We hebben weer allemaal belastingaangifte mogen doen. Een saai klusje, maar het hoort er nu eenmaal bij. En met de juiste kennis valt er misschien zelfs nog wat geld terug te krijgen. Heb je weleens gehoord van belastingmiddeling? Belasting middeling is een interessante optie om geld terug te vragen, vooral als je de afgelopen jaren flinke schommelingen in je inkomen hebt gehad. Om jou een handje te helpen, leggen we vandaag uit wat het is en hoe jij kunt berekenen of belasting middeling het waard is.
Wat houdt belasting middeling precies in en hoe werkt het?
Stel je voor dat je de afgelopen jaren aanzienlijke schommelingen hebt gehad in je inkomsten uit werk en woning (box 1 dus). Dit kan het geval zijn als je zelfstandig ondernemer bent, heel onregelmatig werkt, of een sabbatical hebt gehad. In dit soort gevallen kan belasting middeling heel mooi van pas komen.
Hierbij wordt er namelijk een gemiddeld inkomen van drie opeenvolgende jaren gebruikt en wordt de verschuldigde belasting berekend op basis van dat gemiddelde. Dit kan met name voor zelfstandigen een voordelige optie zijn.
Belastingmiddeling is met name aantrekkelijk wanneer er grote verschillen zijn tussen de inkomens van drie opeenvolgende jaren. Stel je voor dat je opeenvolgende jaarinkomens had van 20.000 euro, 40.000 euro en 80.000 euro. Dit zou een situatie kunnen zijn waarin belastingmiddeling lonend wordt.
Is dit ook voor jou ook interessant?
Je kunt heel simpel zelf berekenen of belasting middeling voor jou interessant is door gebruik te maken van online rekentools voor belasting middeling. Zorg ervoor dat je eerder belastingaangiftes bij de hand hebt om al je gegevens snel in te kunnen voeren.
Belasting middeling kan gunstig zijn in verschillende situaties. Bijvoorbeeld voor zelfstandige ondernemers en vennootschappen onder firma (VOF), aangezien ondernemers met wisselende inkomsten kunnen profiteren van belasting middeling. Dit geldt ook voor startende ondernemers die nog in de opstartfase van hun bedrijf zitten.
Ook als je net afgestudeerd bent kun je voordeel halen uit belasting middeling. Het kan dan namelijk best zo zijn, dat je dit jaar veel meer hebt verdiend dan het jaar ervoor bijvoorbeeld.
Als je van baan bent veranderd, van loondienst naar zelfstandigheid bent gegaan, flink meer of minder bent gaan werken, of andere grote veranderingen in je inkomsten hebt gehad, is dit hét moment om te onderzoeken of belastingmiddeling voor jou gunstig kan zijn.
Hoe maak je gebruik van belasting middeling?
Voor belasting middeling geldt een drempel van 545 euro. Dit betekent dat je dit bedrag niet terug kunt krijgen. Het verschil tussen de belasting die je zou betalen zonder middeling, de belasting die je zou betalen met middeling, en het drempelbedrag is het bedrag dat je ook echt kunt terugkrijgen. Als het verschil niet boven de drempel uitkomt, heeft het geen zin om een aanvraag voor belastingmiddeling in te dienen.
Om belastingmiddeling aan te vragen, moet je een formulier invullen waarmee je een verzoek tot belasting middeling indient. Het formulier voor belasting middeling vindt je op de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst zal je dit nooit zelf aanbieden, dus als je denkt dat je hier gebruik van kunt maken, zal je zelf het initiatief moeten nemen.
Het kan natuurlijk zo zijn, dat de Belastingdienst constateert dat je geen recht hebt op belasting middeling. In dat geval wordt je verzoek gewoon afgewezen, en zijn er verder geen gevolgen.
Vanaf 2025 wordt het afgeschaft…
Houd er rekening mee dat de regeling voor belasting middeling vanaf 2025 wordt afgeschaft. Dit betekent dat de laatste periode waarover je kunt middelen 2022-2023-2024 is. Als je denkt dat belastingmiddeling voor jou van toepassing kan zijn, is dit dus hét moment om actie te ondernemen en hier nog van te profiteren.
Geef een reactie