De energiekosten zijn hoog, dus je overweegt om zonnepanelen op je dak te leggen. Het lijkt een slimme zet om je steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst en tegelijkertijd te besparen op je energierekening, maar is het nog wel zo verstandig om zonnepanelen te plaatsen? We leggen je graag uit welke veranderingen ervoor gezorgd hebben dat zonnepanelen niet zo populair meer zijn als een tijdje geleden en wat je kunt doen om slim met deze veranderingen om te gaan.
De schaduwkant van de populariteit van zonnepanelen
Niet zo lang geleden waren zonnepanelen razend populair. De energieprijzen schoten omhoog, dus iedereen begon ze massaal te installeren. De reden: je eigen groene stroom opwekken en misschien zelfs wel geld verdienen door de overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet en daar een leuk tarief voor op te strijken. Maar zoals met alle trends, begint ook de zonnepanelenhype nu langzaam af te nemen.
De belangrijkste reden dat zonnepanelen niet populair meer zijn heeft te maken met het groeiende probleem van overbelasting op het elektriciteitsnet. Als de zon volop schijnt, produceren zonnepanelen vaak meer elektriciteit dan een huishouden op dat moment nodig heeft. Dat klinkt als iets positiefs toch? Helaas niet, want dit overschot kan een last worden voor het elektriciteitsnet, als het nergens voor gebruikt kan worden.
Overbelasting op het elektriciteitsnetwerk
Als het elektriciteitsnet te veel elektriciteit te verwerken krijgt, kan dit leiden tot problemen zoals spanningspieken en zelfs stroomstoringen. Om dit te voorkomen, schakelen netbeheerders soms zonnepanelen uit door de omvormers tijdelijk uit te zetten. Dit betekent dat je op dat moment geen gebruik kunt maken van de zonne-energie die je panelen opwekken, en dat is natuurlijk juist niet je bedoeling als je zelf zonnepanelen hebt gelegd.
Daarnaast zijn er energieleveranciers, zoals Vandebron, die geld vragen voor het terug leveren van energie aan het net. Dit is natuurlijk iets waar veel mensen niet op hadden gerekend toen ze hun zonnepanelen aanschaften. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat zonnepanelen minder interessant en populair worden. Op sommige plaatsen is het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties met maar liefst 90% gedaald.
Het afbouwen van de salderingsregeling
Alsof al het bovenstaande nog niet genoeg is, wordt de salderingsregeling afgebouwd vanaf 2025. Tot nu toe was de salderingsregeling heel aantrekkelijk voor mensen met zonnepanelen, omdat zij de overtollige stroom die zij aan het net terug leverden konden aftrekken van hun energierekening. Hierdoor kregen sommige mensen zelfs nog geld terug aan het einde van het jaar, maar doordat deze regeling nu afgebouwd wordt, wordt het financiële voordeel van zonnepanelen steeds minder en zijn zonnepanelen dus niet meer zo populair als voorheen.
Slimme oplossingen voor mensen met zonnepanelen
Gelukkig zijn er nog steeds manieren om te profiteren van zonne-energie en de kosten te minimaliseren. Hier zijn enkele slimme tips om rekening mee te houden als je al zonnepanelen hebt of zonnepanelen wil installeren:
- Thuisaccu: Je kunt overwegen om een thuisaccu aan te schaffen. Met een thuisaccu kun je de overtollige energie die je opwekt opslaan en later gebruiken. Op momenten dat je zonnepanelen meer energie produceren dan je nodig hebt, wordt de energie opgeslagen in de accu. Op die manier kun je je eigen groene energie gebruiken, ook als de zon niet schijnt.
- Elektrische auto als accu: Als je een elektrische auto hebt of overweegt er een aan te schaffen, kun je deze gebruiken als een soort mobiele thuisaccu. Sommige elektrische auto’s, zoals de Hyundai, bieden de mogelijkheid om energie op te slaan en later weer te gebruiken. Op deze manier kun je je eigen energie efficiënter benutten.
- Plaats niet te veel panelen: In plaats van zoveel mogelijk zonnepanelen op je dak te leggen, kun ook net genoeg zonnepanelen installeren om je verbruik op te wekken. Zo beperk je de kans op overbelasting van het elektriciteitsnet en dus ook de kans op extra kosten.
- Doorrekenen: De belangrijkste tip is om goed na te denken en je energieverbruik te analyseren voordat je zonnepanelen aanschaft. Maak een berekening om te bepalen of de investering zich op de lange termijn nog steeds terugbetaalt en neem alle veranderingen en het afbouwen van de salderingsregeling hierin mee.
Zijn zonnepanelen nog een goede investering?
Zonnepanelen zijn nog steeds een duurzame en milieuvriendelijke manier om je eigen energie op te wekken, ook al zijn zonnepanelen niet zo populair meer als een tijde geleden. Je eigen stroom opwekken is nog steeds voordelig, omdat de energieprijzen nog steeds hoog zijn en we niet weten wat deze in de toekomst zullen gaan doen. Zolang je maar zorgt dat je goed geïnformeerd bent en op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen en wat dit voor je betekent.
Geef een reactie