Hoe maak je een budget (+ gratis maandbudget voorbeeld download!)

Elke maand maak ik opnieuw een budget, waarin ik probeer om al het geld wat binnen komt een doel te geven. Of dat nou het aflossen van een lening is, sparen, of het kopen van boodschappen, maakt niet uit. Dit geeft mij een goed beeld van wat ik te besteden heb, maar geeft me ook de kans om in te spelen op dingen die niet elke maand gebeuren (bijvoorbeeld facturen die ik per kwartaal betaal). Maar hoe maak je eigenlijk een maandbudget?

Inzicht krijgen in jouw inkomsten en uitgaven

Het is heel moeilijk, of zelfs onmogelijk, om op de gok een budget in elkaar te zetten. De belangrijkste stap die je moet nemen is het bekijken van al jouw inkomsten en uitgaven. Nu verwacht ik niet dat je met een kop thee achter de computer duikt en van het hele afgelopen jaar gaat uit spitten hoeveel je hebt uitgegeven aan vanalles, maar het is goed om in ieder geval de vorige maand in kaart te gaan brengen. Ik gebruik zelf vrijwel altijd mijn pin-pas, waardoor ik inkomsten en uitgaven goed kan volgen. Als jij vooral cash-geld gebruikt, kan dit wat lastiger zijn en zal je meer moeten schatten. In een volgend budget is het dan vooral zaak om de schatting beter te maken.

Inkomsten

  • Welke inkomsten heb je? Werk je in loondienst en ontvang je daarvoor een vast maandsalaris? Of werk je flexibele uren en is het salaris niet altijd hetzelfde? Ga in dat geval uit van hetgene wat je normaal gesproken kunt verwachten aan salaris (het laagste bedrag).
  • Krijg je toeslagen of tegemoetkomingen vanuit de overheid? Als je bijvoorbeeld kinderen hebt, krijg je kinderbijslag. Wanneer jouw kind naar de opvang gaat, krijg je waarschijnlijk kinderopvangtoeslag, en misschien zelfs kindgebonden budget. Afhankelijk van jouw salaris kan het ook zijn dat je zorgtoeslag of huurtoeslag ontvangt.
  • Krijg je een voorlopige teruggave van de belastingdienst per maand uitgekeerd omdat je bijvoorbeeld een koophuis hebt?
  • Heb je nog andere inkomsten die je mee wilt nemen?

Uitgaven

  • Welke rekeningen moet je elke maand betalen? Dat zijn je ‘vaste lasten’. Denk aan de huur of hypotheek, energiekosten, verzekeringen, abonnementen voor internet, TV en telefoon, betalingen aan leningen en nog veel meer.
  • Welke ‘variabele lasten’ geef je jouw geld aan uit? Denk hier bijvoorbeeld aan boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging, uitgaan, en noem maar op.
  • Hoe veel spaar je? Misschien spaar je op dit moment nog wel helemaal niet, maar wil je dit wel gaan doen. Door overzicht te krijgen ga je ook zien waar de mogelijkheden zitten om geld over te houden.

Wat binnen de uitgaven altijd een grote valkuil is, zijn de uitgaven die niet elke maand gebeuren, maar juist elk kwartaal of elk jaar. Ik zet hier zelf altijd een spaarpotje voor opzij, maar als jij dit nog niet hebt of kunt, is het wel belangrijk om te weten wanneer deze bedragen worden afgeschreven en hoe hoog deze ongeveer zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Gemeentelijke Belasting, die vaak eens per jaar wordt afgerekend.

En hoe maak ik nu een budget?

Eigenlijk is een budget niet meer dan een samenvatting van wat je verwacht voor de komende periode. Je kunt deze maken per jaar, per maand, of zelfs per week als je dit zou willen. De inkomsten en uitgaven die je na al dit uitzoekwerk weet, zijn degenen die in jouw budget thuishoren. Ik probeer altijd ‘tot-de-0’ te budgetteren, wat betekent dat elke euro een bestemming heeft. Maar misschien kom jij er achter dat er helemaal niet genoeg inkomsten zijn om alle uitgaven af te dekken. Dan is het belangrijk om te kijken waarop je kunt besparen, zodat je dit wel kunt bereiken.

Hier onder vind je mijn maandbudget van februari voor de gezamenlijke rekening (ik maak altijd 1 budget per rekening). Ik vind het fijn om een budget op papier te maken, in plaats van in Excel. Excel kan heel handig zijn, maar het feit dat ik het zelf op moet schrijven zorgt ervoor dat ik er veel bewuster mee bezig ben.

Als je me volgt op Instagram, dan zul je deze eens per maand zien langs komen.

En vind je het nou best lastig om zelf een overzicht in elkaar te draaien, dan heb ik een cadeautje voor je! Het budget template zoals je hierboven op de foto ziet is namelijk gratis en voor niets te downloaden.

Heb jij nog top-tips voor een sterk budget?

6 Comments on “Hoe maak je een budget (+ gratis maandbudget voorbeeld download!)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.