Als je een goede voorraadkast hebt, kun je veel geld besparen. Dat komt omdat je alles zorgvuldig kunt inkopen en opslaan en daarna kunt gebruiken totdat er weer goede aanbiedingen voorbij komen. In deze blog geef ik je tips en tricks over hoe je een goede voorraadkast aanlegt waarmee je geld kunt besparen.
Koop geen producten die je niet eet of gebruikt
Hoe goed een aanbieding ook is, als jij die producten niet gebruikt of niet eet, heb je er helemaal niks aan. Uiteindelijk belandt het dan in de prullenbak en dat is niet de bedoeling van een voorraad aanleggen. Dus wees kritisch: gebruik je deze producten echt of kun je de aanbieding beter laten gaan?
Koop groot in
Zie je een goede aanbieding van een product dat jij -of iemand in jouw huishouden- veel gebruikt? Dan is het slim om deze producten groot in te slaan, zodat je ze kunt stallen in jouw voorraadkast. Zijn het eetbare producten? Bedenk dan goed of je deze producten op kunt maken voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het is zonde als je het uiteindelijk alsnog moet weggooien.
Ook niet eetbare producten kun je natuurlijk groot inslaan als je een goede aanbieding ziet. Denk bijvoorbeeld aan toiletpapier, wasmiddel, shampoo, tandpasta en andere verzorgingsproducten. Deze producten moet je sowieso altijd in de aanbieding kopen, want het is zonde om de volle mep te betalen voor deze producten.
Ik kom zelf graag bij de Kruidvat, deze heeft regelmatig super goede aanbiedingen voor wasmiddel en tandpasta.
Wacht op de bodemprijs van dure producten
Als je maandelijks of wekelijks dezelfde producten koopt, weet je op een gegeven moment wel wat deze kosten. Je kunt de prijzen eens voor jezelf opschrijven, zodat je later nog eens terug kunt kijken wat nu ook alweer een goede prijs was. Zie je een aanbieding op jouw bodemprijs? Dan kun je groot inslaan.
Je kunt ook kijken op Supermarktscanner. Op deze website kun je zien wat jouw favoriete product kost bij de verschillende winkels. Daarnaast kun je ook de prijshistorie bekijken. Op die manier kun je ook je bodemprijs bepalen.
Maak gebruik van aanbiedingsmaanden
Er zijn altijd bepaalde maanden waarin speciale producten extra in de aanbieding zijn. Zo kun je in januari goedkoop afslankproducten en andere gezondheidsproducten kopen. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije producten of andere producten voor allergieën. In februari en maart kun je het beste wasmiddel en vaatwastabletten kopen, terwijl in september echt van alles in de aanbieding is.
Geef jezelf een voorraad budget
Het is slim om naast jouw wekelijkse of maandelijkse boodschappenbudget ook een budget aan te maken om voorraad te kopen. Op die manier heb je altijd geld achter de hand voor als je een hele goede aanbieding tegen komt en hoef je dit niet van je normale boodschappengeld te kopen.
Houd bijvoorbeeld een vast bedrag aan per maand aan om voorraad in te kopen en alles wat je hiervan overhoudt, neem je mee naar de maand erop. Zo benut je optimaal alle aanbiedingsmomenten die je tegenkomt en loop je niet het risico dat je iets niet kunt inslaan omdat je te weinig geld hebt.
Houd een voorraad challenge
Het is leuk om eens in de zoveel tijd een voorraad challenge te doen. Je gaat dan zoveel mogelijk uit je voorraadkast en vriezer opeten en op die manier zo min mogelijk geld uitgeven aan boodschappen.
Ten eerste is het slim om eens de zoveel tijd alles op te eten in verband met de houdbaarheidsdatum. Ten tweede is het een leuk spelletje om vervolgens voor zo min mogelijk geld boodschappen te doen. Het geld dat je hiermee bespaart kun je óf extra sparen of je gaat er eens lekker van uit eten. Waarvoor kies jij?
Voorraad Challenge (Printables)
Een voorraad heb je niet alleen maar om te hebben, maar ook om eens op te gebruiken.
Geef jezelf een Voorraad Challenge en eet zo lang mogelijk alleen maar uit jouw voorraad. De vriezer mag leeg, de koelkast mag zéker leeg en ook de voorraadkast kan best wat minder, toch?
Met deze printables inventariseer je wat jij in jouw voorraad hebt zitten, zodat je in één oogopslag kunt zien wat je nog kunt gebruiken om een heerlijke maaltijd te maken. Heb je daadwerkelijk wat gebruikt? Dan kleur je het vakje in. Simpel zat.
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Geef een reactie