Heb jij nou altijd het zakgeld voor jouw kind handje contantje gegeven? Helemaal prima natuurlijk! Maar misschien is het hoog tijd voor een eigen bankrekening. Ik laat je zien hoe je tóch toezicht kunt houden op de jongerenrekening van jouw puber, terwijl je ze zelfstandig laat worden.
Leren omgaan met geld
Voor elk kind is het belangrijk dat ze leren omgaan met geld. Maar vooral wanneer jouw kind naar de middelbare school gaat, zul je langzaamaan steeds meer los moeten laten en ze zelf hun eigen beslissingen laten nemen. Fouten maken met geld hoort bij het opgroeien. Want al betalende, leren ze van hun fouten.
Afspraken maken
Zo gauw jij vindt dat jouw kind toe is aan een eigen bankrekening is het ook belangrijk om afspraken te maken met elkaar. Krijgen ze alleen zakgeld of ook kleedgeld? Wat moeten ze daar zelf van betalen en wat betaal jij als ouder nog steeds? En ga jij het zak- en kleedgeld elke week storten of juist elke maand?
Als een kind naar de middelbare school gaat, verandert het zakgeld vaak van wekelijks naar maandelijks. Ze zijn nu groot genoeg om vooruit te plannen en in te zien dat als ze hun hele zakgeld op de eerste dag opmaken, ze de rest van de maand niets meer hebben. Zo leren ze vooruit te plannen.
Maar een twaalfjarige is nog steeds een kind en heeft wel wat begeleiding van jou nodig. Zet de afspraken die je met elkaar maakt dus gewoon op papier. Geef in dit ‘zakgeldcontract’ aan welk bedrag ze krijgen, wanneer het wordt gestort en wat ze hiervan wel en niet hoeven te betalen. En wat je zeker niet moet vergeten: hoeveel gaat jouw kind sparen? Iedereen heeft spaargeld nodig, dus jouw kind zal moeten leren hoe dat werkt.
Geen inspiratie over wat je op moet schrijven? Je vindt hier een voorbeeld.
Een eigen jongerenrekening mét toezicht door jou
Als de afspraken met elkaar zijn gemaakt, wordt het hoog tijd voor een eigen bankrekening. Een jongerenrekening. Speciaal gemaakt voor de jeugd van tegenwoordig die alles lekker digitaal doet en helemaal niet zit te wachten op cash. In de kantine op school of bij de sportclub kun je tegenwoordig ook gewoon pinnen.
Voor ouders is het dan wel heel fijn als je toch wat toezicht kunt houden op de bankrekening. In ieder geval totdat ze 18 jaar zijn en het helemaal zelf moeten doen. Daarom bedacht ABN Amro de gratis Jongerengroeirekening, waarmee ze in hun eigen tempo op kunnen groeien. Fijn, bij een echte bank. Een Jongerengroeirekening groeit letterlijk met jouw kind mee. Zo kun je deze al openen als ze 0 jaar oud zijn en dan heet het een kinderrekening. Per leeftijdsfase bepaal je met de Jongerengroeirekening als ouder wat jouw kind wel en niet mag op de rekening.
Zo mag jij als ouder bepalen of jouw kind al betalingen mag doen of mag internetbankieren. Ook beslis jij zelf of jouw kind al een bankpas krijgt. En waar jouw kind zelf kan gaan betalen -als jij dat hebt aangezet-, kun jij zelf zien wat het saldo van hun bankrekening is en zelfs betaalalerts ontvangen wanneer jouw kind iets gekocht heeft. Zo is het dus een jongerenrekening waarop jij toezicht kunt houden.
Dit zorgt ervoor dat ze kunnen opgroeien op hun eigen manier, maar je toch een vinger aan de pols kunt houden.
En wordt jouw kind 18 jaar? Dan groeit de Jongerengroeirekening gewoon door en verandert deze in een studentenrekening. Dan kun je direct ook niet meer meekijken op de bankrekening van jouw kind, want dan zijn ze volwassen en moeten ze het echt zelf doen.
Je opent een gratis jongerenrekening bij ABN Amro via deze link.
Wat vind ik ervan?
In het digitale tijdperk waarin mijn dochter opgroeit vind ik het ontzettend belangrijk dat ze van mij leert hoe ze met geld moet omgaan. Maar leren is voor mij niet hetzelfde als gewoon maar geld geven en hopen dat het goed komt. Door haar te begeleiden en voor haar te bepalen of zij al toe is aan een eigen bankpas of internetbankieren, kan ik de bankrekening direct aanpassen op haar eigen ontwikkeling.
Ik opende dus pas geleden een bankrekening voor mijn driejarige dochter, waar ik vanaf komend jaar haar zakgeld op ga storten. Zo wordt ze spelenderwijs geldwijs. En mijn hoop is natuurlijk dat tegen de tijd dat zij 12 jaar is, ze al zo begaafd is met geld, dat ik het helemaal los mag laten. 😉
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN Amro. De inhoud is 100% One Broke Girl.
Geef een reactie