Sparen in het buitenland met extra veel rente (via Raisin)

Op dit moment krijg je bij veel Nederlandse banken geen rente meer op jouw spaargeld. Nadat ik uitzocht of er nog spaarrekeningen zijn die nog wél rente geven, bleek dat het er maar een paar zijn, en dat het maximale rente percentage op dit moment op 0,2% zit. Dat is niet erg veel… Nu kan ik mijn geld gaan beleggen, maar dat is niet voor al mijn doelen een goed idee. Ik zocht uit of ik ook veilig kan sparen in het buitenland, voor een hogere rente, en kwam op het spoor van Raisin!

sparen veel rente

Wat is Raisin?

Raisin is een website die bemiddeld tussen spaarders en Europese banken waar je spaargeld kunt wegzetten in een spaardeposito. Voor de spaarders is dit een kosteloos platform, en ze verdienen hun geld door de commissie die ze van de banken ontvangen als mensen hun spaargeld daar neer zetten. Ze bieden alleen banken uit de EU aan, waardoor jouw spaargeld veilig is door het Deposito Garantiestelsel, wat niet alleen in Nederland, maar binnen de gehele EU geldt. Hiermee is € 100.000,- van jouw spaargeld per bank gedekt door de overheid, als de bank waar je jouw geld hebt staan ineens failliet gaat.

Hoe werkt zo’n spaardeposito?

Een deposito is eigenlijk niets anders dan een spaarrekening waar je vooraf aangeeft hoe lang je jouw geld wilt laten staan. Je maakt met de bank een afspraak over hoe lang die periode is (de looptijd) en welk rentepercentage je hiervoor ontvangt. Over het algemeen geldt dat hoe langer je jouw geld vastzet, hoe hoger het percentage is dat je ontvangt.

Dit heeft als voordeel dat je gedurende de gehele looptijd dit rentepercentage gaat krijgen, dus wanneer de rente nog verder zakt, profiteer je. Natuurlijk werkt dit ook andersom, dus als de rente ineens heel erg stijgt, profiteer jij daar niet van mee.

Waar moet je op letten voordat je een spaardeposito opent?

Wanneer je ervoor kiest om jouw geld weg te zetten in een spaardeposito, zal je over een aantal dingen goed moeten nadenken:

Hoe lang wil je jouw geld missen?

Omdat je een vaste looptijd afspreekt met de bank, zit er vaak een boete verbonden aan het eerder opnemen van jouw saldo dan wat de afspraak was. Het is dus belangrijk om goed te bedenken wanneer je jouw geld nodig hebt, en de looptijd van het deposito wat je kiest hierop aan te passen.

Welk bedrag wil je vastzetten in het spaardeposito?

De hoogste rente percentages zitten niet alleen op de lange termijnen, maar ook de hogere inlegbedragen hebben een hoger rente percentage tot gevolg. Zo krijg ik 0,5% rente als ik € 2.000,- voor 1 jaar vastzet, maar is dat al 1,0% wanneer ik € 20.000,- voor 1 jaar vast zet. Dat is dubbel zo veel!

Hoe vaak wordt de rente uitbetaald?

Een van de meeste bekende fenomenen binnen de wereld van sparen en beleggen is het rente-op-rente effect. Als je bijvoorbeeld een tienjarig deposito opent, wat zijn rente elk jaar uitbetaald, dan ontvang je op de ontvangen jaarlijkse rente in alle volgende jaren opnieuw rente. Wanneer je kiest voor een deposito wat pas aan het eind van de looptijd de rente uitkeert, dan zie je dit effect niet. Een uitkering (van hetzelfde rente percentage) die vaker plaatsvindt, is dus over het algemeen beter.

Hoe hoog is de boete als je alsnog ineens jouw geld moet opnemen?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je onverhoopt het geld wat je op het deposito hebt gezet, tóch moet opnemen voordat de looptijd is verstreken. Vaak betaal je dan een boete, of krijg je geen rente. Het is verstandig om goed te bekijken wat de consequenties zijn van vroegtijdig opnemen van het saldo, zodat je voor jezelf kunt inschatten of dat past bij jouw verwachtingen.

Wat levert het op om via Raisin in Europa te sparen

Het handige aan het Raisin platform vind ik dat je op een gemakkelijke en veilige manier uit kunt vogelen waar jouw geld het meeste oplevert.

Ik geef je een rekenvoorbeeld, waarbij ik € 5.000,- voor verschillende looptijden vastzet. In onderstaande voorbeeld heb ik het rente-op-rente effect weggelaten, voor de duidelijkheid. Dit is namelijk afhankelijk van de voorwaarden van de bank.

Rente percentageRente in EUR (per jaar)
In Nederland, altijd opneembaar0,2%€ 10,-
In Nederland, 10 jaar vast0,9%€ 45,-
In België, 1 jaar vast 1,0%€ 50,-
In Estland, 3 jaar vast1,15%€ 58,-
In Italië, 5 jaar vast1,35%€ 67,60
Gebaseerd op de actuele rente percentage via Raisin en Independer op de datum van publiceren.

Zoals je ziet, zit er een flink verschil tussen de rente percentages in Nederland en in de rest van Europa. Ook moet je in Nederland jouw geld veel langer vastzetten voor een vergelijkbaar rendement.

Daarnaast geeft Raisin nog een extra bonus, wanneer je een spaarrekening via hun afsluit, die kan oplopen tot wel € 100,-!

Mijn oordeel

De website van Raisin is heel gebruiksvriendelijk en werkt als een soort vergelijkingstool voor Europese spaarrekeningen, zoals ook Independer dat doet voor rekeningen in Nederland. Verder vind ik het een veilig idee dat mijn geld ook gegarandeerd wordt door de overheden, wanneer ik kies om mijn spaargeld in het buitenland neer te zetten. Met de hogere rente percentages, die al beschikbaar zijn voor kortere looptijden, vind ik dit een heel goed alternatief voor lange termijn sparen in Nederland. Echt sparen is voor mij namelijk sparen met veel rente.

Zo’n drie jaar in de toekomst durf ik voor een deel van mijn geld wel vooruit te kijken, dus ik overweeg een bedrag voor 3 jaar vast te zetten in Estland. Maar eerst reken ik even goed uit of ik het bedrag echt niet nodig ga hebben.

Durf jij het aan om jouw spaargeld in het buitenland neer te zetten? Of vind je dat te risicovol?

Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij op een link klikt en iets bestelt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.