Je weet vast al dat het heel belangrijk is om een noodfonds achter de hand te hebben. Voor als je wasmachine of je auto stuk gaat, of voor als je om wat voor reden dan ook je baan kwijtraakt. Het is een hele grote geruststelling als je weet dat je genoeg geld achter de hand hebt om dit soort financiële tegenvallers op te vangen in tijden van nood.
Deze tips helpen je om supersnel jouw noodfonds aan te vullen, zodat jij weer lekker kunt slapen en weet dat je altijd iets achter de hand hebt voor dit soort noodgevallen.
In dit artikel...
Noodfonds vullen: Pay yourself first
Een belangrijk begrip om snel te kunnen sparen is het ‘Pay yourself first’-principe. De naam zegt het al, betaal jezelf eerst. Als je salaris binnenkomt, betaal je eerste een stukje aan jezelf. Dit gebruik je om in je noodfonds te stoppen.
Als je afwacht hoeveel geld je aan het einde van de maand nog over hebt, is de kans namelijk groot dat je dan minder kunt sparen dan wanneer je aan het begin van de maand meteen een bedrag opzijzet. En voor veel mensen geldt dat geld dat eenmaal op een spaarrekening staat er niet meer zomaar vanaf gehaald wordt.
Om dit principe toe te kunnen passen is het natuurlijk wel van belang dat je weet wat er elke maand inkomt en uitgaat, zodat je precies weet hoeveel geld je elke maand opzij kunt zetten voor je noodfonds.
Wil je meer inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven? Dan is het heel handig om deze sheets te gebruiken om alles op een rijtje te zetten.
Budget Bundel
Ben je helemaal enthousiast geworden over alle beschikbare Budget Printables in de Shop en wil je ze allemaal? Je kunt ze in één keer allemaal aanschaffen met 25% extra korting op het totaalbedrag en bent zo in één keer klaar voor jouw budget reis.
Deze bundel bevat de volgende printables: Budget per Periode, Uitgaven Tracker (Kasboek), Variabele Uitgaven Tracker, Netto Waarde Berekenen en Uitgaven Overzicht.
Bevat: Meerdere PDF bestanden van 1 A4 om thuis te printen, zo vaak je wilt.
Ongemerkt iets extra’s sparen
Om het sparen nog wat sneller te laten gaan, kun je ook gebruik maken van ‘ongemerkt sparen’. Je stelt dan automatisch kleine, gekke bedragen in, die bijvoorbeeld elke week of elke maand naar je spaarrekening worden overgeboekt. Een bedrag van 2,89 euro per week lijkt misschien weinig, maar aan het einde van het jaar heb je zo toch mooi 150 euro extra gespaard.
Je merkt hier weinig van, omdat dit soort bedragen gewoon meegaan met je andere uitgaven. Een koffie op het station, iets lekkers onderweg, die kleine bedragen vallen precies in het rijtje van dit soort uitgaven. Als je daar ruimte voor hebt, heb je dus ook de ruimte om op deze manier wat extra te sparen, zonder hier echt iets van te merken.
Je kunt ook sparen via Woolsocks. Als je je rekening koppelt, spaar je automatisch op je aankopen bij winkels die deelnemen. Met dit extra geld kun je ook je noodfonds vullen.
Betaal met cash geld
Door je boodschappen en andere uitgaven zoveel mogelijk contant te gaan doen, ook wel cash stuffing genoemd, heb je een duidelijk overzicht van hoeveel budget je nog overhoudt. Maak er vervolgens een sport van om zoveel mogelijk over te houden. Al het geld dat je overhoudt stop je in een spaarpot, en dan het liefst eentje die je niet open kunt maken. Met het geld dat er aan het einde van het jaar in deze spaarpot zit kun je je noodfonds weer verder aanvullen.
Ben je nog onbekend met cash stuffing? Er zijn hele handige mapjes verkrijgbaar die je hierbij kunnen helpen. In deze mapjes zitten aparte vakjes, zodat je je geld voor je boodschappen, brandstof, kleding en andere kostenposten overzichtelijk kunt verdelen. Zo weet je precies hoeveel cash je nog over hebt per kostenpost.
Verkoop overbodige spullen
Om je noodfonds nog even een hele snelle boost te geven, kun je al je overbodige spullen verkopen. Gebruik apps als Marktplaats en Vinted om spullen en kleding die je niet meer nodig hebt te verkopen en stop al deze extra inkomsten in je noodfonds.
Heb je spullen die je niet vaak gebruikt, maar ook niet weg wilt doen? Overweeg dan eens deze spullen te gaan verhuren. Dit kan heel makkelijk via een app als Peerby bijvoorbeeld. Op deze manier hoef je geen afstand te doen van je spullen, maar kun je er toch wat extra geld mee verdienen. Ook dit geld gaat natuurlijk in je noodfonds.
Geef een reactie