No Spend November: Wat zijn de regels?

Dit jaar ga ik meedoen met No Spend November! Zo, dat is er uit. Maar een hele maand helemaal geen geld uitgeven is natuurlijk voor vrijwel niemand een optie. De hypotheek moet toch betaald worden, en het is wel fijn om nog te kunnen eten natuurlijk. No Spend November gaat gelukkig niet over helemaal niets meer uitgeven -wie kán dat?-, maar over bewuster worden van jouw uitgavenpatroon. Ik leg je de regels voor No Spend November uit. Doe jij ook mee?

No Spend November regels

Wat is No Spend November?

Het fenomeen ‘No Spend November’ is overgewaaid uit Amerika, waar veel Personal Finance Bloggers zich hieraan wagen om zo wat extra geld te hebben voor de dure Decembermaand. Je kunt dit eigenlijk zien als een soort detox-dieet voor jouw financiën. Maar in plaats van dure sapjes te drinken om gewicht te verliezen, ga je volle kracht vooruit om te zien of jouw uitgaven wel aansluiten bij jouw waarden en doelen. Het is heel gemakkelijk om jezelf te verliezen in geld uitgeven aan zaken die je eigenlijk helemaal niet wilt. En al helemaal in November, vol met ‘kortingen’ op Singles Day en Black Friday.

Wat zijn de regels voor No Spend November?

De regels bepaal jij zelf. Er gaat namelijk maar één iemand over jouw financiën en dat ben jij zelf. Makkelijk zat, toch? Maar er zijn wel wat zaken waar je over na kunt denken, waarmee je jouw eigen regels tijdens No Spend November beter kunt bepalen.

Stel jezelf een doel

Een goede challenge begint en eindigt met dat je een doel hebt wat je wilt bereiken. Wat is jouw ‘waarom‘? Denk eerst eens na over welk groots en meeslepend doel je in jouw leven zou willen bereiken, wat je nu niet behaalt omdat je te weinig geld over hebt om daar in te stoppen. Misschien wil je wel wisselen van baan of voor jezelf beginnen. Of juist eerder stoppen met werken. Heb je altijd al die wereldreis willen maken? Dat is waarom je het doet. Om jezelf meer bewust te maken van jouw geld en uitgaven, en te kunnen steken in wat jou écht gelukkig maakt. En laten we eerlijk zijn… Het echte geluk komt vaak niet van die dure gezichtscrème.

Natuurlijk kun je door een maand lang een financiële detox te doen niet ineens jouw levensdoel behalen. Zo gemakkelijk is het niet, maar het kan wél jouw Money Mindset veranderen.

Aan het eind van jouw No Spend November geef je jouw bespaarde geld een bestemming die past bij jouw doel. En deze bestemming is eigenlijk jouw doel voor deze No Spend November. Misschien wil je gaan beleggen, misschien wil je jouw hypotheek een stukje sneller aflossen zodat je eerder kunt stoppen met werken. Of misschien wil je alles doneren aan de Voedselbank, omdat je altijd al vrijgevig hebt willen zijn met jouw geld. Zo lang het JOU maar gelukkig maakt.

Vind jouw gemakkelijke bespaarplekken

Als je al jarenlang een budget bijhoudt, dan is het misschien heel gemakkelijk om te zien waar jij heel losbandig bent met jouw geld. Maar doe je dit nog niet, dan is het zaak om eens heel goed naar jouw uitgaven van de afgelopen maand te gaan kijken en te zien waar jouw geld naartoe gaat. Misschien helpt het je zelfs wel om deze maand een budget te maken.

Wanneer je naar jouw uitgaven kijkt, zie je dan iets waar je meer aan uit geeft dan je had verwacht? Dan is dát de plek om een aanpassing te maken. Want als je meer uitgeeft dan je verwacht, dan doe je dat dus onbewust.

Ik heb twee hele zwakke plekken: tweedehands shoppen, en serums en crèmes voor mijn gezicht. Dat zijn de eerste twee gebieden die ik zelf ga aanpakken deze No Spend November.

Zorg voor motivatieplaatsen

De maand November heeft maar 30 dagen, maar die kunnen heel erg lang voelen als je al snel jouw motivatie verliest. Zorg er dus voor dat je een plek creeert waar je de motivatie weer kunt vinden. Zet een flinke rode cirkel om elke datum in jouw agenda dat je jouw No Spend November doelen hebt gehaald. Maak een Vision Board waar je door middel van plaatjes en teksten neerzet waar je dit voor doet. Door je doel zichtbaar te maken en de hele tijd te kunnen zien, is het gemakkelijker om jouw doel te bereiken.

Voor sommige mensen helpt het heel erg als ze op Social Media (zoals Instagram) accounts gaan volgen die met hetzelfde bezig zijn. Als je jezelf omringt met mensen die alleen maar uitgeven, wordt het heel lastig om je aan jouw doelen te houden. Terwijl als je ziet hoe andere mensen hun successen behalen en delen, dan wordt het ineens een stuk gemakkelijker.

Ook is het een goed idee om jouw directe omgeving te laten weten dat je hiermee bezig bent. Zo doet mijn man lekker niet mee met No Spend November, maar hij weet wel van mijn doelen en staat er achter dat ik dit ook op onze gezamenlijke rekening ga toepassen. Het scheelt ook dat hij gewoon zijn eigen privé bankrekening heeft, waarmee hij zijn uitspattingen kan financieren.

Maak het niet direct heel uitdagend

Heb je grote dromen en ambities en wil je direct en hele bult met geld besparen. Super goed van je! Maar als je dit voor de eerste keer doet, dan is het stellen van heftige regels voor jezelf veel lastiger vol te houden. Jouw uitgavenpatroon heeft zich ook niet in één dag gevormd, dus het is niet meer dan normaal dat het aanpassen hiervan ook niet in één keer geregeld is.

Dus ga jij elke dag naar de supermarkt en word je daar blij van? Ga dan niet ineens een keer per twee weken naar de budgetsuper, maar kies een kleiner doel.

Hoe zien mijn No Spend November regels er uit?

Mijn toekomstdroom is dat ik in de komende 10 jaar kan stoppen met werken voor een baas en mijn geld kan verdienen als zelfstandig ondernemer. Het aller-, aller-, allerliefste zou ik zelfs mijn hele uitgaven willen kunnen verdienen met One Broke Girl. Dat betekent enerzijds lekker blijven bouwen en schrijven om zo ook eens iets te kunnen verdienen, maar anderzijds ook dat als ik mijn kosten naar beneden krijg, ik minder geld nodig heb.

Mijn doel

Voor deze No Spend November is mijn doel om het bespaarde geld te gebruiken om dichter bij deze droom te komen. Dat betekent concreet dat ik alles wat ik bespaar op onze gezamenlijke rekening ga aflossen op onze auto lening. Want hoe sneller die is afgelost, hoe sneller onze kosten naar beneden gaan. Daarnaast ga ik alles wat ik bespaar op mijn eigen privé rekening beleggen. Ik ben al een tijdje bezig met wisselgeld beleggen via Peaks, maar wil dit gaan uitbreiden naar ‘echt beleggen’. Dus iets waar ik zelf kan kiezen waarin ik beleg.

Mijn spelregels

Als ik kijk naar mijn uitgavenpatroon, dan ben ik niet tevreden met:

 • Ons boodschappenbudget: dit is sinds we thuis werken door Corona flink gestegen. Ook staan er steeds meer luxe boodschappen op het lijstje, waar ik eigenlijk niet eens gelukkig van word.
 • Onze auto: ik heb al eens eerder verteld hoe we toen ik hoogzwanger was en tjok-vol hormonen zat een autolening zijn aangegaan om een enorme Kia Sorento van 10 jaar oud aan te schaffen. Niet alleen heb ik spijt van de lening, maar wat slurpt dat gedrocht een benzine!
 • Mijn persoonlijke verzorging en kleding budget: ik heb een liefde opgebouwd voor gezichtsserums en tweedehands kleding. Soms ga ik mijn boekje een beetje te buiten hiermee. Dat moet anders kunnen.

Dus ik ga me deze maand aan deze regels houden:

 1. Boodschappen bestel ik niet bij Albert Heijn, maar haal ik zelf. Daarnaast ga ik voornamelijk naar Lidl voor de weekboodschappen, om zo extra te besparen.
 2. Voor bestemmingen tot 5 kilometer pak ik niet meer de auto, maar neem ik de fiets. Ook als het regent. Alleen voor de weekboodschappen neem ik wél de auto, want dat wordt anders te uitdagend.
 3. Ik ga géén kleding kopen en géén persoonlijke verzorgingsproducten. Dat zijn geen nieuwe serums van The Ordinary, geen tweedehands shop-tripjes met de buurvrouw, en geen nieuwe make-up. Wel laat ik mijn nagels (ik heb gel-nagels) nog steeds doen. Om deze er af te laten halen alleen voor deze maand is slechter voor mijn nagels dan ze gewoon laten opvullen. En ik bijt anders mijn hele nagels kapot.
 4. Géén broodjes, snacks en drankjes buiten de deur. Op dit moment is er toch niets bijzonders open, en fitnessen zonder een broodje gezond achteraf kan ook gewoon. Dit betekent ook géén eten bestellen!

Wat mag ik specifiek nog wel van mezelf?

 • De cadeautjes voor December waar ik voor heb gebudgetteerd aanschaffen. Daar heb ik namelijk netjes voor gespaard.
 • Verjaardagscadeautjes en iets leuks halen voor als we Thanksgiving kunnen vieren bij een goede vriend (fingers crossed).

Doe jij ook mee met No Spend November? Volg me op Instagram, dan doen we het samen!

Deze post bevat affiliate advertenties (dus niet onder de links). Dat betekent dat als jij op een advertentie klikt en bij dat bedrijf iets aanschaft, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Je vraagt je misschien af waarom er advertenties staan in een blog over No Spend November. Nou, omdat dat past bij mijn doelen. Ik wil namelijk dolgraag van One Broke Girl mijn enige beroep kunnen maken en nóg meer leuke content voor jullie schrijven. Heb je hier nog meer vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

11 Comments on “No Spend November: Wat zijn de regels?”

 1. In het kader van bezuinigingen heb ik alle abonnementen op Storytell, Spotify e.d. opgezegd. Eigenlijk na 1 dag al spijt. 😉

  Toch ook maar eens kritisch naar de boodschappen kijken.

 2. Wat een goed én leerzaam artikel. Ik vind het grappig om te lezen dat je veel geld uitgeeft aan crèmes en serums, ik ken deze uitgave namelijk als geen ander. Op dit gebied heb ik ook echt een gat in mijn hand. Bij iedere uitgave denk ik ‘misschien gaat dit product wel echt het verschil maken’ en voordat ik het weet heb ik het weer gekocht.

 3. Voor mij is het nu wat makkelijker om niets online uit te geven door de lockdown! Vind je doel super, ga ik onthouden ook als de lockdown eindigt om dit 1 keer per jaar te doen!

 4. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Het kan altijd beter natuurlijk, zelf sparen wij standaard en letten we wel op boodschappen uitgaven. Als we iets willen kopen overleggen wij dat met elkaar.

 5. Ik doe eigenlijk al het hele jaar aan No Spend 2020 want ik hou van sparen en kom zelf nog om in de spullen en kleding. Als de corona toestanden voorbij zijn wil ik lekker big gaan spenden op verre reizen!

 6. Leuk idee. Maar ik let al erg op wat ik uitgeef. Bij het storten van mijn het salaris gaat bijna de helft direct naar de spaarrekening. Het geld wat ik aan het eind van de maand over houd gaat ook naar de spaarrekening. Een grote rondreis Amerika staat op onze planning (na corona), en dat kost flink geld (10000 euro). Daar zijn we dus flink voor aan het sparen. Maar ook gaat een klein gedeelte van het spaargeld naar de spaarrekening zonder doel. Die gebruiken we voor onverwachte grote uitgaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.