Maak jouw Feestdagen Budget en geniet van een heerlijke Decembermaand

De Decembermaand is al onderweg en dit is dus een perfect moment om jouw feestdagen budget op orde te krijgen. Want het is natuurlijk niet zo’n ‘Merry Christmas’ als je in januari de scherven van wat ooit jouw bankrekening was op mag rapen.

Feestdagen Budget

Waarom zou je een feestdagen budget maken?

Zelfs als je denkt het goed voor elkaar te hebben, omdat je in jouw hoofd een bedrag hebt gereserveerd voor cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst, dan zul je toch zien dat de maand December snel duurder uitpakt dan dat je had bedacht. Een budget geeft jou grip op wat je uitgeeft, en maakt je ervan bewust dat je niet per se alles moet kopen wat je tegen komt en super leuk is voor jezelf, jouw kinderen of jouw familie. Door gebruik te maken van een budget voor de feestdagen weet je enerzijds hoe veel geld je wilt gaan uitgeven -en dus bij elkaar moet verzamelen- en anderzijds geeft het je inzicht in waar je staat.

Wat neem je mee in jouw feestdagen budget?

Cadeautjes

In veel huishoudens worden in de Decembermaanden cadeautjes aan elkaar uitgedeeld. Sommige mensen vieren Sinterklaas, maken surprises, of geven elkaar iets leuks met Kerst. Maar dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn als je misschien denkt. Het gaat immers om het samen zijn en genieten van elkaars aanwezigheid. En als samenzijn dit jaar niet kan, dan kun je op deze manier laten zien dat je aan iemand denkt.

Elk jaar gaan wij naar mijn schoonzus in Engeland om Kerst met elkaar te vieren. Dit jaar is dat waarschijnlijk niet mogelijk… Dus sturen we kleine cadeautjes met de pakketpost naar ze toe. Het gevoel dat ze dan weten dat we aan ze denken geeft mij een warm gevoel van binnen.

Boodschappen

De meeste mensen eten met Kerst geen Knorr Wereldgerecht, maar pakken lekker uit met een heerlijke maaltijd voor de hele familie. En met Sinterklaas zit half Nederland te gourmetten voordat de cadeautjes uitgepakt worden. Hoewel je dit ook heel goedkoop kunt houden door zelf de gourmetschotel te maken, of het vlees voor Kerst bij LIDL te scoren met de € 0,50 ‘bijna over de datum’ aanbiedingen die je daarna in de vriezer legt, kies je natuurlijk helemaal zélf hoe jij graag jouw feestdagen wilt vieren. Reken even goed uit hoe veel je denkt uit te gaan geven op deze speciale dagen en neem dit mee in jouw Feestdagen Budget.

En denk meteen even aan al het extra snoepgoed dat je in jouw karretje gaat gooien. Kruidnoten, chocoladeletters, schuimpjes, kerstkransjes… Het telt best wel op. Dus tél het ook op en neem het mee in jouw Feestdagen Budget.

Decoratie & accessoires

Het fijne aan de meeste decoratie voor Kerst is dat je deze elk jaar opnieuw kunt gebruiken. Dus je hoeft niet elk jaar alles opnieuw aan te schaffen. Zo gebruiken wij de jute zak ‘van Sinterklaas’ gewoon elk jaar, en zijn onze plastic kerstballen van Primark dit jaar nog net zo mooi als vorig jaar. Maar als jij graag elk jaar een paar nieuwe decoraties aanschaft; lekker doen! Kijk eens terug naar vorig jaar en neem een bedrag mee in jouw Feestdagen Budget hiervoor.

Wil je dit jaar een gezellige kerstpyjama voor het hele gezin? Zet het in je Feestdagen Budget. Word je blij van de Ugly Christmas Sweater? Zet het in je Feestdagen Budget. Wil je voor iedereen een kerstmuts halen? Je raadt het al… Zet het in je Feestdagen Budget.

Ook zijn er zaken die -de meeste mensen- niet opnieuw gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan cadeaupapier, of een bus met sneeuwspray om jouw ramen mee te versieren. Wil je het kopen? Dan zet je het op jouw Feestdagen Budget.

Reiskosten

Misschien is dit onderwerp dit jaar niet relevant, aangezien het er vooralsnog naar uit ziet dat we de feestdagen met het eigen gezin in het eigen huis gaan vieren -Corona-, maar ik wil dit wel even noemen. Ga je op visite bij familie aan de andere kant van het land? Neem dan de benzinekosten mee in jouw feestdagenbudget. Of heb je gepland om naar jouw familie in het buitenland te reizen (als dat kan)? Ook dan is het belangrijk om dit in jouw Feestdagen Budget mee te nemen. Jouw portemonnee zal je dankbaar zijn.

En hoe maak je nu zo’n Feestdagen Budget?

Zoals gezegd begint het allemaal met het opschrijven van jouw verwachte uitgaven. Dat is jouw Feestdagen Budget. Het totaalbedrag wat jij nodig hebt, is het bedrag wat je bij elkaar moet zien te krijgen. Je kunt dit sparen, extra geld verdienen met een Side Hustle, of misschien heb jij maandelijks wel zo veel geld over dat je dit zo kunt opvangen. Zo gauw je iets uitgeeft voor de feestdagen, zorg je ervoor dat je dit bijhoudt en ziet hoeveel geld je nog over hebt.

Klinkt dit een beetje moeilijk? Op Etsy staan heel veel voorbeelden die je zelf uit kunt printen, en die je alleen nog maar even hoeft in te vullen.

En vergeet niet te genieten! De feestdagen horen een feestje te zijn, en daar hoort jouw geluk ook bij.

Deze post bevat affiliate links naar Etsy, Fun-en-Feest en Bol.com. Deze winkels gebruik ik zelf om mijn cadeautjes en accessoires aan te schaffen. Als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets aanschaft, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Deze vergoeding gebruik ik om One Broke Girl te ontwikkelen. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

2 Comments on “Maak jouw Feestdagen Budget en geniet van een heerlijke Decembermaand”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.