De financiën kunnen een lastig onderwerp zijn om over te praten met een nieuwe partner. Naarmate je langer samen bent wordt dit steeds makkelijker natuurlijk, maar het is slim om dit aan het begin van je relatie goede afspraken te maken waar jullie je allebei in kunnen vinden. In deze blog deel ik verschillende manieren om vaste lasten te verdelen met je partner en geef ik tips om hier samen met je partner over te praten.
Communicatie is dé sleutel
Voordat je begint met het verdelen van de vaste lasten, is het belangrijk om een open gesprek aan te gaan met je partner. Bespreek jullie financiële situatie, zoals inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Door transparant te zijn over jullie financiën, leggen jullie een goede basis voor het verdelen van de vaste lasten.
Dit kan nogal confronterend zijn, want je gaat met de billen bloot. Maar dit is écht nodig, zodat je later geen frictie krijgt als je partner erachter komt dat je dingen hebt achtergehouden (of andersom).
Maak een overzicht van jullie vaste lasten
Op het moment dat jullie gaan samenwonen, wordt het tijd om de financiën te regelen. Maar voordat je de vaste lasten kunt verdelen, is het handig om een overzicht te maken van alle vaste uitgaven. Denk hierbij aan de huur of hypotheek, energierekeningen, verzekeringen, internet en televisie, en eventuele abonnementen. Zet alle kosten op een rijtje en bereken het totaalbedrag.
Excel budget
Een budget maken in Excel? Geen zorgen, ik help je.
Met deze super simpele budgetsheet kan iedereen een budget maken. Zelfs jij.
Kies een verdeelmethode die bij jullie past
Er zijn verschillende manieren om vaste lasten te verdelen, dus kies de methode die het beste past bij jullie situatie en voorkeuren:
50/50
Sommige koppels kiezen ervoor om alle vaste lasten fifty-fifty te delen. Dit kan eerlijk lijken, maar het kan voor problemen zorgen als jullie inkomens sterk verschillen.
Ik kan het weten, want ik was héél erg eigenwijs toen mijn man en ik verkering kregen (inmiddels alweer bijna 12 jaar geleden). We waren súper jong en ik verdiende €900 per maand en mijn man verdiende bijna €1.000 meer. Toch wilde ik persé evenveel bijdragen aan het huishouden. We hadden beide een eigen rekening, maar ik hield amper iets over voor mezelf. Pas een paar jaar later (inmiddels al getrouwd én een kind rijker) hebben we besloten om alles op de grote hoop te gooien. Hierover vertel ik later meer.
Naar ratio van inkomen
Een andere optie is om de vaste lasten te verdelen naar ratio van jullie inkomens. Als een van jullie meer verdient dan de ander, betaalt deze persoon een groter deel van de vaste lasten. Dit is een eerlijke verdeling als jullie allebei een eigen rekening willen houden.
Op de grote hoop
Sommige stellen kiezen ervoor om al het geld op een grote hoop te gooien en vervolgens alle vaste lasten en andere uitgaven gezamenlijk te betalen.
Dit doen mijn man en ik dus, maar het leek mij geen fijn idee dat ik iedere uitgave voor mezelf moest overleggen. Dit hebben wij opgelost door onszelf zakgeld te geven. Over de jaren heen hebben we dit bedrag steeds een beetje verhoogd. Wij mogen van dit geld doen wat wij willen. Ik koop er voornamelijk verzorgingsproducten van, etentjes én ik beleg van mijn zakgeld. Mijn man houdt hier namelijk niet van, dus ik doe dat van mijn eigen geld.
Wees flexibel en pas aan waar nodig
Het verdelen van vaste lasten blijft een ongoing proces. Het is belangrijk om regelmatig te evalueren of de gekozen verdeelmethode nog steeds werkt voor jullie. Als jullie financiële situatie verandert, of als een van jullie andere behoeften heeft, wees dan bereid om de afspraken aan te passen. Doe vooral wat goed voelt.
Geef elkaar ruimte voor persoonlijke uitgaven
Naast het betalen van vaste lasten, is het dus ook belangrijk om ruimte te creëren voor persoonlijke uitgaven. Door allebei een vast bedrag aan zakgeld te geven, behouden jullie de regie over jullie eigen financiën en voorkomen jullie eventuele wrijving over individuele uitgaven.
Als jullie naar ratio de vaste lasten verdelen, behouden jullie je eigen rekening en kun je het restant voor jezelf gebruiken.
Wil je wel alles op de grote hoop, maar zie je het niet zitten om zakgeld te krijgen? Dan is het belangrijk dat je goede afspraken maakt met elkaar en het belangrijkste: gun elkaar wat.
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Als je hierop klikt, ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie