Wat je kunt leren van FIRE als je niet eerder met pensioen wilt

Sandra blogt op ikbenjanmodaal.nl over het opbouwen van een financiële basis, maar is zelf druk bezig met FIRE, omdat ze eerder met pensioen wil. Vandaag legt ze uit hoe ze dit aanpakt, maar ook hoe je gebruik kan maken van het FIRE principe als je helemaal niet eerder met pensioen wilt.

Wat je kunt leren van FIRE als je niet eerder met pensioen wilt

Vervroegd pensioen? Waar heb je het over?

FIRE (Financial Independence, Retire Early) is een relatief nieuwe beweging dat steeds meer aan populariteit wint in Nederland. Het idee is dat je ervoor gaat zorgen dat je financieel onafhankelijk wordt, zodat je vervroegd met pensioen kunt. Met ‘onafhankelijk’ wordt bedoeld dat je niet afhankelijk bent van een baan, een partner of de overheid. Het klinkt als een ver-van-mijn-bed-show, maar in theorie is het eigenlijk heel simpel: je vergroot je inkomsten, verlaagt je uitgaven en het verschil ga je beleggen (bijvoorbeeld in aandelen of vastgoed). Dit blijf je doen totdat je kunt leven van het rendement, zonder je beleggingen te moeten verkopen.

Let’s do the math

Om een schatting te maken van hoeveel je nodig zal hebben: 25 keer jouw jaarlijkse uitgaven. Dus stel je verwacht ongeveer €20.000 euro per jaar uit te geven dan heb je 25 x €20.000 = €500.000 euro nodig in totaal. Gemiddeld groeien beleggingen met ongeveer 7% per jaar. Als je elk jaar €20.000 euro (wat 4% is) zou opnemen, dan heb je na aftrek van belastingen en inflatie (dat producten elk jaar duurder worden) nog steeds wat extra winst over of speel je net quite. Kortom: je kunt dan leven van het rendement. Het is géén bulletproof rekensommetje, maar het komt er wel het dichtst bij in de buurt.

Stel je zou €1.000 euro per maand kunnen beleggen tegen een gemiddeld jaarlijks rendement van 7% dan zou je er ongeveer 20 jaar over doen om FIRE te worden. Dat klinkt heel lang (en dat is het ook), maar het betekent wel dat ik rond mijn 50e met pensioen ga in plaats van na mijn 70e. Ik heb daarmee mijn werkzame jaren dus met de helft verminderd. Er 20 jaar over doen klinkt lang, maar het betekent wel dat ik 20 jaar minder hoef te werken… 🤓

FIRE: Ook interessant als je niet eerder met pensioen wilt

Hartstikke leuk allemaal, maar het is niet voor iedereen de ideale keuze. Het vereist een aanpassing van leefstijl, je hebt een lange adem nodig én je moet überhaupt wel vervroegd met pensioen willen. De meeste mensen willen dit niet en dat is prima. Ik vind namelijk dat je geld moet gebruiken om dromen uit te laten komen en niet iedereen heeft dezelfde dromen. Zelf streef ik naar financiële vrijheid, omdat zowel de reis als de bestemming bijdragen aan mijn geluk. Maar die definitie van geluk: die is voor iedereen weer anders.

Wat maakt jou gelukkig (en wat is er nog meer mogelijk)?

Je kunt de filosofie achter FIRE echter ook heel goed gebruiken voor jouw eigen geluk en voor het realiseren van dromen, óók als je niet eerder met pensioen wilt. Op dit moment volgen we eigenlijk allemaal min of meer hetzelfde levenspad wat betreft financiën: we studeren, we gaan een woning huren, uiteindelijk een koophuisje, liefst samen met partner, kindjes erbij en vervolgens van loonstrook tot loonstrook leven totdat we met pensioen kunnen. FIRE laat zien dat wanneer je verder kijkt dan deze ‘standaard’ dat er een wereld vol mogelijkheden is. En wat FIRE vooral laat zien is dat je door jouw uitgaven te verlagen juist veel meer opties en mogelijkheden krijgt in het leven.

Een paar interessante voorbeelden

Financieel onafhankelijk worden en eerder met pensioen gaan is natuurlijk vrij ‘extreem’, als je het vergelijkt met hoe onze maatschappij is. Maar je kunt de filosofie ook op andere manieren inzetten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden aan de hand van het rekensommetje dat ik hierboven noemde.

  • Als je 1 jaar lang die €1.000 euro apart zou zetten en ‘gewoon’ zou sparen in plaats van beleggen, dan zou je ruim een half jaar lang(er) onbetaald verlof kunnen opnemen. Bijvoorbeeld om extra lang van jouw pasgeboren baby te genieten. Duurt het even voordat je het bedrag hebt gespaard? Ja. Zal het ‘t waard zijn? Ja. Het is een mooi doel om naar toe te werken, vooral aangezien moeders steeds vaker kampen met burn-outs, postnatale depressie en aan stress gerelateerde problemen. 😓
  • Als je 2 jaar lang die €1.000 euro apart zou zetten en ‘gewoon’ zou sparen in plaats van beleggen, dan zou je genoeg geld hebben om ruim een jaar lang de rekeningen te kunnen betalen. Dan heb je bijvoorbeeld een jaar lang de tijd om een tussenjaar in te lassen, om een bedrijf te starten of om je te laten omscholen.
  • Als je de uitgaven zodanig verlaagt dat je €1.000 euro overhoudt, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om minder te werken. Minder uitgeven = minder werken = meer tijd voor andere belangrijke dingen.

Tuurlijk, niet iedereen is in de positie om €1.000 euro per maand over te houden. Ga dan voor een bedrag dat wél reëel is. Het kan in ieder geval lonen om te onderzoeken of jij je kosten enigszins kunt verlagen. Want minder uitgeven = meer mogelijkheden in het leven.

Waar begin je?

Wat jouw dromen ook mogen zijn: het is belangrijk dat je éérst een goede financiële basis opbouwt. Dus zorg ervoor dat je inzicht hebt in jouw inkomsten en uitgaven, maak een spaarpotje voor onvoorziene uitgaven, bouw een buffer op voor noodgevallen en creëer een financieel systeem voor jezelf. Je kunt zelf een systeem bedenken, maar je kunt ook een shortcut nemen en Money Game spelen. Money Game is de methode die Sandra heeft ontwikkeld voor het bouwen van een financiële basis. Je volgt de vakken op het bordspel, voltooit de opdrachten en eindigt met een stevige basis. 💪

Wat je kunt leren van FIRE als je niet eerder met pensioen wilt

Wat vindt One Broke Girl?

Het boek Money Game is een van de interessantste geld-boeken die ik in de afgelopen jaren heb gelezen. Door van geld letterlijk een spel te maken, is het voor iedereen te doen om je financiën onder controle te krijgen. En extra handig: je kunt de Money Game methode gebruiken om vervolgens in slechts 5 minuten per maand jouw financiën te regelen. Klinkt goed, toch?

Als ik zo enthousiast ben, wil ik het ook voor iedereen mogelijk maken dit boek te bemachtigen. Dus natuurlijk regelde ik speciaal voor jou een dikke korting!

Vul bij het afrekenen van Money Game de kortingscode ONEBROKEGIRL in, en je krijgt maar liefst 15% korting. 

Disclaimer

Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij Ikbenjanmodaal.nl iets aanschaft, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.