
Voor veel jongeren is 18 worden een spannend moment, want: eindelijk beginnen met rijlessen. Tegenwoordig kan dat zelfs al vanaf 16,5 jaar, waardoor de vrijheid nog meer binnen handbereik ligt. Maar die vrijheid komt wel met een prijskaartje, want een rijbewijs halen is niet goedkoop. Maar hoe duur is een rijbewijs eigenlijk? Wij hebben voor je uitgezocht hoe duur het is om een rijbewijs te halen in 2025. Lees je mee?
Zo duur is een rijbewijs
De gemiddelde kosten voor een rijbewijs liggen momenteel op ongeveer 3.125 euro. Dit bedrag is gebaseerd op onderzoek van het CBR onder examenkandidaten eind 2023. Dit is natuurlijk een flink bedrag, dus de vraag is: hoe komt deze prijs tot stand?
Je rijbewijs bestaat uit verschillende onderdelen, bijvoorbeeld de rijlessen zelf, het theorie-examen en het praktijkexamen. Hieronder lees je de belangrijkste kostenposten:
Rijlessen
Gemiddeld heb je tussen de 39 en 43 lessen nodig. De prijs per les verschilt per rijschool, maar ligt meestal tussen de 45 en 60 euro. Dit kan dus flink oplopen, afhankelijk van hoe snel je het autorijden onder de knie hebt.
Theorie-examen
In 2025 betaal je voor het theorie-examen 48,75 euro bij het CBR. Dat is 0,75 euro duurder ten opzichte van 2024. Wil je graag extra tijd bij je examen, dan betaal je 13 euro toeslag. Dit komt bovenop de 48,75 euro.
Heb je een dyslexie verklaring? Dan kun je dit bedrag binnen 14 dagen na je examen terugvragen via ‘Mijn CBR’.
Praktijkexamen
Het praktijkexamen kost in 2025 138,50 euro. Heb je last van faalangst? Dan kun je kiezen voor een speciaal ‘faalangstexamen’ dat 195 euro kost. Ik heb zelf voor deze optie gekozen na een paar stressvolle examens en het hielp me enorm. Na drie keer zakken, ben ik dankzij dit examen eindelijk geslaagd!
Tussentijdse toets
De tussentijdse toets bestaat ook nog steeds en kost je 138,50. De tussentijdse toets is optioneel. Zo’n 40% van de kandidaten kiest hiervoor (Bron: cbr.nl). Maar let op: vanaf 1 april 2025 is het tijdelijk niet mogelijk om een tussentijdse toets aan te vragen. Op die manier willen zij de wachttijden voor de praktijkexamens korter maken. Vanaf juli 2025 wordt er beoordeeld of de tussentijdse toetsen terugkomen.
Administratiekosten
Rijscholen rekenen vaak extra kosten voor zaken zoals administratie, de aanwezigheid van een instructeur en voor het gebruik van het voertuig. Deze kosten moeten immers ook allemaal betaald worden en dat doe jij natuurlijk als klant.
Los betalen of kies je voor een pakket?
Veel rijscholen bieden pakketten aan waarin een aantal lessen en examens zitten. Dit kan handig zijn, maar is het ook de beste keuze?
Stel: een pakket met 30 lessen, een tussentijdse toets en een praktijkexamen kost 2.200 euro. Als je alles los betaalt, kan het iets duurder uitvallen, maar je betaalt dan alleen voor wat je echt nodig hebt. Een pakket geeft je vooraf zekerheid over de kosten, maar als je meer lessen nodig hebt dan in het pakket zitten, moet je extra betalen. Heb je minder lessen nodig? Dan ben je alsnog het hele bedrag kwijt.
Hoe spaar je voor je rijbewijs?
Een rijbewijs halen kost een hoop geld, maar als je slim te werk gaat, is het zeker haalbaar. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met sparen. Als je weet dat je rond je 18e wilt starten met rijlessen, kun je al een paar jaar eerder elke maand een bedrag opzij zetten. Door bijvoorbeeld 50 euro per maand te sparen, bouw je langzaam maar zeker een mooi bedrag op. Een andere slimme manier om geld bij elkaar te krijgen, is door een bijbaan te nemen en een deel van je salaris apart te zetten voor je rijbewijs.
Ook kun je aan je ouders vragen of ze willen bijdragen. Misschien kunnen ze in plaats van een verjaardagscadeau een bedrag opzijzetten voor je rijbewijs. Dit helpt al een hoop! Verder is het handig om een spaardoel aan te maken in je bank-app. Zo zie je steeds hoeveel je al hebt gespaard en blijf je gemotiveerd om door te gaan.
Ben je een ouder en wil je het rijbewijs van je kind betalen? Dan kun je dezelfde aanpak hanteren. Door elke maand een vast bedrag opzij te zetten, spaar je ongemerkt een flink bedrag bij elkaar. Met een rijbewijs spaartracker kun je eenvoudig je voortgang bijhouden en precies zien hoever je al bent.
Is een rijbewijs het geld waard?
Hoewel het een flinke investering is, vind ik een rijbewijs absoluut de moeite waard. Het geeft je vrijheid, je bent niet langer afhankelijk van het openbaar vervoer of anderen en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Kortom: het is een investering waar je je leven lang plezier van hebt!
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.