Je hebt eindelijk besloten om te gaan beleggen voor jouw kind. Slim plan! Maar nu nog even de hamvraag tackelen… Want ga je beleggen op jouw eigen naam of juist op naam van jouw kind? Ik laat je zien wat de verschillen zijn, zodat je alleen nog maar hoeft te kiezen.
Sparen of beleggen?
Sparen voor je kind: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Maar sparen levert niet veel op. Sterker nog, vanwege de hoge inflatie en de lage spaarrentes zal het bedrag dat je gespaard hebt over een langere periode in feite juist minder waard worden.
Je kunt het geld dat je apart zet voor je kind ook beleggen. Je loopt dan wat meer risico, maar over het algemeen is het rendement dan positief op de lange termijn, zodat je een leuke spaarpot hebt als jouw kind straks 18 wordt.
Maar hoe doe je dat, beleggen voor jouw kind? En de belangrijkste vraag: zet je die kinderrekening op jouw naam, of op die van je kind?
Kinderrekening op jouw naam
Of je je kind nu een opstapje wilt geven als hij of zij volwassen is, wil sparen voor zijn of haar studie later of gewoon een spaarpotje voor je kind op wilt bouwen, beleggen voor je kind kan door een beleggingsrekening op de naam van de ouder te openen.
Met deze beleggingsrekening doe je aan indexbeleggen. Dat wil zeggen dat de inleg automatisch verspreid wordt over duizenden aandelen of obligaties. Op deze manier zorg je automatisch voor een grote spreiding, waardoor het risico relatief laag is.
Het geld dat je op deze rekening hebt staan, staat niet vast. Je kunt het geld dus tussentijds altijd opnemen en als er geen geld op de rekening staat, betaal je ook geen kosten. Als de rekening op jouw naam staat, blijft het geld in beheer van jou.
Ook wanneer je kind volwassen wordt. Dit wil ook zeggen dat het bedrag op deze rekening meetelt voor de vermogensbelasting die je eventueel zou moeten betalen.
En ben je er klaar voor om het geld aan jouw kind te schenken? Dan betaal je schenkbelasting als je boven het jaarlijks belastingvrije schenkbedrag komt.
Kinderrekening op naam van jouw kind
In plaats van een beleggingsrekening op jouw naam, kun je ook een kinderrekening openen op naam van jouw kind.
In dat geval wordt het bedrag dat op deze rekening staat automatisch van je kind als hij of zij 18 jaar wordt. Totdat je kind deze leeftijd bereikt, blijft het geld in jouw beheer en telt het bedrag dat op de rekening staat dus ook mee voor de eigen vermogensbelasting.
Nadat je kind 18 is geworden, behoort het bedrag niet meer tot jouw vermogen en de kinderrekening komt meteen op naam van jouw kind. Vanaf dit moment telt het bedrag dat je voor je kind gespaard hebt dus ook niet meer mee voor de vermogensbelasting. Ook niet als je kind nog thuis woont. En omdat je hier jouw schenking over de jaren dat je de rekening voor jouw kind hebt gehad hebt gespreid, blijf je gemakkelijker onder het schenkingslimiet.
Als je gaat beleggen op naam van jouw kind, wordt het bedrag dus automatisch van je kind als hij of zij 18 jaar is. Vanaf dit moment mag jouw kind dus ook zelf bepalen wat er met het geld gedaan wordt.
Wil je dit niet, bijvoorbeeld omdat je verwacht dat je kind niet goed met het geld om zal gaan, dan kun je er dus voor kiezen een beleggingsrekening op jouw naam te openen. Op deze manier blijft het geld in jouw beheer en beslis je zelf wanneer je kind zeggenschap krijgt over het geld.
Met welke regels moet je rekening houden als je gaat beleggen voor je kind?
Er zijn wel wat belastingregels waar je rekening mee dient te houden als je wil gaan beleggen voor je kind. Om te beginnen mag je als ouder je kind elk jaar belastingvrij een bedrag schenken. In 2023 is dit een bedrag van € 6.035, maar over het algemeen wordt dit bedrag elk jaar iets verhoogd.
Andere mensen, zoals opa’s en oma’s en anderen die jouw kind graag wat willen sponsoren, mogen ook elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. Dat bedrag staat op dit moment op € 2.418,-. Wil je meer schenken per jaar, dan moet er schenkbelasting worden betaald.
Door een kinderrekening te openen op naam van jouw kind, spreid je jouw schenking over alle jaren dat je opbouwt. Je gaat zo minder snel over die belastingvrije drempel heen.
Handig toch?
Zelf heb ik mijn beleggingsrekening voor Penny bij Brand New Day. Ook een rekening openen? Klik dan hier.
Lees ook eens
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day en bevat affiliate links. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee.
Geef een reactie