Een moestuin beginnen betekent helemaal niet dat je een lap grond moet hebben en het hele jaar door uit jouw toen moet eten. Gewoon lekker klein en gemakkelijk beginnen is natuurlijk ook prima! Ik vertel je de 7 makkelijkste moestuinplantjes voor beginners.
In dit artikel...
Courgette
Toen ik vorig jaar begon met mijn moestuin had ik met mijn twee (!) courgetteplanten genoeg courgettes om deze de hele zomer elke dag te eten. Ongelooflijk.
Courgettes kiemen en groeien heel erg snel, waardoor je ze niet heel ver van tevoren hoeft voor te zaaien in jouw vensterbank. Vanaf halverwege mei kunnen ze lekker naar buiten en groeien ze als een gek. Met recht een van de makkelijkste moestuinplantjes voor beginners dus.
Heb je geen bijen in de tuin om de bloemen te bevruchten? Doe het dan gewoon lekker zelf. Knip een mannelijk bloemetje af -dat zijn degene op een stengel zoals van een gewone bloem- en duw het kopje van de bloem in het vrouwelijke bloemetje -die zijn verdikt en lijken al een beetje op courgettes-. Kan niet missen.
Een paar weken later kun jij lekker eten. Uit eigen tuin.
Rucola
Nog al zo’n gemakkelijk moestuinplantje is rucola. Deze alleskunner kan prima tegen de kou en daarom kun je deze al vrij vroeg in het jaar lekker in de tuin zetten. Of in een pot natuurlijk.
Als de rucola klaar is om te oogsten dan knip je ze vlak boven de grond af. De restjes laat je staan, want het groeit gewoon weer aan.
Maar laat ze niet te lang staan, want anders schieten ze door en gaan ze zaad maken. Handig voor de volgende keer, maar de rucola smaakt dan niet meer zo lekker.
Basilicum
Als ik ergens spijt van heb, dan is het van dat ik altijd verse basilicumplantjes kocht in de winkel. Basilicum kun je namelijk zo ontzettend gemakkelijk zelf laten groeien. Het is een van de makkelijkste moestuinplantjes en ook prima in jouw keuken te kweken.
Ik haal mijn zaadjes hiervoor altijd bij Lidl. Even in een potje op de vensterbank met flink wat licht en voila; je hebt een volle pot vol basilicum.
In één zakje zitten heel veel zaadjes, dus voor een fractie van het bedrag kun je meerdere flinke bossen kweken. En als je ze binnen kweekt, kan dat meestal het hele jaar door.
Sla
Net zoals rucola is ook sla super gemakkelijk om zelf te kweken. Je kunt ze voorzaaien in de vensterbank, of direct op de plaats van bestemming zetten. De zaadjes hoeven niet diep onder de grond, want deze hebben licht nodig om goed te kiemen.
Sla groeit hartstikke snel, dus zaai vooral niet te veel. Je kunt beter elke 3 weken een paar zaadjes opkweken dan ineens het hele zakje.
Smakelijk eten!
Radijs
Iets wat ook bijna niet kan mislukken en super leuk is om met jouw kinderen te kweken -vanwege het kleine formaat- is radijs. Een van de makkelijkste moestuinplantjes, en ze zien er nog gezellig uit ook.
Doe geen moeite om deze voor te zaaien. Vanaf april of mei kunnen de zaadjes zo de grond in. Goed vochtig houden, en na een week of 5 à 6 kun je ze al eten.
Wist je dat radijsjes in heel veel verschillende kleuren bestaan? Super kleurrijk op jouw bord.
Wortels
Wortels hoef je niet voor te zaaien. Kies vanaf maart gewoon een plekje waar ze lekker kunnen groeien en prik met jouw vinger gaatjes in de grond. In elk gaatje doe je 3 zaadjes, zodat er sowieso een wortel ontkiemt.
Na een week of 6 zul je de eerste plukjes boven de grond zien verschijnen. Komen ze alledrie op? Knip dan de twee slechtste weg. Ga niet proberen ze te verplaatsen, want wortels kunnen daar niet zo goed tegen.
Wortels doen er wel heel lang over om uit te groeien tot een volledige wortel. Maar na 3 maanden kun jij genieten van jouw worteltjes uit eigen tuin.
Knoflook
Voor knoflook zeggen ze altijd: plant ze in de 10e maand, op 10 cm afstand van elkaar en wacht 10 maanden. 10-10-10 dus.
De mijne plantte ik pas in december, maar ook die komen prima op. En je plant dus niet een hele bol, maar gewoon een teentje. Elk teentje groeit uit tot een nieuwe bol, dus zo vermenigvuldig je jouw plantjes.
Wanneer het loof -wat je boven de grond ziet- afsterft, kun je jouw knoflook oogsten. En ga nou niet dure pootknoflook kopen. Als je in de winkel een knoflookbol haalt die biologisch is -want dan zijn ze niet bespoten met anti groeimiddelen-, heb jij ook een fantastische oogst.
Wat doe je in welke maand?
Om te weten wanneer je jouw zaden kunt voorzaaien, planten of oogsten, kijk je gewoon op het zakje. Of ga naar mijn vaste moestuinpagina, waar ik laat zien wat je in de maand waar we nu zitten kunt gaan zaaien.
Overtuigd?
Het leuke aan een moestuin is het proberen. De hobby. Kijken wat voor jou werkt en waar je blij van wordt. Je hoeft niet van jouw hele perfect gemanicuurde tuin een moestuin te maken. Start gewoon eens met een potje met iets waar je heel erg blij van wordt.
Jouw tuin en jouw portemonnee zullen je dankbaar zijn.
Disclaimer
In dat artikel worden affiliate links gebruikt. Als je via deze link iets aanschaft, ontvangt One Broke Girl wellichte en vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie