Wat nou als ik mijn baan zou verliezen? Mijn gestripte budget bij baanverlies

Deze tijd van Corona en onzekerheid zorgt er bij mij voor dat ik me wil voorbereiden op ‘het ergste’. Ik probeer met alle macht om me veilig te voelen en dat doe ik door te bedenken hoe ik me zou gedragen als ‘het ergste’ gebeurt. Nu zijn er veel ergere dingen in het leven dan het verliezen van een baan, maar het voelt voor mij fijn om daar over na te denken. Dus vandaag: mijn gestripte budget bij baanverlies.

Budget bij baanverlies

Hoe ziet mijn budget er nu uit?

Voordat ik kan bedenken hoe mijn budget er uit ziet als ik alle onnodige dingen er uit strip, zet ik eerst op een rij hoe het er nu uit ziet. Ik heb twee budgetten die ik bij houd; van de gezamenlijke rekening en van mijn persoonlijke rekening. Okay… Ik houd voor mijn man ook een budget bij voor zijn persoonlijke rekening, maar dat deel ik niet.

Totaaloverzicht beide rekeningen

Als ik alles bij elkaar gooi van deze twee rekeningen, ziet dit er zo uit.

Vaste lasten / rekeningen

SoortBedrag
Hypotheek€ 923,15
Overlijdensrisicoverzekering€ 22,66
Inboedel, opstal en aansprakelijkheid verzekering€ 73,07
Begrafenis verzekering€ 27,57
Ziektekosten verzekering€ 235,70
Auto & rechtsbijstand verzekering€ 114,40
Reis & annuleringsverzekering€ 18,06
Dierverzekering€ 53,39
Water€ 25,-
Energie€ 228,-
Sportschool€ 79
Kinderopvang€ 1.638,23
Internet & TV€ 76,99
Autolening€ 139,51
Auto belasting€ 102
CV / boiler controle (per 3 maanden)€ 10,-
Videoland€ 8,99
Bank kosten€ 7,40
E-bike ‘lening’€ 49,23
GSM€ 46,50
Website (deze dus)€ 10,-
Netflix€ 10,99
Studielening€ 206,33
Google opslag€ 1,99
Algemeen Dagblad online abonnement€ 6,00
Totaal€ 4.111,76

Variabele lasten

SoortBedrag
Boodschappen€ 530,-
Dochter€ 140,-
Benzine & reizen€ 150,-
Uitgaan€ 150,-
Lunch€ 40,-
Kleding & verzorging€ 150,-
Overig€ 63,12
Totaal€ 1.223,12

Sparen

SoortBedrag
Jaar rekeningen€ 80,-
Buffer€ 18,54
Auto reparatie€ 100
December (+ reis Engeland)€ 235,-
Eigen risico zorg€ 16,-
Penny€ 25,-
Buffer Iris€ 100,-
Toby verjaardag€ 16,67
Totaal€ 591,21

Dit telt op naar € 5.926,09 in totaal! Wow.

Wat zou ik in een noodsituatie veranderen?

Kortdurend baanverlies

Door goed na te denken over hoe mijn leven er uit zou zien als ik mijn baan zou verliezen, kan ik betere keuzes maken voor die periode.

Vangnet

Allereerst wonen we natuurlijk in Nederland, waar een sociaal vangnet bestaat bij baanverlies: de WW. Omdat ik al lang werk, heb ik recht op 2 jaar WW, waarbij ik 70% van mijn loon zou ontvangen. Dat betekent dat ik in plaats van € 2.939,09 (netto), ik nog maar € 2.057,36 (netto) zou krijgen. Dat is een achteruitgang van € 881,-.

De eerste stap is dus het vinden van een besparing van € 881,-.

Kinderopvang

Voor mij is dit niet zo moeilijk, want wij betalen het mega-bedrag van € 1.134,23 netto (!!) aan de kinderopvang. Als een van ons zijn baan verliest, kun je nog 3 maanden kinderopvang afnemen, waarbij ze het te betalen bedrag naar € 0,- netto zetten. Het bedrag van de kinderopvang wordt dan gelijk aan het bedrag wat je van de overheid terug krijgt aan kinderopvangtoeslag. Dit geeft je de kans om nog 3 maanden te zoeken naar een nieuwe baan, zonder jouw plek op de opvang op te geven. Na deze 3 maanden zou ik sowieso stoppen met de kinderopvang, dus dat levert € 1.134,23 op. Zo, klaar!

Dat is een grapje natuurlijk, want als ik mijn baan verlies wil ik nog meer besparen om voor te bereiden op eventueel langdurig baanverlies. Dus ik kijk nog even verder in mijn budget.

Luxe zaken schrappen uit mijn budget

Het begint voor mij bij kritisch kijken naar de uitgaven, want ik wil nog liever niet aan mijn spaargeld komen. De zaken die ik dan sowieso zou schrappen zijn:

  1. E-bike ‘lening’ € 49,23: dit is geen echte lening, dus daarom is die gemakkelijk te schrappen. Ik heb mezelf namelijk geld geleend uit ons ‘huis’ potje en dat betaal ik maandelijks terug. Dat is ook wel even uit te stellen.
  2. Streaming € 14,99: We hebben Netflix en Videoland in het budget staan, maar betalen ook voor Disney+ (per jaar vooruit) en Amazon Prime (via mijn man). Dat is een beetje veel. Ik zou Videoland en Amazon Prime stopzetten, wat neerkomt op een besparing van € 14,99.
  3. Ziektekostenverzekering aanvullend pakket € 18,99: Wanneer er iets ingrijpends veranderd in jouw leven, zoals een zwangerschap of baanverlies, is het bij veel verzekeraars mogelijk om jouw pakket aan te passen. Ik zou dan mijn aanvullende verzekering opzeggen. Ik heb niet zo vaak iets, en heb deze alleen genomen omdat ik vorig jaar wat extra fysiotherapie nodig had. Dat heb ik nu eigenlijk niet meer nodig.
  4. Algemeen Dagblad online abonnement € 6,-: Dit zou ik laten vallen als ik in de WW terecht kom. Dat is echt een luxe ding vind ik.
  5. Variabele kosten € 300,- naar beneden: Verder zou ik vooral proberen om de variabele lasten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. € 50,- voor kleding is meer dan genoeg, evenals € 50,- voor uitgaan. Lunchen doe ik gewoon thuis en een ‘overig’ potje in mijn variabele uitgaven is ook makkelijk geschrapt.

Deze besparingen tellen op naar € 389,21. Met de kinderopvang erbij, zit ik dan op een besparing van € 1.523,44. Dat zou betekenen dat ik € 641,- heb om te sparen voor een flinke buffer voor nog ergere tijden, en de € 881,- die ik er op achteruit ga, gedekt zou zijn.

Langdurig baanverlies

Maar wat nou als de economie het zo slecht zou doen, dat ik voor een hele lange tijd geen werk zou hebben? En dat ik ook geen recht meer zou hebben op WW? We zouden dan alles moeten redden op de inkomsten van manlief. Dat zou echt super naar zijn, want ik ben opgevoed als een ‘independent woman’ en wil altijd mijn ‘eigen geld’ verdienen, maar soms is het leven gewoon zo.

Vangnet

Voor deze situatie bestaat eigenlijk geen vangnet. Wij verdienen met het salaris van mijn man te veel om in aanmerking te komen voor bijstand, dus we moeten dit zelf oplossen. Gelukkig ben ik altijd zo’n voorbereider geweest, dus heb ik rekening gehouden met deze scenarios in bijvoorbeeld de aankoop van ons huis.

Ons huis kochten we voor € 209.000,-, maar onze maximale hypotheek die we móchten afsluiten (van de bank) was bijna € 500.000,-. Absurd vond ik dat. Niet alleen de maandlasten, maar ook dat je dan geen enkele vrijheid meer zou hebben om te kiezen om bijvoorbeeld een dag minder te werken. We hebben dus gemikt op het kopen van ons huis op één salaris. Hierdoor hebben we een meer gedateerd huis, wat een hoop werk vergt, maar het geeft ons (mij vooral) een veilig gevoel.

Hoe veel moet ik dan besparen?

In dit scenario zouden we het verlies van mijn héle salaris op moeten vangen, dus € 2.939,-. In het gedeelte over kortdurend baanverlies las je dat ik al € 1.523,- heb gevonden om te besparen. Ik moet dus nog € 1.416,- vinden om verder te besparen, om rond te komen van één salaris.

Verkoop nu je auto

De auto moet er uit

Een van de hoogste kostenposten in ons budget is onze auto. We rijden een 12 jaar oude Kia Sorento, en die is groot, zwaar en slurpt benzine. Ook hebben we daar nog een autolening voor die we aan het afbetalen zijn. Dom, ik weet het, maar ik was hoogzwanger toen we hem kochten en geef de schuld aan de hormonen. Gelukkig is de auto wél veel meer waard dan de lening die we ervoor hebben, dus door het verkopen van de auto valt de autolening van € 139,- volledig weg.

Maar onze auto kost nog veel meer dan dat. We betalen namelijk wegenbelasting van € 100,-, want de auto is heel zwaar. Ook geven we ongeveer € 73,- uit aan de autoverzekering. Daarnaast zetten we € 100,- per maand weg voor eventuele reparaties en stoppen we er ongeveer € 150,- aan benzine in elke maand.

Samen met de autolening besparing telt dit op naar: € 562,-. Top! Dan heb ik nog maar € 416,- te besparen.

Stoppen met de sportschool

Wanneer er geld te weinig is, is het natuurlijk te zot voor woorden om € 109,- (een deel komt vanaf mijn man’s eigen rekening) te betalen voor de sportschool. Deze kan er dus gemakkelijk uit, en we gaan wel gratis sporten. Nog € 307,- te gaan….

Studielening pauzeren

Ik betaal mijn studielening nog steeds terug en geef hier een bedrag van € 206,33 per maand aan uit. Het duurt nog iets van 10 jaar om deze volledig af te lossen, maar aangezien de rente op 0% staat, maak ik me daar niet zo druk om. Maar die € 206,- kan ik goed gebruiken als ik langdurig geen baan meer heb. Als ik dus langdurig mijn baan zou verliezen, zou ik de terugbetaling van mijn studielening pauzeren. Dat kan voor maximaal 5 jaar, daarna moet ik dan weer betalen. Nog € 101,- te gaan…

Minder op reis

Wij sparen een flink bedrag per maand om allerlei reisjes en vakanties mee te doen. Zo huren we in December een huisje in Engeland om tijdens kerst de familie te bezoeken en geven we flink wat uit aan kerstcadeaus. We sparen daar € 235,- per maand voor. Als ik mijn baan zou verliezen, zouden we sowieso minder op vakantie of op reis gaan, dus die € 101,- besparing is dan prima te doen.

Met al deze besparingen kunnen wij het gemakkelijk redden op één salaris. Mijn man verdient ongeveer net zo veel als ik, dus dit geldt bijna hetzelfde als hij zijn baan zou verliezen. Het geeft me een fijn gevoel om dit overzicht te hebben.

Maak ik me eigenlijk zorgen over mijn baan?

Maar dan nu de hamvraag… Maak ik me eigenlijk zorgen over mijn baan? Nee, over mijn baan maak ik me geen zorgen. Ik werk bij een bedrijf wat pakketten bezorgd, en daar gaat het nu heel goed. Maar ik maak me wél zorgen over de baan van mijn man. Niet dat het bij zijn werkgever direct crisis is, maar het is zeker niet zo’n veilige branche als waar ik werk.

Ik ben dus nog even aan het bedenken hoe ik ervoor kan zorgen dat we ons veiliger voelen voor de toekomst. Misschien door meer te sparen, misschien door juist te investeren, maar sowieso door de vaste posten in mijn budget te verlagen.

Heb jij al eens een noodbudget voor jezelf gemaakt?

Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij op een link klikt en iets bestelt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

3 Comments on “Wat nou als ik mijn baan zou verliezen? Mijn gestripte budget bij baanverlies”

  1. Dit vind ik een goeie om eens bij stil te staan. Vooral ook omdat, als je even snel erover na denkt, veel van deze kosten ook nu al zou kunnen besparen! Ok, de auto is een dingetje en de kinderopvang in jullie geval ook, maar dingen als een abonnement daar valt op te bezuinigen. Ik ga dit ook eens op papier zetten. Misschien dat ik hierdoor de vaste lasten nog lager kan maken. Bedankt voor de inzichten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.