
Voor Yvette (41) begint het vaak onschuldig. Een leuke kandelaar in de uitverkoop, een nieuw jurkje voor dat ene feestje, of een kussentje dat perfect past bij de bank. “Kleine dingen,” zegt ze dan tegen zichzelf. Maar ondertussen staat de kast vol en komt er elke week wel een pakketje binnen. Haar vriend denkt dat ze zuinig leven. Hij zou schrikken als hij wist hoeveel ze stiekem koopt. En daarom houdt ze haar koopverslaving geheim.
Yvette, wat gebeurt er met jou als je door de winkelstraat loopt?
“Ik koop gewoon. Altijd. Niet per se dure dingen, maar vaak wel. Een jurkje in de sale, een nieuw plaid voor op de bank, dat ene servies dat ik al honderd keer heb bekeken. En het gaat niet eens om hebben, maar om het krijgen. Het gevoel van iets nieuws uitpakken. Dat moment dat je een pakketje openmaakt of thuiskomt met een tasje.
Mijn vriend wordt er gek van. Hij snapt niet waarom we wéér nieuwe kandelaars nodig hebben. Of waarom ik drie keer per maand kleding bestel. Dus ik verstop het soms maar gewoon.”

Je doet het stiekem?
“Ja. En dat is het gênante deel. Ik heb echt al weleens kleding in de auto laten liggen tot hij weg was, en het dan snel in de kast gehangen alsof het er altijd al hing.
Soms zeg ik: ‘O, die heb ik al lang hoor.’ Terwijl dat ding nog naar de verpakking ruikt. Of ik laat pakketjes bezorgen bij een vriendin, zodat hij het niet ziet. Echt erg eigenlijk.”
En wat vindt jouw man hier van?
“Hij moppert. Niet omdat hij een controlfreak is, maar omdat hij zich zorgen maakt. Hij is meer van sparen en ik ben van ‘je leeft maar één keer’. Dus daar botsen we soms. Hij vindt dat ik moet minderen, ik vind dat hij zich er niet zo druk om moet maken. Maar diep vanbinnen weet ik ook wel dat hij gelijk heeft.
We willen eigenlijk gaan sparen voor een verre reis. En dan denk ik, waarom geef ik dan in vredesnaam €45 uit aan een set theedoeken met bloemetjes erop?”
Heb je het gevoel dat je verslaafd bent aan kopen?
“Dat woord gebruik ik liever niet, maar soms voelt het wel zo. Ik koop als ik me verveel. Als ik gestrest ben. Als ik me rot voel. En eerlijk? Ook als ik me goed voel. Dus ja, er is altijd wel een reden.
En het is verslavend makkelijk. Je hoeft niet eens meer naar de stad. Eén klik en het komt naar je toe. Soms weet ik niet eens meer wat ik precies besteld heb. Pas als het bezorgd wordt, denk ik, oh ja, dát had ik ook nog gedaan.”
Wat zou je willen veranderen?
“Ik wil leren om blij te zijn met wat ik heb. Mijn huis is al gezellig, ik heb kleren genoeg. Maar toch voelt het soms alsof ik met spullen leegte opvul. Ik probeer nu bewuster te worden van het moment waarop ik wil kopen. Vraag ik mezelf: heb ik dit echt nodig, of wil ik me gewoon goed voelen?
Het is niet dat ik duizenden euro’s in de min sta. Maar al die kleine bedragen tikken aan. En het feit dat ik het moet verstoppen, zegt eigenlijk al genoeg.”
Heb je advies voor de lezers?
“Als jij ook soms koopt voor het gevoel en het daarna wegstopt, letterlijk of figuurlijk, weet dan dat je niet de enige bent. Probeer eerlijk naar je gedrag te kijken, zonder jezelf meteen te veroordelen.
En misschien moet je het ook eens wel vertellen, in plaats van alles stiekem te doen. Want hoe mooi die kandelaar ook is, het voelt minder leuk als je ’m niet gewoon trots op tafel durft te zetten.”
Jouw geldgeheim
Heb jij ook een bijzonder geldgeheim? Neem dan contact op met interview@onebrokegirl.nl om jouw verhaal (indien gewenst anoniem) te delen met de lezers van One Broke Girl.
*Yvette is niet haar echte naam. De echte naam is bekend bij de redactie.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.