Met hogere energieprijzen dan ooit tevoren is het het ontzettend waard om je woning beter te isoleren. Maar wat als je jouw woning huurt? Wat kun je dan doen aan een hoge energierekening? Of is de verhuurder ook ergens voor verantwoordelijk? In deze blog vertel ik je alles over het verduurzamen van jouw huurhuis. En wat ik je wel alvast kan verklappen: er is zeker winst te behalen op je energierekening, ook als een woning huurt waar je geen aanpassingen aan mag verrichten.
In dit artikel...
Wat doet de verhuurder?
In hoeverre is de verhuurder verantwoordelijk voor het verduurzamen van jouw huurhuis?
Als je woning onder de sociale huurgrens valt, is de huurprijs gebaseerd op de puntentelling zoals gehanteerd wordt door de overheid. Als je teveel huur betaalt volgens deze puntentelling, kun je vragen om verlaging van de huur of verbetering van de woning, zodat de woning meer punten krijgt.
Isoleren is dan een mogelijkheid, maar de verhuurder mag ook iets anders kiezen om aan meer punten te komen. Wanneer de huur netjes past bij de woning, is de verhuurder sowieso niets verplicht.
Huur jij een woning boven de sociale huurgrens? Dan is jouw verhuurder niets verplicht. Maar vanaf 2030 mogen er geen woningen meer verhuurd worden met een slecht energielabel.
Woningen met een slecht label en dus slechte isolatie moeten vanaf die tijd dus beter geïsoleerd zijn, anders mag een verhuurder de woning niet verhuren. Maar dat duurt nog 8 jaar en dat is een lange tijd met deze energieprijzen.Ga in gesprek met de verhuurder
In gesprek met de verhuurder
Als je in een slecht geïsoleerde huurwoning woont en je wilt dus voor 2030 betere isolatie, dan zul je waarschijnlijk zelf actie moeten ondernemen. Grote verbouwingen aan de woning mogen alleen met toestemming van de verhuurder. Je kunt altijd met je verhuurder in gesprek gaan en dit onderwerp aankaarten.
Misschien is de verhuurder toch al wel van plan om iets aan te passen en wordt er sneller actie ondernomen als je er zelf over begint. Als je zelf de werkzaamheden betaalt, kan het zelfs zijn dat je in aanmerking komt voor huurverlaging, omdat je een verbetering hebt aangebracht aan de woning.
Of misschien wil de verhuurder de kosten wel op zich nemen omdat het binnenkort toch al op de planning stond om de woning te verduurzamen.
Als je niet met je verhuurder in gesprek gaat, zul je de antwoorden hierop ook niet krijgen. “Nee heb je, en ja kun je krijgen” zullen we maar zeggen.
De verhuurder wil niet mee bewegen
Maar wat als de verhuurder echt niet van plan is om iets aan de woning aan te passen? Oudere woningen zonder dak-, vloer- en muurisolatie en met enkel glas zijn echte energieslurpers.
Er zijn best wel wat maatregelen die je dan zelf kunt nemen om je energierekening toch omlaag te brengen. En dan bedoel ik niet dat je in het donker in de kou moet gaan zitten en koud moet douchen. Ook met een klein budget en relatief weinig inspanning kun je je huurwoning energiezuiniger maken.
Jouw huurhuis verduurzamen met een klein budget
Er zijn verschillende producten verkrijgbaar waarmee je gemakkelijk zelf jouw huurhuis een klein beetje kunt verduurzamen.
Zo kun je radiatorfolie achter je radiatoren plaatsen, zodat de warmte de woning in gaat in plaats van dat je deze direct via een buitenmuur die niet geïsoleerd is verliest. Ook is er speciaal folie verkrijgbaar dat je tegen enkel glas kunt plakken, waarmee je via de ramen ook minder warmte zult verliezen.
Ook tochtstrips en tochtrollen die je heel makkelijk langs deuren en ramen kunt plaatsen dragen een steentje bij aan het verlagen van je energierekening.
Dit zijn natuurlijk kleine aanpassingen, die niet veel kosten, maar ook niet heel veel op zullen leveren.
Zelf jouw dak isoleren
Wist je dat je de meeste warmte verliest door het dak van je huis? Warme lucht stijgt namelijk op. Het isoleren van het dak is dus het belangrijkste als je je energierekening wilt verlagen.
En laat het dak nou heel gemakkelijk zelf te isoleren zijn in de meeste woningen. Als je een puntdak op je woning hebt ,kun je vaak gemakkelijk zelf het dak isoleren. Zeker als de zolder puur als bergzolder wordt gebruikt is dit een goede optie.
Bij de bouwmarkt kun je rollen met glaswol kopen. Deze rollen zijn heel betaalbaar en isoleren goed. Je kunt ze gemakkelijk zelf aanbrengen aan de binnenzijde van het dak. Als je het netjes af wilt werken kun je er gips of kant en klare plafondplaten tegen aanbrengen, maar als het om een bergzolder gaat is alleen de isolatie ook voldoende.
Op deze manier kun je met lage kosten en een dagje werk je hele dak dus isoleren. Dit zul je ongetwijfeld terugzien op je energierekening, zeker als je voor langere tijd in deze woning wilt blijven wonen.
Alle beetjes helpen
Jouw huurhuis optimaal verduurzamen is dus meer iets wat de eigenaar van de woning zou moeten doen. Maar met kleine maatregelen kun je als huurder zelf wat verbeteringen aanbrengen waardoor je energierekening wat naar beneden kan.
Zorg dat de warmte binnen blijft door kieren en gaten te dichten, breng isolatie aan aan de binnenzijde van je dak en let natuurlijk ook wat op je energieverbruik.
Al deze beetjes helpen en vooral de kleine maatregelen heb je zo terug verdiend. En alles wat je weer mee kunt nemen als je ooit gaat verhuizen blijft natuurlijk jouw eigendom. En dit kun je dus gewoon weer gebruiken in je volgende woning of doorverkopen aan de volgende huurder.
Over Lydia
Lydia is makelaar en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen! Je leest al haar artikelen hier.
Volg haar ook op Instagram.
Geef een reactie