Denk jij er weleens over na om je spaargeld in het buitenland te stallen? Steeds meer mensen zetten deze stap, en het is geen verrassing waarom. Terwijl de rente op Nederlandse spaarrekeningen laag blijft, bieden buitenlandse banken vaak aantrekkelijkere rentes. Dus, waarom zou je blijven bij een spaarrekening dat je weinig oplevert? Dat is dus de reden dat spaargeld naar het buitenland verdwijnt.
Waarom zou je je spaargeld naar het buitenland verplaatsen?
Laten we eerlijk zijn: de rente in Nederland stelt niet veel voor. De laatste jaren krijgen we nauwelijks iets terug voor ons spaargeld. Sterker nog, bij sommige banken moesten we zelfs betalen om ons geld op hun rekening te hebben. Dat voelt toch niet goed, toch?
In andere landen ligt dit anders. Zo zijn er Europese landen waar je nog steeds kunt profiteren van hogere spaarrentes. Dit maakt het aantrekkelijk om je spaargeld naar het buitenland te verplaatsen. Het is niet gek dat miljoenen euro’s elk jaar ons land verlaten, op zoek naar betere financiële omstandigheden.
Hoe werkt het?
Het klinkt misschien ingewikkeld, je spaargeld naar het buitenland verplaatsen, maar dat valt best mee. Veel buitenlandse banken opereren tegenwoordig online, waardoor je alles digitaal kunt regelen. Je opent eenvoudig een rekening vanuit je luie stoel. Fijn idee, toch?
Maar let wel op: elk land heeft zijn eigen regels. Het is dus belangrijk om je goed in te lezen en te kijken welke opties het beste passen bij jouw situatie.
Wat zijn de voordelen?
Het grootste voordeel van sparen in het buitenland is natuurlijk de rente. Wie wil er nu niet meer verdienen op zijn spaargeld? Maar er zijn meer voordelen. Sommige landen bieden bijvoorbeeld meer financiële stabiliteit of belastingvoordelen. Dit kan, afhankelijk van je persoonlijke situatie, extra aantrekkelijk zijn.
Daarnaast is diversificatie een slimme strategie. Heb je er al eens over nagedacht om je geld niet allemaal op één plek te hebben? Door een deel van je spaargeld naar het buitenland te verplaatsen, spreid je je risico’s. Mocht er in Nederland iets gebeuren met de bankensector, dan weet je dat een deel van je geld veilig buiten de landsgrenzen staat.
Zijn er ook nadelen?
Natuurlijk zijn er altijd zaken om rekening mee te houden. Zo kunnen er kosten verbonden zijn aan het openen en beheren van een buitenlandse rekening. Daarnaast is het belangrijk om te checken of je spaargeld in het buitenland onder een garantiestelsel valt, zoals dat in Nederland het geval is met het depositogarantiestelsel (tot €100.000). Elk land heeft zijn eigen regels, en het laatste wat je wilt, is dat je spaargeld onbeschermd is in tijden van crisis.
Een ander punt om in gedachten te houden is de belasting. Ook al staat je geld in het buitenland, in veel gevallen moet je dit nog steeds aangeven bij de Belastingdienst. Dit betekent niet dat je er per se meer belasting over betaalt, maar het is wel iets om bij stil te staan.
Waar kun je je spaargeld kwijt tegen een aantrekkelijke rente?
Er zijn verschillende banken waar je aan kunt denken, neem bijvoorbeeld Raisin.
Het mooie van Raisin is dat je zonder veel gedoe kunt profiteren van hogere rentes in het buitenland (momenteel tot wel 3,75%), zonder zelf overal afzonderlijk een rekening te openen. Alles wordt namelijk geregeld via één centraal platform, en je kunt kiezen uit een breed aanbod van banken die onder het Europese depositogarantiestelsel vallen. Zo ben je verzekerd tot €100.000 per bank, net als in Nederland, maar met de kans op een veel aantrekkelijkere rente.
Is het iets voor jou?
Ben je het zat om nauwelijks rente te krijgen op je spaarrekening? Dan is het zeker de moeite waard om te overwegen om je spaargeld naar het buitenland te verplaatsen. Het vergt wat onderzoek, maar de voordelen kunnen groot zijn. Wie wil er nu niet meer halen uit zijn zuurverdiende geld?
Denk na over je opties, kijk wat het beste bij je past en wees niet bang om stappen te zetten. Zoals ik al eerder zei: het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. En voor je het weet, geniet je van een aanzienlijk hogere rente.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.