Zakgeld is een belangrijk onderdeel van de financiële opvoeding van je kinderen. Het leert ze omgaan met geld en financiële keuzes te maken. Maar hoe bepaal je hoeveel zakgeld je aan je kinderen moet geven?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van het kind, het gezinsinkomen en de doelen die je ermee wilt bereiken.
In dit artikel...
Leeftijd en verantwoordelijkheid
De hoogte van het zakgeld kan sterk afhangen van de leeftijd van je kind. Jongere kinderen hebben over het algemeen minder geld nodig dan oudere kinderen. Het Nibud raadt aan om het zakgeld te koppelen aan de leeftijd en de mate van verantwoordelijkheid van het kind. Dit betekent dat oudere kinderen met meer financiële verantwoordelijkheden meer zakgeld kunnen krijgen dan jongere kinderen met minder verantwoordelijkheden.
Oudere kinderen hebben vaak meer behoeften dan jongere kinderen. Ze kunnen bijvoorbeeld behoefte hebben aan zakgeld om kleding te kopen, beginnen een sociaal leven op te bouwen en misschien moeten ze wel bij gaan dragen aan hun eigen kosten, zoals hun telefoonrekening en verjaardagscadeautjes voor vriendjes en vriendinnetjes. Dan is er dus ook behoefte aan meer zakgeld.
Gezinsinkomen en doelen
Het is ook belangrijk om naar het gezinsinkomen te kijken bij het bepalen van de hoogte van het zakgeld. Het Nibud adviseert om een deel van het zakgeld te baseren op het gezinsbudget. Dit kan kinderen helpen begrijpen dat het beschikbare geld binnen het gezin beperkt is en dat ze keuzes zullen moeten maken. Voor de meeste gezinnen is geld zeker niet onuitputtelijk aanwezig, dus dan hoeft dat voor de kinderen ook niet zo te lijken.
Bovendien kun je financiële doelen stellen voor je kinderen. Een deel van het zakgeld kan bijvoorbeeld worden gereserveerd voor spaardoelen, zoals het kopen van iets groots. Dit soort spaardoelen helpen kinderen te leren sparen en gezonde financiële gewoontes aan te leren.
Het belang van goede communicatie
Een goede communicatie tussen ouders en kinderen is een heel belangrijk aspect als het gaat om zakgeld en het bepalen van de hoogte van het zakgeld. Bespreek regelmatig met je kinderen hoe ze hun zakgeld besteden en help ze begrijpen wat wel en niet haalbaar is binnen hun budget. Hiermee help je je kinderen financiële verantwoordelijkheid te ontwikkelen en bewuste keuzes te maken.
Laat je kinderen bijvoorbeeld nadenken over hun eigen financiële doelen en hoe ze die kunnen bereiken. Help ze als het nodig is om een budget op te stellen en uit te rekenen hoeveel zakgeld ze nodig hebben voor een specifiek item. Ze zullen voor de rest van hun leven baat hebben bij het aanleren van dit soort vaardigheden.
Aanpassen van het zakgeld
De hoogte van het zakgeld zal in de loop der tijd veranderen. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze meer financiële verantwoordelijkheid aan en kan hun behoefte aan geld toenemen. Het is belangrijk hier van jongs af aan al rekening mee te houden en je kinderen op tijd te laten weten wanneer er veranderingen aan zitten te komen en wat er dan van hen verwacht wordt als het om geld gaat.
Handige tools bij financiële opvoeding
Om je kinderen te helpen bij het ontwikkelen van financiële vaardigheden, kun je gebruikmaken van deze handige printables. Deze printables kunnen je kind helpen om spelenderwijs te leren met geld om te gaan, door middel van bijvoorbeeld spaarchallenges en leuke spaartrackers.
Een ander handig hulpmiddel is een spaardoel-worksheet. Hiermee kunnen wat grotere kinderen hun spaardoelen visualiseren en bijhouden hoe dicht ze bij hun doel komen. Dit zal ze motiveren om extra hard te sparen.
Betrek je kinderen bij je financiële situatie
Daarnaast kun je wat grotere kinderen actief te betrekken bij allerlei financiële zaken in het gezin, zoals boodschappen doen of rekeningen betalen. Dit geeft je kinderen alvast wat praktische ervaring en helpt ze begrijpen hoe geld in het dagelijks leven wordt beheerd en wat bepaalde dingen kosten. Leg ze vooral ook uit hoeveel er binnenkomt, zodat ze een beeld krijgen van hoeveel moeite er gedaan moet worden om bepaalde dingen te kunnen betalen. Dit zal ze leren de waarde van geld in te schatten.
Geef een reactie