Voor veel ouderen worden de boodschappen gedaan door een familielid. In dat geval vertrouwen zij vaak hun geld of pinpas toe aan diegene. In sommige gevallen, zoals dat van Sarah* (48), wordt daar wel eens misbruik van gemaakt. Soms met kwade intenties, soms uit noodzaak. Dit laatste is ook bij Sarah het geval.
Sarah heeft nooit kwade bedoelingen gehad
“Ik doe al een aantal jaar de boodschappen voor mijn bejaarde moeder. Ze is slecht ter been en kan daarom moeilijk het huis uit. Laat staan met boodschappen sjouwen. Elke week doe ik daarom voor haar de boodschappen. Ik heb dan haar pinpas en reken daarmee soms ook wel eens mijn eigen boodschappen af. Ze weet dit niet, want ik durf haar niet te vertellen dat ik eigenlijk niet rond kan komen. Ik heb nooit van haar willen stelen, en op deze manier voelt dat ook niet zo. Maar ik weet natuurlijk dondersgoed dat dit eigenlijk niet kan.”
Liever met een warme, dan met een koude hand
De moeder van Sarah stopt haar sowieso wel eens wat toe. Zeker sinds de scheiding van Sarah zo’n 4 jaar geleden. Haar moeder weet dat ze het niet breed heeft en geeft haar daarom wel eens wat geld.
“Ze zegt er dan altijd bij dat ze liever met een warme dan een koude hand geeft, en dat haar geld straks toch voor mij is.”
Sarah heeft namelijk geen broers of zussen. Haar moeder is aardig op leeftijd en is dus een vrouw van de dag. Als haar moeder straks komt te overlijden, zal het spaargeld allemaal naar Sarah gaan. Daarom ziet Sarah er niet veel kwaad in om wat boodschappen voor haarzelf te betalen met de pinpas van haar moeder.
Sarah is niet de enige
Bij Sarah blijft het uitgeven van haar moeders geld nog bij kleine bedragen, maar helaas is dit een heel groot probleem in Nederland. Veel bejaarden worden door hun eigen familieleden bestolen, zonder dat ze het in de gaten hebben. Hele spaarrekeningen worden leeggeplukt. In sommige gevallen wordt dit bewust gedaan om te voorkomen dat er later veel erfbelasting moet worden betaald, maar in alle gevallen is het natuurlijk gewoon stelen en een zeer kwalijke zaak.
Wij raden Sarah dan ook aan het gesprek aan te gaan met haar moeder, want de kans is groot dat haar moeder dan met alle liefde financieel wat bijspringt, zodat haar dochter toch rond kan komen. Eerlijkheid duurt immers altijd het langst.
*Sarah is niet haar echte naam. De echte naam is bekend bij de redactie.
Wil jij leren beter met geld om te gaan?
Wil jij graag beter met geld leren omgaan, maar weet je niet zo goed hoe? In het One Broke Girl Membership behandelen we elke maand een ander geldthema. Van beleggen tot boodschappen en van budgetteren tot pensioen.
Naast een uitgebreide e-learning en een aantal leuke live sessies of masterclasses vind je in de community ook altijd nog extra informatie en tips door de maand heen. Wanneer je instroomt in het Membership maakt niet uit, want alle content is op elk gewenst moment terug te kijken. Ook de masterclasses.
Jouw geldgeheim
Heb jij ook een bijzonder geldverhaal? Neem dan contact op met interview@onebrokegirl.nl om jouw verhaal (indien gewenst anoniem) te delen met de lezers van one Broke Girl. Samen leren we van elkaar.