Nu sinds december de gasprijzen steeds verder dalen, was het wachten op de reactie van de energieleveranciers. Want wie duikt er al eerste onder de plafondbedragen? En met gepaste trots (en vooral blijheid) vertel ik je wie de eerste energieleverancier met verlaagde tarieven is: Budget Energie!
In dit artikel...
Hoe zat het ook weer met het energieplafond?
Sinds januari 2023 geldt er een en prijsplafond voor energie. Dat wil zeggen dat er elke maand wordt gekeken naar de gemiddelde prijs per kuub gas en kilowattuur elektriciteit. Komt dat gemiddelde boven het plafond van € 1,45 per kuub gas of € 0,40 per kWh stroom, dan betaal je dit prijsplafond. Je mag jaarlijks 1200 kuub gas gebruiken voor dit lagere tarief, ern 2900 kWh elektricteit, maar dit is wel verspreid over alle dagen van het jaar. Hierdoor heb je in de winter meer om te gebruiken dan in de zomer.
Budget Energie verlaagt zijn tarieven
Gisteren werd bekend gemaakt dat Budget Energie de allereerste is die zijn tarieven verlaagt! Hoognodig ook, want de gasprijzen dalen al enorm sinds december. De super hoge prijzen die men nog moet betalen zijn dus helemaal niet logisch meer. Ookal hebben grote energiereuzen duur gas gekocht in de zomer. Ze duiken nét onder de plafondbedragen en dat betekent dus dat je het plafond niet meer gaat halen bij ze, zo lang als deze tarieven gelden.
Wat voor contract is dit?
Ze zijn natuurlijk niet helemaal gek geworden bij Budget Energie en je kunt niet meteen dit bedrag vastzetten voor jarenlang. Het is een variabel contract. En vroeger betekende dit dat je eens per 6 maanden een verhoging of verlaging van jouw tarief kon krijgen. In juli en in januari.
Maar Budget Energie kan elke maand zijn tarieven aanpassen. Je hoort dit vantevoren, en het kan dus alsnog omhoog of omlaag in de toekomst. Je kunt gelukkig wel gewoon elke maand overstappen naar een ander als dat voordeliger is, maar dit is wel goed om te weten.
Hoe staat Budget Energie ervoor?
Wat we natuurlijk allemaal van de energiecrisis hebben geleerd is dat je goed moet kijken naar hoe stevig een energieleverancier in zijn geld zit. Want als een energiereus omvalt, word je als klant gewoon bij een ander neergezet voor een enorm tarief.
Hier wordt al een tijd lang onderzoek naar gedaan door de Consumentenbond en de VasteLastenBond. Waar Budget Energie er vorig jaar nog best slecht voor stonden en minder geld in kas hadden dan ze nodig zouden hebben om hun schulden af te betalen, zijn ze nu doorgeschoven naar een ‘oranje’ status. Dat wil zeggen dat ze nu wél genoeg geld in kas hebben, maar nog geen buffer van 20% hebben opgebouwd om in het ‘groen’ te komen.
Alleen DGB, Mega Energie en Gulf hebben nu nog een slechte solvabiliteit, zoals dat heet. De rest van de slechte presteerders is ondertussen omgevallen of verbeterd.
Durf je over te stappen?
Het is logisch dat als Budget Energie zijn tarieven verlaagt, dat er anderen zullen gaan volgen. Maar dit is wel echt een buitenkans voor mensen die een dynamisch energiecontract nog niet aandurven.
Durf jij het al aan?
Disclaimer
Deze blog bevat affiliate links.
Geef een reactie