Waar krijg je nog rente op jouw spaargeld?

Over dik anderhalve week is het zover… De dag dat ook ik 0% rente krijg op al mijn spaargeld. Sinds meer dan 7 jaar heb ik een aantal spaarrekeningen bij Moneyou, waar je voorheen een goede rente ontving voor jouw zuurverdiende centjes. Maar vanaf 1 juli 2020 houdt de rente bij Moneyou ook op, zoals bij zo veel banken. Heeft sparen nog wel zin? En waar krijg je nog wél rente op jouw spaargeld?

Waar krijg je rente op spaargeld

Heeft sparen nog wel zin?

Als een echte spaarder zal ik altijd volmondig ‘Ja!’ antwoorden op de vraag of sparen zin heeft. Maar het is zeker niet meer zo rendabel als heel veel jaren geleden, toen je wel 4% rente op jouw spaargeld kon krijgen. Spaargeld kan je wel uit de penarie helpen als je in de problemen komt, of kan ervoor zorgen dat je kosten die je al verwacht in de nabije toekomst kunt afdekken (dit noem je ‘reserveren’). Het NIBUD adviseert dan ook om 3-6 maanden aan maandelijkse kosten als spaargeld of buffer te hebben.

Wanneer je eenmaal boven dit buffer-bedrag uit komt, is het belangrijk om na te denken over wat je met jouw geld wilt doen. Je kunt namelijk ook jouw hypotheek versneld aflossen, waarbij je geen rente krijgt, maar juist rente niet hoeft te betalen. De blogger Porterenee heeft bijvoorbeeld al een heel stuk van haar hypotheek al afgelost en plukt daar nu de vruchten van.

Maar wil je jouw huis verbouwen? Dan is het misschien wél verstandig om door te sparen.

Ik wil wél rente krijgen op mijn spaargeld. Maar waar geven ze dat nog?

Waar houd je rekening mee bij het kiezen van een nieuwe spaarrekening?

Bij het kiezen van een nieuwe spaarrekening zul je over een paar dingen moeten nadenken.

 1. Wil je jouw geld altijd kunnen opnemen?
  Of kan het voor een langere tijd blijven staan en heb je niet de intentie om er aan te komen? En hoe lang is dit termijn dan? Je krijgt vaak een hogere rente als je voor een langere tijd jouw geld laat staan, maar het is wel belangrijk dat je er dan ook niet aan hoeft te komen. Als je het geld voortijdig van de rekening afhaalt, krijg je soms geen rente. Of je krijgt zelfs een boete.
 2. Wil je dat het geld gegarandeerd wordt door het Nederlandse Garantiestelsel?
  De Nederlandse overheid garandeert een bedrag van € 100.000,- spaargeld, indien de bank waar jij spaart onverhoopt omvalt. Maar op de spaarrekeningen-markt zijn ook banken actief die niet onder dit garantiestelsel vallen, of onder het garantiestelstel van een ander land. Het is zaak om goed uit te zoeken wat dit betekent voor het risico van jouw spaargeld.
 3. Hoe veel leg je maandelijks in?
  Sommige spaarrekeningen hebben een verplichte maandelijkse inleg. Als je dit misschien niet elke maand kunt opbrengen, dan is dit niet de juiste spaarrekening voor jou, en kun je beter kiezen voor een rekening zonder die verplichting.
 4. Hoe bankier je?
  Vind je het belangrijk dat je afschriften van jouw spaarrekening op papier kunt krijgen? Of is het digitaal inloggen via internet prima? En hoe belangrijk vind je het dat je jouw spaarrekening kunt inzien met een app?

Voor mij het belangrijk dat het geld wordt gegarandeerd door het Nederlandse Garantiestelsel. Daarnaast spaar ik voor verschillende spaardoelen, waarbij het voor sommige doelen belangrijk is dat ik het geld direct kan opnemen (mijn ‘reserveringen’ voor bijvoorbeeld kerst, of de vakantie), maar voor andere doelen kan het wel 16 jaar blijven staan (de spaarrekening van mijn dochter). Dus ik wil mijn rekeningen gaan spreiden.

Waar krijg je de hoogste rente op jouw spaargeld?

Als ik voor mezelf de spaarmogelijkheden ga vergelijken, dan vind ik de website van Geld.nl het fijnst. Je kunt hier allerlei filters instellen, waarmee je de spaarvorm kunt kiezen (een spaarrekening of een deposito), kan kiezen of je altijd wilt kunnen opnemen, en of er beperkende voorwaarden op de rekening zijn.

Flexibele spaarrekening

Wanneer ik kijk naar spaarrekeningen waar je geen minimum bedrag hoeft in te leggen en het geld altijd opneembaar is, dan ligt de spaarrente van de top 3 hoogste rentes tussen de 0,15% en de 0,20%. Maar Lloyd’s Bank valt onder het Duitse garantiestelsel in plaats van het Nederlandse. Verder betaalt LeasePlanBank de rente maandelijks, waardoor het jaarlijkse rentepercentage van 0,15% in realiteit iets hoger uit pakt, omdat je dan ook rente krijgt op de rente die door het jaar heen opbouwt.

Lloyd’s BankNIBC Direct InternetspaarekeningLeasePlanBank Flexibel Sparen
Rente %0,20%0,15% (0,20% op kwartaalspaarrekening)0,15%
GarantiestelstelDuitslandNederlandNederland
Frequentie rentebetalingJaarlijksJaarlijksMaandelijks
Actueel op 19-6-2020. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Ik vind de spaarrekening van NIBC Direct het interessantst. Dit komt door twee dingen: enerzijds dat ze onder het Nederlandse garantiestelsel vallen, maar anderzijds ook omdat ze naast de normale flexibele spaarrekening met 0,15% rente ook een kwartaalspaarrekening hebben met 0,20% rente. Dat is voor sommige van mijn spaarpotjes heel interessant. Ik vind het een fijn gevoel om meerdere dingen bij één bank te kunnen onderbrengen.

Spaardeposito’s

Met een spaardeposito zet je jouw geld voor een vooraf afgesproken tijd en rentepercentage vast bij een bank. Vaak is er een minimum inleg, en tussendoor geld opnemen kan niet zomaar. Maar daar staat wél een hoger rentepercentage tegenover. Dus waar krijg je rente op spaargeld? In de spaardeposito’s!

Wanneer je kijkt naar de top-3 hoogste rente percentages voor spaardeposito’s, dan valt op dat er heel veel banken uit het buitenland tussen zitten. De echte toppers qua rente percentage komen bijvoorbeeld uit Estland. Om goed te kunnen vergelijken heb ik degene die wél onder het Nederlandse garantiestelsel valt en dan het hoogste rentepercentage heeft toegevoegd: CreditEurope Bank.

BigBankInBank (via Raisin)CreditEurope Bank
Rente %1,50%1,40%1,25%
GarantiestelselEstlandEstlandNederland
Minimale eerste inleg€ 1.000,-€ 2.000,-€ 2.500,-
Frequentie rente betalingJaarlijksEinde looptijdJaarlijks
Minimale maandelijkse inleg€ 0€ 0€ –
Kosten tussentijds opnemen2% per niet volgemaakt spaarjaar. Maximaal 10%0,25% per niet volgemaakt kwartaal
Wanneer gratis tussentijds opnemen?OverlijdenArbeidsongeschiktheid, Werkeloosheid, Overlijden
Looptijd10 jaar5 jaar10 jaar
Actueel op 19-6-2020. Je kunt aan dit overzicht geen rechten ontlenen.

Je ziet dat er best wat verschil zit tussen de looptijd van de spaarrekeningen en de rente percentages die erbij horen. Ik zal dus goed moeten nadenken over hoe lang ik mijn spaargeld vast wil zetten. En ook of dat ik de spaarpercentages die je krijgt wel hoog genoeg vind om 5 of 10 jaar niet bij mijn geld te kunnen…

Al met al genoeg om over na te denken. Ik ga mijn spaarrekeningen onder de loep nemen en ook eens even rondkijken naar alternatieven voor sparen.

Waar spaar jij?

Disclaimer: One Broke Girl is niet aansprakelijk voor de keuzes die jij maakt op het gebied van spaarrekeningen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het kiezen van het product wat bij jou past. Ik ben géén financieel adviseur, en niet bevoegd om persoonlijk advies te geven. Als je twijfelt, neem dan contact op met een financieel adviseur en laat je informeren, voordat je jouw keuze maakt.

One Comment on “Waar krijg je nog rente op jouw spaargeld?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.