
De waarde van onroerend goed schiet nog steeds door het dak. Dit betekent dat als je een andere woning wil kopen, ook je hypotheek hoger zal zijn. Volgens makelaarsorganisatie NVM lag de gemiddelde prijs van een woning begin dit jaar op maar liefst 483.000 euro. Verkoop je jouw woning, dan houd je waarschijnlijk overwaarde over. Stel je hebt 83.000 euro overwaarde om in te leggen. Hoeveel moet je dan verdienen om een hypotheek van 400.000 euro te kunnen afsluiten?
Een hypotheek kiezen
Wanneer je een leuke woning hebt gezien, dan moet je er snel bij zijn. Daarom is het goed om je al voordat je op woningen gaat reageren te verdiepen in de hypotheek. Bij een hypotheek leen je geld van een bank of overige hypotheekverstrekker met jouw woning als onderpand. Dat betekent dat als je jouw hypotheek niet meer betaalt, de hypotheekverstrekker jouw woning gedwongen in de verkoop kan brengen. Met de opbrengst van de verkoop wordt dan alsnog de hypotheek -en de hierover bedongen rente en kosten- voldaan.
Iedere hypotheekverstrekker heeft zo zijn eigen voorwaarden. Denk aan hoeveel ze aan je willen lenen, de rente die ze berekenen en kortingen als je een duurzaam huis hebt. Verdiep je dan ook vooraf goed in alle mogelijkheden, bijvoorbeeld door een onafhankelijk hypotheekadviseur te raadplegen of gesprekken te voeren met verschillende banken.
Spelregels die altijd gelden
Naast dat je met de voorwaarden van de hypotheekverstrekker te maken hebt, zijn er ook landelijke spelregels bij hypotheken. Vandaag de dag kun je nog maximaal het bedrag lenen dat je woning waard is. De waarde wordt door een taxateur bepaald.
Ook het energielabel van de woning speelt mee. Alle kosten die nog bovenop de aankoop komen, denk aan de kosten koper of die gezellige inrichting die je voor ogen hebt, moet je zelf inleggen. Dit om te voorkomen dat de hypotheek en de waarde van de woning te ver uit elkaar ligt.
Moet je flink overbieden op een woning om het te bemachtigen? Ga dan goed na op welke waarde de woning zal worden getaxeerd. Alles daarboven kun je namelijk niet via de hypotheek betalen.
Welk salaris heb je nodig?
Wanneer je een hypotheek van 400.000 euro wil afsluiten, dan zal de hoogte van de rente op dat moment bepalen hoe hoog je inkomen moet zijn. Dit zal ongeveer tussen de 77.500 en 83.500 euro bruto per jaar liggen. Per maand moet je dan denken aan een bruto inkomen van 6.500 tot 7.000 euro, exclusief 8% vakantiegeld.
Let op! De rentes veranderen voortdurend en deze bedragen kunnen dan ook veranderen. Op internet vind je diverse rekentools die je kunt raadplegen om de meest actuele cijfers te berekenen. Bedenk bij het berekenen altijd of je jaarsalaris zo blijft of dat je bijvoorbeeld minder wil gaan werken of voor jezelf wil beginnen. Is dit wellicht het geval, dan kun je beter niet op het maximum van je inkomen lenen. Heb je andere verplichtingen, zoals een studieschuld of alimentatie die je moet betalen? Dan zal dit worden meegenomen in de maximale hypotheek die jou kan worden verstrekt, maar deze rekentools houden hier niet automatisch rekening mee.
Wil je meer lezen over de schulden die zullen worden meegewogen? Klik dan hier.
Wat kost een hypotheek van 400.000 euro?
Wat een hypotheek van 400.000 euro kost, hangt wederom af van de rente die je met de hypotheekverstrekker hebt afgesproken. En voor welk type hypotheek je hebt gekozen, namelijk een annuïtaire of lineaire hypotheek. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je iedere maand exact hetzelfde bedrag gedurende de gehele looptijd van de hypotheek. Echter, in het begin betaal je meer rente en pas richting het einde van de hypotheek ga je meer aflossen. Bij een lineaire hypotheek is je maandbedrag bij aanvang hoger en wordt deze gedurende de looptijd steeds iets lager. Wat voor jou geschikt is kan een adviseur je vertellen.
Stel dat je een rente van 3,8% hebt afgesproken en jouw rentevaste periode 10 jaar is. Dan betaal je bij een annuïtaire hypotheek zo’n 1.865 euro per maand. Bij een lineaire hypotheek begin je met het betalen van zo’n 2.380 euro per maand. Natuurlijk moet je ook rekening houden met kosten voor onderhoud, verzekeringen, belastingen en onvoorziene uitgaven.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.