Boetevrij aflossen op je hypotheek, slim of niet? Aflossen op je hypotheek kan erg gunstig zijn. Je kunt hiermee namelijk je maandlasten verlagen, óf de looptijd van je hypotheek verkorten, zodat je bijvoorbeeld sneller hypotheekvrij bent. Maar bij de meeste banken mag je niet zomaar onbeperkt aflossen.
Vaak mag je jaarlijks een maximaal percentage van je hypotheek aflossen, bijvoorbeeld 10%. Wil je toch meer aflossen, dan moet je een flinke boete betalen. Toch zijn er manieren om boetevrij meer af te lossen op je hypotheek.
In dit artikel...
Waarom moet je een boete betalen als je wilt aflossen?
Als je versnelt je hypotheek aflost, kun je hiermee een hoop rente besparen. Dat is fijn voor jou, maar de bank loopt dan een hoop inkomsten mis, waar ze eigenlijk wel op gerekend hadden. Dat vinden ze natuurlijk zuur, en daarom willen ze het aflossen wat ontmoedigen.
Door een boeterente te rekenen als je extra aflost op je hypotheek, maken ze het minder aantrekkelijk om flinke bedragen af te lossen. Hierdoor wordt het aflossen wat afgeremd, waardoor de bank wat langer kan profiteren van de rente die je aan hen moet betalen.
Ze kunnen je natuurlijk niet helemaal verbieden om extra af te lossen, want we leven in een vrij land en je zult die schuld toch ooit terug moeten betalen. Daarom mag je altijd wel een deel van je hypotheek boetevrij aflossen.
Is het interessant om af te lossen op je hypotheek?
Het kan zeker nuttig zijn om af te lossen op je hypotheek. Zeker boetevrij aflossen op je hypotheek is interessant. Je bespaart met aflossen namelijk altijd op de rente die je voor de rest van de looptijd nog zou moeten betalen. Bovendien wordt je restschuld lager, waardoor je bij verkoop van de woning meer overwaarde hebt. En mochten de huizenprijzen dalen, dan is de kans op een restschuld minder groot als je tussendoor extra hebt afgelost.
Zeker als je nog een (stuk) aflossingsvrije hypotheek hebt kan het verstandig zijn om tussendoor extra af te lossen. Je lost bij een aflossingsvrije hypotheek gedurende de looptijd namelijk niet af, maar aan het einde van de looptijd zal het bedrag toch terugbetaald moeten worden. Je kunt het bedrag dan waarschijnlijk ook weer opnieuw financieren, maar je weet niet wat tegen die tijd de regels zijn en hoe hoog de rente dan is. Aflossen zorgt dan ook altijd voor extra zekerheid.
Boetevrij aflossen op je hypotheek
Je kunt dus bij vrijwel elke bank tot een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij aflossen. Maar er zijn ook manieren om toch boetevrij meer af te kunnen lossen op je hypotheek.
Zo kun je bij veel banken extra boetevrij aflossen als de huidige rente hoger is dan de rente die jij met de bank hebt afgesproken. En nu de rente de afgelopen maanden flink gestegen is, en waarschijnlijk nog wel wat meer zal gaan stijgen, is de kans zeker aanwezig dat jij minder rente betaalt dan de rente die nu geldt.
In dat geval mag je dus méér boetevrij aflossen op je hypotheek, waardoor je net even wat sneller af kunt lossen dan normaal. Ben je dus van plan om flink af te lossen op je hypotheek, vraag dan zeker even na welke regels er bij jouw bank gelden. Vaak kan dit heel gemakkelijk online bij de hypotheekverstrekker zelf, maar je kunt ook informatie inwinnen bij je hypotheekadviseur.
Zitten er nadelen aan extra aflossen op je hypotheek?
In sommige gevallen is het ook minder interessant om extra af te lossen op je hypotheek. Met bepaalde manieren van beleggen kun je bijvoorbeeld een hoger rendement behalen dan het voordeel dat je kunt behalen door extra af te lossen en zo te besparen op de rente. Maar beleggen brengt ook meer risico met zich mee en als je aflost ben je verzekerd van een bepaalde besparing.
Daarnaast kun je geld dat je eenmaal in je huis hebt gestopt er niet zo makkelijk meer uit halen. Als je nu aflost en later je geld ergens anders voor nodig hebt, kun je dit dus niet zomaar terugdraaien. Er zijn wel mogelijkheden om een deel van je overwaarde uit te laten betalen, maar dit is vrij omslachtig en er zijn flinke kosten aan verbonden. Los daarom alleen af met geld dat je ook echt kunt missen.
Geef een reactie