Met de huidige energieprijzen is het natuurlijk ontzettend interessant om je woning te verduurzamen en beter te isoleren. Maar dat kost best veel geld. Vaak zijn er grote investeringen nodig om je woning te verduurzamen, en dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar ook met een klein budget kun je iets doen aan verduurzaming en je woning beter isoleren. Zo kun je toch al wat stappen maken, zonder dat je ervoor krom hoeft te liggen of schulden hoeft te maken.
Doe het zelf!
Veel klussen kun je prima zelf, met de juiste voorbereiding en een beetje kennis. Hiermee kun je een hoop geld besparen. Wist je dat zo’n 60% van de kosten die je maakt als je een klus uitbesteedt voor arbeid zijn? Door klusjes zelf uit te voeren, kun je dus flink besparen op de kosten.
Zoek vooraf goede informatie op. Youtube is hier je beste vriend. Er zijn tal van video’s te vinden met uitleg hoe je een klus stap voor stap aan kunt pakken. Door deze te bekijken en jezelf goed voor te bereiden, kun je veel klusjes best zelf uitvoeren. Ook als je het nog niet eerder gedaan hebt.
Het isoleren van je dak bijvoorbeeld, kun je in veel gevallen prima zelf doen. Dan maar wat minder perfect, maar je hebt wél een geïsoleerd dak daarna.
Als laatste komt dan de vloerisolatie. Als er een kruipruimte onder je woning aanwezig is, is de vloer wel heel gemakkelijk zelf te isoleren. Je kunt het isolatiemateriaal dan zelf aanbrengen onder de vloer, waardoor je dit geen godsvermogen hoeft te kosten.
Kleine stapjes hebben ook zin
Radiatorfolie, isolerende raamfolie, besparende douchekoppen en tochtstrips zijn overal te koop voor een klein prijsje. Je kunt ze ook nog eens gemakkelijk zelf plaatsen.
Denk vooral niet dat kleine beetjes geen zin hebben, want het maakt écht verschil of er geen koude lucht langs je voordeur naar binnen komt. En andersom natuurlijk: of de duur verwarmde lucht niet naar buiten kan ontsnappen.
Begin met het belangrijkste
Met een klein budget zul je keuzes moeten maken. Over het algemeen kun je zeggen dat dakisolatie het belangrijkste is, omdat je via het dak de meeste warmte verliest. Warme lucht stijgt namelijk op en kan door een ongeïsoleerd dak vrij makkelijk naar buiten ontsnappen.
Als je budgettechnisch keuzes moet maken, is het isoleren van het dak dus het meest belangrijk om te doen. Hier levert namelijk de grootste besparing op energiekosten op.
Het aanbrengen van dakisolatie wordt op de voet gevolgd door het isoleren van de spouwmuren en vervolgens het plaatsen van dubbel of driedubbel glas.
Maar let wel op: bij een tussenwoning met grote ramen aan de voor- en achterzijde, een doorzonwoning dus, is het glas vaak belangrijker dan muurisolatie. Deze oppervlaktes zijn namelijk vaak stukken groter dan het stukje muur dat boven en onder het raam nog overblijft. Je kunt dan dus beter het glas vervangen dan de muren laten isoleren.
Als laatste komt dan de vloerisolatie. Als er een kruipruimte onder je woning aanwezig is, is de vloer wel heel gemakkelijk zelf te isoleren. Je kunt het isolatiemateriaal dan zelf aanbrengen onder de vloer, waardoor je dit geen godsvermogen hoeft te kosten.
Houd aanbiedingen in de gaten
Als je van plan bent om zelf te gaan isoleren, is het verstandig om de aanbiedingen van diverse bouwmarkten in de gaten te houden. Een rol isolatiemateriaal kan zo namelijk gemakkelijk een paar euro goedkoper zijn.
Dit soort materialen zijn regelmatig in de aanbieding, waardoor je weer net een beetje extra kunt besparen op de isolatie van je woning.
En voor wie echt werk van wil maken: bij Hornbach geven ze de laagste prijsgarantie. Is exact hetzelfde materiaal ergens anders goedkoper, dan krijg je het bij Hornbach met nog eens 10% extra korting. Dit geldt ook voor aanbiedingsprijzen. Het kan dus best de moeite waard zijn om dit soort acties goed in de gaten te houden.
Maak gebruik van beschikbare regelingen
Subsidies, hulp van de gemeente en lagere hypotheekrentes zijn allemaal maatregelen die in het leven zijn geroepen om mensen te helpen hun woning te verduurzamen. Maak dus gebruik van deze regelingen.
Vraag bij de gemeente waar je woont eens na wat de mogelijkheden zijn en ga eens met je hypotheekadviseur in overleg. Misschien is er wel meer mogelijk dan je denkt!
Geef een reactie