Het is januari en de kerstvakantie is weer voorbij. Tijd om de nieuwjaarsdip te voorkomen en een nieuwe reis te gaan boeken voor de zomer! Maar hoe vind je de beste deal in de wirwar van aanbiedingen? Ik heb 10 tips voor je samengesteld voor het regelen van een goedkope vakantie.
1. Boek jouw vakantie voor een periode buiten het hoogseizoen
Het is een beetje een inkoppertje, maar om hem niet te benoemen klopt ook niet. Op de momenten dat iedereen tegelijk vrij is, gaat de prijs van vakanties omhoog. Op vakantie gaan in de schoolvakanties is daardoor altijd duurder dan als je in juni of september een reisje boekt. Heb je geen kinderen of zijn jouw kinderen onder de 5 jaar (ze zijn vanaf 5 jaar leerplichtig), kies dan vooral voor de opties ‘buiten het seizoen’. Er zijn soms mogelijkheden om ook voor leerplichtige kinderen vrij te krijgen tijdens het schooljaar, bijvoorbeeld als je werk doet wat tijdens de schoolvakantie extra druk is. Je kunt hiervoor een aanvraag indienen bij de school van jouw kinderen.
Tip: sommige aanbieders geven extra korting door middel van kortingsvouchers voor buiten de schoolvakanties. Als je bijvoorbeeld voor EUR 50,- bij Prenatal shopt, krijg je een voucher voor Centerparcs waarmee je 40% korting krijgt in de weekenden en zelfs 50% voor een midweek.
2. Reis naar goedkope landen of steden
De zon schijnt niet alleen in Frankrijk, Spanje, Italië en Turkije, maar ook in Montenegro en Albanië is het goed toeven. Ook hier heb je strand, zee, cultuur en lekker eten.
Wil je op stedentrip en heb je weinig te besteden? Laat Parijs, Rome en Venetië dan links liggen en kies voor Valencia, Bologna of Lille.
3. Doe aan huizenruil
Een huizenruil kun je heel kleinschalig doen en ruilen met vrienden die wat meer aan de kust wonen in Nederland, maar je hebt ook verschillende websites waar je huizenruil kunt doen met mensen in het buitenland. Kijk bijvoorbeeld eens op huizenruil.com of GuesttoGuest. Je kunt hier zelf kiezen wanneer, waar en met wie je wilt ruilen en bespaart hiermee enorm op de accommodatie.
4. Pas op iemand anders zijn huis
Op websites zoals Mind My House kun je op iemand zijn huis passen in het buitenland. Daar staat wel tegenover dat je misschien moet schoonmaken, of het huis moet beveiligen. De huizen die er worden aangeboden zijn soms kleine paleisjes!
5. Bespaar op het huren van een auto
Raar genoeg is het vaak goedkoper om een auto te huren voor een week, dan wanneer je deze voor 6 of 8 dagen huurt. Ook is het verstandiger om te kiezen voor een Diesel-auto, want Diesel is veel goedkoper dan Benzine (maar niet zo milieuvriendelijk). Sowieso is het een goed idee om niet te tanken langs de snelweg of tolweg, maar juist bij de lokale supermarkt of aan de rand van een dorp. Dit scheelt enorm op de benzinekosten.
6. Lekker zelf koken
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in een hotel te overnachten, maar als je kiest voor een appartement heb je hier meteen een keukentje bij. Zelf koken is geld besparen! Zoek naar leuke lokale markten voor heerlijke ingrediënten en kook jouw maaltje zelf.
7. Gebruik de ‘Overal’ functie als je vakanties zoekt
Maakt het voor jou niet zo veel uit waar je naartoe gaat op vakantie? Veel websites hebben de mogelijkheid om op ‘alle’ locaties te zoeken, waardoor je de goedkoopste optie kunt kiezen. Voor vliegreizen heb je bijvoorbeeld de website van SkyScanner. Je vult in vanaf welke luchthaven je wilt vertrekken en ziet op de wereldkaart de prijzen van de vluchten.
8. Boek op tijd!
Hiermee bedoel ik niet dat je altijd een jaar van tevoren al moet boeken. Als je vast zit aan de schoolvakanties is het wel een goed idee om ruim op tijd te boeken en te profiteren van ‘vroegboekkorting’. Voor sommige locaties betekent dit dat je het beste in oktober, november of december al gaat boeken voor de zomervakantie. Je hebt dan ook nog de meeste keuze.
Als je gaat vliegen is het belangrijk om niet te laat te boeken, maar ook niet te vroeg. Als je naar een locatie gaat waar veel zakenreizen naartoe gaan (New York, Tokyo), dan is het vaak het goedkoopst om 3 maanden van tevoren te boeken. Voor vakantiebestemmingen (zoals Gran Canaria) is dit waarschijnlijk een maand voor de reisdatum het goedkoopst.
Tip! Je kunt ook gebruik maken van de Hopper app, die voor je in de gaten houdt wanneer het het goedkoopst is om te vliegen. Gebruik daarna verschillende vliegreis vergelijkingssites, zoals Cheaptickets.nl of SkyScanner.com om de goedkoopste optie te vinden.
9. Zoek altijd incognito
Als je regelmatig op een bepaalde vlucht of vakantie zoekt, lijken de prijzen ineens te stijgen. Je krijgt allerlei meldingen met ‘Boek snel, voor het te laat is’ en ziet dat er nog maar 1 kamer beschikbaar is. Door gebruik te maken van het ‘Incognito’ tabblad tijdens het zoeken voorkom je dit. Je opent dit tabblad in Chrome of Safari met CTRL+Shift+N, of in Internet Explorer of Firefox met CTRL+Shift+P. Op deze manier worden er geen ‘cookies’ opgeslagen en heb je geen last van stijgende prijzen.
10. Slaap gratis in een ‘Bothy’
Een ‘Bothy’ is een berghut of een schuur in een afgelegen berggebied. Het enige wat je kunt verwachten is een droog gebouw. Vaak hebben ‘Bothies’ een kachel of open aard, maar voor het stookmateriaal moet je zelf zorgen. Ook hebben deze gebouwen vaak geen slot, water voorziening (maar vast wel een beekje om de hoek) of elektriciteit. Dit is dus niet weggelegd voor de gemiddelde kampeerder, maar de echte ‘survivalers’ onder ons zullen hier heel gelukkig van worden. Vooral in Schotland, Noord-Engeland en Wales zijn deze ‘Bothies’ heel populair. Bekijk hier de bothies-kaart van het Verenigd Koninkrijk.
Heb jij nog andere tips?
Geef een reactie