Tijdens je vakantie kan er soms wat verwarring bestaan over het geven van fooi. Je wilt immers respect tonen voor de lokale gewoonten en tegelijkertijd niet overdreven of ongepast overkomen. In sommige landen is fooi geven de norm, terwijl in andere landen het niet verplicht is. Hoe vind je hier de juiste balans in en hoe kom je achter alle regels over fooi op de verschillende vakantiebestemmingen? Ik zocht het voor je uit!
Fooi geven in Noord-Amerika is ‘verplicht’
In de Verenigde Staten kun je fooi geven als een verplichting beschouwen. Geef je geen fooi, dan is de kans heel groot dat je hier ruzie om krijgt. Het is niet alleen een teken van waardering, maar ook een essentieel onderdeel van het inkomen van veel horeca personeel.
In restaurants wordt een fooi van 15 tot 20 procent van de totale rekening als normaal beschouwd. Maar dit percentage betaal je ook aan taxichauffeurs, kappers en andere dienstverleners. Zorg ervoor dat je voldoende kleingeld of dollars bij je hebt om aan deze verwachting te voldoen.
Hoeweol de standaard misschie 15-20% is, is het ook normaal om als de service buitengewoon goed is wel 25-30% te geven. Veel he!
Je vraagt je nu vast af waarom de regels over fooi in Amerika zo zijn… Dat komt grotendeels omdat (horeca)medewerkers daar vaak weinig verdienen, waardoor de fooien worden gezien als hun inkomen.
Fooi geven in Zuid-Amerika
In Latijns-Amerikaanse landen wordt fooi vaak op prijs gesteld, maar de normen kunnen sterk variëren. In sommige landen, zoals Mexico, is een fooi van 10 tot 15% gebruikelijk in restaurants, terwijl in andere landen, zoals Argentinië, een fooi van 10% als hartstikke gul wordt beschouwd. Pas je fooigewoonten aan op basis van de lokale normen en je eigen budget.
Regels over fooi in Europa verschilt per land
In Europa is fooi geven heel verschillendper land. In sommige landen, zoals Frankrijk en Italië, is een fooi van 5 tot 10 procent op de rekening in restaurants gebruikelijk, terwijl in andere landen, zoals Duitsland, de fooi soms al op de rekening erbij staat. Het is altijd een goed idee om een kleine extra fooi achter te laten als blijk van waardering voor uitstekende service.
Hoe zit het met fooi geven in Azië?
In veel Aziatische landen, zoals Japan, is fooi geven niet gebruikelijk en kan het zelfs als beledigend worden beschouwd. Het personeel kan het gevoel krijgen dat je hun diensten niet waardeert of dat je denkt dat ze een extra beloning nodig hebben. Toon respect voor de lokale cultuur door geen fooi te geven, tenzij het expliciet wordt aangegeven dat het wordt verwacht.
Fooi geven in Afrika
In veel Afrikaanse landen wordt fooi geven gewaardeerd als er sprake is van uitstekende service. In restaurants, taxi’s en hotels is een fooi tussen de 10 en 12 procent normaal.
Er werken echter ook veel mensen in informele sectoren, bijvoorbeeld de pompbediendes en parkeerwachters. Het is gebruikelijk om hen een kleine fooi te geven. Een kleine fooi kan in sommige gevallen een groot verschil maken voor het levensonderhoud van het personeel.
Zorg voor voldoende cash
Als je fooi wilt geven, is het handig om te zorgen voor voldoende contant geld. In restaurants kun je bijvoorbeeld wel meer geld pinnen dan je daadwerkelijke rekening, maar ander personeel, zoals een kamermeisje, pompbediende of een piccolo (iemand die je koffer naar je hotelkamer brengt) geef je de fooien contant.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Marijke says
Interessant onderwerp!
Fooi wordt heel erg gewaardeerd in veel Aziatische landen, met name in Zuid Oost Azië. Het word gezien als een deel van het inkomen. Het werkt dus wat anders als hoe wij gewend zijn. Google bv maar eens ‘fooi in Thailand’.
Grt. Marijke
Marielouise says
Tis maar goed dat ik gewoon in Nederland blijf ;