
Geldzorgen, we praten er niet graag over, maar ze zijn voor veel mensen een realiteit. Vooral als het gaat om sociale activiteiten zoals een terrasje pakken of spontaan uiteten gaan, kan geld een stille stressfactor worden. In dit interview vertelt Megan (27) openhartig over haar ervaring met geldgebrek in sociale situaties. Hoe ga je ermee om als je wél graag mee wilt doen, maar het simpelweg niet kunt betalen? Door haar geldgeheim met ons te delen wil Megan anderen inspireren om eerlijk te zijn, creatieve oplossingen te zoeken en vooral: zichzelf niet te veroordelen. Want geldstress? Daar hoeven we ons echt niet voor te schamen.
Megan, kun je jezelf kort voorstellen?
“Ik ben Megan, 27 jaar, en ik werk parttime in de culturele sector. Ik woon in een leuke, maar dure stad, en ik hou van creativiteit, gezelligheid en… ja, eigenlijk ook wel van lekker uitgaan. Alleen: dat laatste kan ik vaak niet betalen. Terwijl het lijkt alsof iedereen om me heen zonder nadenken op het terras zit.”
Wanneer merkte je dat je financiële situatie een probleem werd in sociale situaties?
“Eigenlijk begon het een paar jaar geleden. Na mijn studie vond ik een baan die ik echt leuk vond, maar het salaris was niet bepaald veel. Eerst dacht ik: dat komt wel. Maar toen vriendinnen steeds vaker spontaan een lunch of terrasavondje voorstelden, merkte ik dat ik niet zomaar mee kon. Een koffie van vijf euro, een wijntje van acht… Dat hakt erin als je moet kiezen tussen leuke dingen doen of je huur betalen.”
Hoe reageerde je toen? Probeerde je het te verbergen?
“Ja, absoluut. In het begin verzon ik smoesjes: ‘Ik voel me niet zo lekker’, of ‘Ik heb al andere plannen’. Ik voelde me echt stom en minder dan de rest. Alsof ik niet ‘volwassen genoeg’ was om mijn financiën op orde te hebben. Terwijl het niets met onverantwoordelijkheid te maken had, maar alles met prioriteiten en een klein budget.”
Waarom denk je dat het zo lastig is om eerlijk te zijn over geldzorgen?
“Ik denk dat geld nog steeds een soort taboe is. We praten liever over vakanties, carrière en relaties, maar niet over hoe krap het soms financieel zit. Alsof je hebt gefaald als je niet overal ja op kunt zeggen. Maar eigenlijk is het zo normaal! Er zijn zoveel mensen die keuzes moeten maken, zeker in deze tijden waarin alles duurder wordt.”
Wanneer besloot je om er open over te zijn naar je vriendinnen?
“Dat was na een avond waarin ik me echt vreselijk voelde. Iedereen zat te genieten en ik zat alleen maar te rekenen in mijn hoofd: ‘Als ik één drankje minder neem, kan ik morgen nog brood kopen.’ Toen besefte ik: dit werkt niet. Dus de volgende keer zei ik gewoon: ‘Ik wil graag mee, maar mijn budget is beperkt. Kunnen we iets doen dat minder kost?’”
Hoe reageerden je vriendinnen?
“Zó lief! Veel beter dan ik had verwacht. Een paar zeiden zelfs: ‘Oh, ik herken dat! Ik vond het eigenlijk ook duur.’ We zijn toen alternatieven gaan bedenken, zoals picknicken in het park, bij iemand thuis een borrelavond organiseren, of samen een koffietje to go halen en wandelen. Net zo gezellig, een stuk betaalbaarder.”
Heb je tips voor anderen die in een vergelijkbare situatie zitten?
“Ja! Ten eerste: wees niet bang om eerlijk te zijn. Je hoeft niet je hele bankrekening te laten zien, maar een simpele uitleg doet al wonderen. Ten tweede: denk creatief. Je kunt zoveel leuke dingen doen zonder veel geld uit te geven. En ten derde: kies voor jezelf. Je bent geen slechte vriendin omdat je je grenzen aangeeft. Echt niet.”

Wat heeft deze verandering je gebracht, persoonlijk?
“Het klinkt misschien groot, maar: vrijheid. Door open te zijn, voel ik me minder gestrest en kan ik echt genieten van sociale momenten, in plaats van me schuldig te voelen. Bovendien zijn mijn vriendschappen er alleen maar sterker door geworden. Echte vrienden willen dat je erbij bent, niet dat je krom ligt voor een dure latte.”
Heb je nog een boodschap voor mensen die zich hierin herkennen?
“Durf het bespreekbaar te maken. Jij bent niet de enige die soms denkt: ‘Hoe dóen mensen dit allemaal?’ Veel mensen leven op krediet of hebben stiekem ook zorgen. Jij bent moedig als je eerlijk bent. En wie weet: misschien inspireer je anderen om ook opener te zijn. Samen sta je echt sterker.”
*Megan is niet haar echte naam. Haar identiteit is bekend bij de redactie.
Jouw geldgeheim
Heb jij ook een bijzonder geldgeheim? Neem dan contact op met interview@onebrokegirl.nl om jouw verhaal (indien gewenst anoniem) te delen met de lezers van One Broke Girl.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.