beter isoleren, zodat je energierekening omlaag kunt. We schreven al eerder een blog over het verduurzamen van je huurwoning, met daarin de nodige budgettips.
Daarnaast kun je natuurlijk ook proberen zuiniger om te gaan met energie. Door korter te douchen, grotere porties in één keer te koken, de verwarming een graadje lager te zetten en je lampen in huis te vervangen door ledverlichting kun je je energieverbruik best een stukje naar beneden brengen.
Je eigen energie opwekken
Oké, het is een hele investering, maar mocht je het geld hebben, kun je er ook voor kiezen zonnepanelen te leggen om je eigen energie op te wekken. Je kunt ook zonnepanelen huren. Hiermee gaat je energierekening omlaag, maar besef je wel dat je aan het einde van het huurcontract een veelvoud hebt betaald dan wanneer je de zonnepanelen zelf had aangeschaft.
Het is zuur dat de energietoeslag in 2024 lijkt te verdwijnen, maar aan de andere kant is het natuurlijk heel fijn dat de energieprijzen weer wat dalen, waardoor deze toeslag minder hard nodig is.
Bovendien zal dit invloed hebben op alle prijzen, omdat veel prijsstijgingen te wijten waren aan de hoge energieprijzen. Met een beetje geluk gaan dankzij deze prijsdalingen dus niet alleen de energiekosten naar beneden, maar gaan we hier ook nog iets van terugzien in onze boodschappen en andere aankopen.
Felix van 247spice says
Energietoeslag of niet, ik heb in deze tijden van inflatie heb ik toch een aantal mooie manieren gevonden om geld te besparen. Zo heb ik m’n auto ingeruild voor de fiets: scheelt een hoop geld, is een stuk goedkoper en het is ook nog eens goed voor het milieu. Ook had ik vroeger een Spotify-abonnement, maar ik ben erachter gekomen dat de ouderwetse radio net zo goed is. Zo blijf je bovendien niet altijd maar dezelfde dingen luisteren, maar krijg je ook de nieuwste nummers mee.