Misschien denk je bij minimalisme aan kale, lege kamers, maar het gaat zoveel verder dan dat. Het is een levensstijl die niet alleen ruimte vrijmaakt in je huis, maar ook in je hoofd én in je portemonnee. Als echte rommelkont moest ik hier natuurlijk het fijne van weten dus dook ik in de wereld van minimalisme en in deze blog deel ik hoe minimalisten enorm veel geld besparen.
Hoe kan je geld besparen met minimalisme?
Het minimalisme biedt veel voordelen. Ze zeggen bijvoorbeeld weleens dat als je je in een rommelige ruimte bevindt, jouw hoofd niet tot rust kan komen. Maar hoe kunnen minimalisten nu echt veel geld besparen?
1. Minder spullen, minder kosten
Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel van minimalisme is dat het je helpt om minder geld uit te geven aan spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Hoe minder je koopt, hoe meer geld je in je zak houdt. Zo simpel is het echt.
Ik probeer het minimalisme wat meer in ons leven te integreren, maar het blijft een ‘work in progress’. Ik vind het namelijk ook leuk om spullen te kopen. 😉 Maar het mooiste is om hier dus een balans in te vinden. Van over consumeren wordt natuurlijk niemand echt gelukkig.
2. Duurzame investeringen
Minimalisme moedigt ook aan om te investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit. In plaats van regelmatig goedkope items te kopen die snel kapot gaan en vervangen moeten worden, kies je bewust voor duurzame, hoogwaardige producten die langer meegaan. Dit kost je in het begin natuurlijk iets meer geld dan wat je normaal zou uitgeven aan iets. Maar op de lange termijn bespaar je hiermee enorm veel geld, omdat je minder vaak je spullen hoeft te vervangen. Plus het is natuurlijk beter voor het milieu.
Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat ik een mooie, duurzame waterfles heb gekocht, in plaats van regelmatig plastic flessen water te kopen. Hoewel de kosten voor zo’n waterfles hoger waren dan de ‘wegwerp flesjes water’, heb ik op de lange termijn honderden euro’s bespaard door simpelweg mijn herbruikbare fles te vullen in plaats van nieuwe plastic flessen water te kopen.
3. Focus op ervaringen, niet op bezittingen
Een ander groot voordeel van minimalisme is de verschuiving van focus van bezittingen naar ervaringen. In plaats van geld uit te geven aan spullen, investeer je in ervaringen die je leven verrijken en herinneringen creëren. Die ervaringen kosten natuurlijk ook geld, maar dat kun je zo gek maken als je zelf wilt. Op sites zoals Tripper kun je vaak leuke uitjes scoren voor weinig geld.
En dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer geld uitgeeft aan leuke dingen, maar wel dat je selectiever bent in waar je je geld aan besteedt. Ik haal bijvoorbeeld meer voldoening uit het maken van herinneringen met mijn gezin dan uit het kopen van nieuwe spullen die uiteindelijk toch alleen maar stof vangen.
Het geheim van minimaliseren
Minimalisme gaat niet alleen over het wegdoen van spullen; het is een mindset, een levensstijl. Het draait allemaal om bewust consumeren en genieten van wat echt belangrijk is. Door te minimaliseren, elimineer je overbodige uitgaven en verspilling, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de dingen die er echt toe doen. En op die manier bespaar je dus niet alleen enorm veel geld, maar brengt het ook meer bewustwording en vreugde in je leven. Dat klinkt niet gek. Ik denk dat ik toch maar écht aan de slag ga met een goede lente schoonmaak.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.