Mystery shoppen is een hele leuke side hustle waar iedereen direct mee kan beginnen. Heel veel bedrijven, met name grote ketens, maken gebruik van mystery shoppers. Dit doen ze om hun dienstverlening te kunnen verbeteren. Mystery shoppers worden ingezet om de klantbeleving te peilen. Deze bevindingen worden door bedrijven ingezet om hun medewerkers te trainen en hun processen te optimaliseren, om zo tot een betere klanttevredenheid te komen. Maar de vraag is: hoe kun je geld verdienen met mystery shoppen? Zelf doe ik het al meer dan 15 jaar, dus ik leg het je graag haarfijn uit.
In dit artikel...
Wat houdt mystery shoppen in?
Als mystery shopper wordt van je verwacht dat je een bepaalde opdracht uitvoert bij een bedrijf. Vaak zijn dit winkels waar je naartoe moet, maar het kunnen ook restaurants of andere horecagelegenheden zijn, bioscopen, tankstations, autodealers en kappers. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er worden mystery shoppers ingezet.
Bij fysieke bezoeken op locatie is het de bedoeling dat je je aan een bepaald scenario houdt. Je moet bijvoorbeeld een specifieke vraag stellen en kijken hoe de medewerker reageert. Daarnaast moet je meestal ook beoordelen of een winkel netjes is, of je vriendelijk begroet wordt en of je snel geholpen wordt. Een klein beetje acteren is dit wel, maar gelukkig zie je vooraf altijd wat de opdracht is, zodat je zelf kunt beoordelen of je jezelf prettig voelt bij een bepaald scenario.
Naast de fysieke winkelbezoeken kun je ook telefonische opdrachten doen als mystery shopper. Je belt dan om de telefonische klantvriendelijkheid te peilen. Hetzelfde kan natuurlijk ook per e-mail. Bedrijven meten graag of mails van klanten vlot en netjes beantwoord worden, dus ook dit kun je doen als mystery shopper. Na het uitvoeren van een mystery shopopdracht vul je altijd een rapport in met daarin je bevindingen.
Hoeveel kun je verdienen met mystery shoppen?
De vergoedingen voor opdrachten als mystery shopper kunnen variëren van 5 tot 250 euro ongeveer. De laagste vergoedingen ontvang je voor telefonische en e-mailopdrachten. Deze kun je heel makkelijk vanuit thuis doen op een moment dat het jou uitkomt en kosten je maar weinig tijd. En dus is die 5 euro of 7,50 heel snel verdiend.
De meest voorkomende opdrachten, die in allerlei bekende winkelketens, leveren zo’n 10 tot 25 euro op. De vergoeding bestaat meestal uit een deel aankoopvergoeding en een deel ‘voor de moeite’. Zo ontvang je bijvoorbeeld bij een bekende bouwmarkt altijd 10 euro voor een verplichte aankoop (je mag dan wel zelf weten wat je koopt) en daarnaast 10 euro voor de moeite. Deze ene opdracht levert je dan dus 20 euro in totaal op.
De hogere vergoedingen zijn natuurlijk het leukst, maar deze zijn wat lastiger te vinden. Ze komen gewoon wat minder vaak voor dan de reguliere opdrachten. Het gaat hier bijvoorbeeld vaak om opdrachten bij restaurants, die je dan met twee of soms zelfs vier personen uit mag voeren. Je houdt hier dan weinig extra geld aan over, maar je hebt dan wél een leuk gratis uitje gehad.
Hoe kom je aan opdrachten als mystery shopper?
Best leuk dus, dat mystery shoppen, maar hoe kom je dan aan opdrachten? Er zijn een aantal online platforms waar je je gewoon kunt inschrijven. Over het algemeen zul je eerst een proefopdracht of proefrapport moeten uitvoeren, om te kijken of je opdrachten goed begrijpt, serieus neemt en je de Nederlandse taal goed beheerst. Wordt dit proefrapport goedgekeurd? Dan kun jij lekker aan de slag als mystery shopper en kun je jezelf opgeven als er opdrachten voorbijkomen die jou aanspreken.
Enkele betrouwbare bedrijven waar je je in kunt schrijven zijn: Multi Value, Excap, Gapbuster, Secret View, H&S Brands en Helion. Bij deze bedrijven komen regelmatig opdrachten bij veel bekende winkelketens voorbij, dus er zit vast wel iets voor jou tussen!
Over Lydia
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Als je hierop klikt, ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie