Het is al een tijdje heel populair om te sparen in het buitenland, bijvoorbeeld via Raisin. De rente in Nederland was lange tijd extreem laag, waardoor je spaargeld bijna niets opbracht. Mensen gingen dus op zoek naar andere plekken om te sparen, tegen een hogere rente. Maar hoeveel rente krijg je bij Raisin?
Wat is Raisin?
Raisin is een online platform waar je een spaarrekening of spaardeposito in het buitenland kun openen. Ze bieden rekeningen aan bij maar liefst 40 verschillende banken in Europa. Omdat in een aantal landen binnen Europa de spaarrente een stuk hoger is dan hier in Nederland, kun je via Raisin dus een hogere rente krijgen dan bij je eigen bank.
Raisin is dus zelf geen bank, maar een platform dat Europese banken en spaarders samenbrengt. Raisin wordt betaald door de partnerbanken met wie zij samenwerken, dus als spaarder hoef je aan Raisin geen kosten te betalen.
Depositosparen of vrij opneembaar sparen
Bij Raisin kun je een leuke rente krijgen, zeker als je kiest voor depositosparen. Bij depositosparen zet je je geld voor een bepaalde periode vast. In ruil voor dat vastzetten krijg je een hogere rente. Over het algemeen geldt: hoe langer je geld vaststaat, hoe hoger de rente die je krijgt.
Ook de normale spaarrekeningen die je kunt openen via Raisin bieden een leuke rente. Dit komt doordat de rente in het buitenland hoger kan zijn dan in Nederland. Dus ook als je je geld niet voor langere tijd vast wil zetten, kun je via Raisin sparen tegen een hogere spaarrente dan bij de meeste bekende Nederlandse banken.
Hoeveel rente krijg je bij Raisin?
Als je kiest voor via Raisin, is de hoogste rente 3,62%. Je moet je geld hiervoor een jaar vastzetten. Je kunt geld dan niet tussentijds opnemen zonder een boete te betalen.
Heb je toch liever dat je geld altijd vrij opneembaar is? Dan kun je dus kiezen voor een normale spaarrekening bij Raisin. De drie banken met de hoogste rente op dit moment zijn CKV (België), HoistSparen (Zweden) en Collector (Zweden). Zij bieden rentepercentage van respectievelijk 3,30%, 3,27% en 3,27%. Via Raisin kun je heel gemakkelijk bij hen een spaarrekening openen.
Hieronder zie je hoe dit er bij Raisin uitziet.
Is sparen via Raisin veilig?
Allemaal leuk, dat sparen tegen een hogere rente, maar je wil natuurlijk wel dat je geld veilig is. Want aan een hoge rente heb je niets als je je geld vervolgens kwijtraakt omdat een buitenlandse bank failliet gaat en jij daar je geld bleek hebben staan.
De banken waar Raisin mee samenwerkt zijn allemaal aangesloten bij zogenaamde depositogarantiestelsels. In Nederland is je spaargeld dankzij dit stelsel beschermd tot een bedrag van 100.000 euro in het geval jouw bank failliet gaat.
Ook in andere Europese landen gelden vergelijkbare garantiestelsels met ook een bedrag van 100.000 euro wat wordt gegarandeerd. Sparen via Raisin is dus net zo veilig als sparen bij een van de bekende Nederlandse banken. Bovendien bestaat Raisin al jaren en moet het platform aan allerlei Europese wet- en regelgeving voldoen, waardoor je ervanuit mag gaan dat sparen via Raisin veilig is.
Kun je via Raisin ook beleggen?
Via Raisin kun je niet beleggen. Wil je liever beginnen met beleggen en zo nog hoger rendement behalen? Dan zul je dus op zoek moeten naar een alternatief.
Er zijn tal van manieren om te beleggen. Beleggen kan zeker lucratief zijn, want het gemiddelde rendement ligt al jarenlang hoger dan bij sparen. Beleggen brengt echter wel risico’s met zich mee en de grote winsten behaal je vooral op de langere termijn, dus beleg alleen met geld dat je ook echt langere tijd kunt missen.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Open jij een rekening bij Raisin, dan ontvangt One Broke Girl een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.
Geef een reactie