Mensen met zonnepanelen kunnen al jaren profiteren van de salderingsregeling. Alle stroom die wordt opgewekt door je zonnepanelen, maar die je niet direct verbruikt kun je terugleveren en wordt vervolgens verrekend met de stroom die je verbruikt op de momenten dat je zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken (in de winter en als het donker is). De overheid gaat deze salderingsregeling echter afbouwen en wat moet je dan met de stroom die je zonnepanelen opwekken?
In dit artikel...
- Hoe wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd?
- Vergoeding in plaats van salderingsregeling zonnepanelen
- Waarom wil de overheid van de salderingsregeling voor zonnepanelen af?
- Is het straks nog wel interessant om zonnepanelen te plaatsen?
- Wat moet je straks met je overgebleven stroom
- Verbruik stroom op zonnige momenten
- Laat een thuisbatterij plaatsen
Hoe wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd?
Van 2025 tot en met 2031 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen stapsgewijs afgebouwd. Tot 2025 kun je nog 100% van je opgewekte stroom salderen, maar dit wordt in de jaren daarna steeds minder:
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0%
Vergoeding in plaats van salderingsregeling zonnepanelen
In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze straks niet meer kunnen salderen. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief dat je hebt afgesproken met je energieleverancier, exclusief belastingen en heffingen. Vanaf 2027 zal de minister elke 2 jaar de vergoeding vaststellen die energieleveranciers hun klanten minimaal moeten geven voor de stroom die zij niet kunnen salderen. Je kunt wel verschillende energiemaatschappijen vergelijken om te kijken waar je de hoogste vergoeding krijgt voor het terug leveren van stroom.
Waarom wil de overheid van de salderingsregeling voor zonnepanelen af?
Het wordt momenteel steeds interessanter om zonnepanelen te leggen. De overheid is ervan overtuigd dat het leggen van zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling interessant is. Aangezien de salderingsregeling de overheid en de energieleveranciers veel geld kost, willen ze hier vanaf.
De overheid loopt door de salderingsregeling namelijk belastinginkomsten mis en de energieleveranciers maken door deze regeling extra kosten, die zij doorberekenen aan hun klanten. Mede om deze twee redenen wordt energie steeds duurder en daar wil de overheid iets aan doen.
De salderingsregeling is in het leven geroepen om ons allemaal te stimuleren om onze woningen te verduurzamen.
Is het straks nog wel interessant om zonnepanelen te plaatsen?
Ook zonder de salderingsregeling is het interessant om zonnepanelen te (laten) plaatsen. Zonnepanelen worden namelijk steeds goedkoper én steeds efficiënter, waardoor de terugverdientijd steeds korter wordt. Momenteel kun je zonnepanelen in gemiddeld 7 jaar terugverdienen, terwijl ze gemiddeld 25 jaar meegaan.
Daar staat tegenover dat we allemaal steeds meer stroom gaan verbruiken, doordat er steeds meer elektrische auto’s rondrijden, we steeds meer overgaan op warmtepompen en andere manieren van elektrisch verwarmen en we steeds meer elektrisch gaan koken. Als je stroomverbruik stijgt, kun je je zonnepanelen nog sneller terugverdienen.
Wat moet je straks met je overgebleven stroom
Door het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt het dus steeds minder interessant om meer stroom op te wekken dan je verbruikt. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om toch nog zo veel mogelijk profijt te hebben van je zelf opgewekte stroom.
Verbruik stroom op zonnige momenten
Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk stroom verbruikt op de momenten dat je zonnepanelen stroom opwekken. Als de zon schijnt dus. Zet je wasmachine, vaatwasser en droger overdag aan in plaats van ‘s avonds, als het donker is. Op dat moment wordt er namelijk geen stroom opgewekt en zul je de stroom van je energieleverancier moeten gebruiken.
Als je een elektrische auto hebt kun je deze ook het beste opladen op momenten dat de zon schijnt. Op deze manier zorg je ervoor dat je de stroom die opgewekt wordt door je eigen zonnepanelen zo veel mogelijk benut wordt en dat er zo weinig mogelijk energie verspild wordt.
Laat een thuisbatterij plaatsen
Op dit moment is het nog niet interessant om een thuisbatterij te plaatsen, omdat de salderingsregeling nog bestaat en de kosten van een thuisbatterij nog erg hoog zijn. Maar net als voor zonnepanelen zal ook voor een thuisbatterij gelden dat deze steeds beter, efficiënter en goedkoper worden.
Met een thuisbatterij kun je de stroom die je hebt opgewekt maar niet gebruikt een tijdje opslaan, zodat je deze op een later moment kunt gebruiken.
Over Lydia
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Als je hierop klikt ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie