Mensen die voorheen in de schuldhulpverlening terechtkwamen, kwamen in een traject waarbij ze na 3 jaar weer schuldenvrij waren. Vanaf deze maand (juli 2023) gaat het sneller. Mensen die vanaf nu in een schuldhulpverleningstraject komen, moet in 1,5 jaar van hun schulden af zijn. Minister Carola Schouten van Armoedebeleid vindt dat mensen met hoge schulden sneller geholpen moeten worden. Haar uitgangspunt is: begeleiding zo kort als het kan, maar wel zo lang als het nodig is.
In dit artikel...
Wat houdt een schuldhulpverleningstraject in?
Een schuldhulpverleningstraject is een traject dat bedoeld is om mensen met hoge schulden te helpen hun financiële situatie onder controle te krijgen. Als de schulden te hoog zijn en je kunt het zelf niet meer aflossen, beland je in de schuldsanering. Het doel van zo’n traject is om de (hoge) schuldenlast te verminderen, zodat je daarna met een schone lei begint.
Voorheen duurde zo’n traject gemiddeld 3 jaar, maar vanaf deze maand (juli 2023) is het mogelijk om zo’n traject in 1,5 jaar te doorlopen.
Kun je je schulden nog wel zelf aflossen? Probeer het eens via de sneeuwbalmethode.
Deze stappen doorloop je in een schuldhulpverleningstraject
1. Aanmelding
Als je schulden hebt, kun je je aanmelden bij de gemeente of een welzijnsorganisatie die schuldhulpverlening aanbiedt.
2. Intakegesprek
Er wordt een intakegesprek gehouden waarin jouw financiële situatie en schulden in kaart wordt gebracht. Hierbij worden gegevens zoals inkomsten, uitgaven, schulden en andere financiële verplichtingen besproken.
3. Budgetadvies
Op basis van de informatie uit het intakegesprek wordt er een budgetadvies opgesteld. Dit advies geeft inzicht in de financiële mogelijkheden en beperkingen en bevat aanbevelingen voor het beheren van het inkomen en het verminderen van de uitgaven.
4. Schuldbemiddeling
Als de schuldenlast te hoog is om zelf af te lossen, kan er schuldbemiddeling plaatsvinden. De schuldhulpverlener treedt dan op als tussenpersoon tussen de persoon met schulden (jij) en de schuldeisers. Er wordt geprobeerd om een regeling te treffen waarbij de schuldenaar maandelijkse betalingen doet aan de schuldeisers op basis van wat haalbaar is.
5. Schuldsanering
In sommige gevallen kan het nodig zijn om een schuldsaneringstraject in te gaan. Dit houdt in dat er een verzoek wordt ingediend bij de rechter om de schulden te laten saneren. Als de rechter dit goedkeurt, worden de schulden (gedeeltelijk) kwijtgescholden en wordt er een aflosregeling vastgesteld.
6. Budgetbeheer en nazorg
Gedurende het schuldhulpverleningstraject kan er ook budgetbeheer plaatsvinden. Hierbij wordt het inkomen beheerd door een schuldhulpverlener, die de betalingen aan de schuldeisers regelt en jou ondersteunt bij het beheren van je budget. Na afloop van het traject kan er nazorg worden geboden om ervoor te zorgen dat de persoon financieel zelfstandig blijft en niet terugvalt in oude patronen.
Budget Bundel
Ben je helemaal enthousiast geworden over alle beschikbare Budget Printables in de Shop en wil je ze allemaal? Je kunt ze in één keer allemaal aanschaffen met 25% extra korting op het totaalbedrag en bent zo in één keer klaar voor jouw budget reis.
Deze bundel bevat de volgende printables: Budget per Periode, Uitgaven Tracker (Kasboek), Variabele Uitgaven Tracker, Netto Waarde Berekenen en Uitgaven Overzicht.
Bevat: Meerdere PDF bestanden van 1 A4 om thuis te printen, zo vaak je wilt.
Hoe blijf je schuldenvrij na de schuldhulpverlening?
Het is natuurlijk fijn dat je het traject nu versneld kunt doorlopen, maar het is wel belangrijk dat je nu schuldenvrij blijft. Hoe kun je dit het beste aanpakken?
- Dankzij het traject zijn je financiën al helder, je weet namelijk precies wat erin komt en eruit gaat. Houd dit vast. Met behulp van de budget sheets kun je alles goed bijhouden.
- Maak verschillende potjes. Wij hebben bijvoorbeeld een apart potje voor boodschappen, cadeaus, onvoorziene uitgaven, onze normale buffer en Sinterklaas. Daarnaast heb ik op mijn privé rekening ook een aantal potjes, namelijk voor cadeaus, verzorging en investeren.
- Is je potje voor ‘leuke dingen’ op? Dan heb je pech. Op is op. Het is daarom wel belangrijk dat je realistische budgetten maakt, het moet namelijk wel leuk blijven. Het is geen straf om te budgetteren.
- Bouw een goede buffer op. Als je geld achter de hand hebt, voorkom je dat je bijvoorbeeld geld moet lenen als de wasmachine kapot gaat. Dit geeft financiële rust.
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Geef een reactie