Kan je veel elektriciteit besparen door het licht achter je uit te doen?

Wanneer je nadenkt over het energiegebruik bij jou thuis zie je al snel de stroom slurpers voor je; de wasdroger en wasmachine, de vaatwasser, en de CV ketel die het gehele huis moet verwarmen. Dus hoe gaan we nu wat elektriciteit besparen? Op de website van stichting HIER klimaatbureau worden de 5 grootste stroomslurpers in een huishouden op een rijtje gezet, en dat vond ik ronduit verrassend!

 1. Verlichting
  In een gemiddeld huishouden wordt € 100,- per jaar aan stroom verbruikt door de verlichting. Natuurlijk weet ik wel dat we heel veel lampen in huis hebben, en dat deze best vaak aan staan, maar ik had niet verwacht dat deze op plek 1 zou eindigen.
 2. Wasdroger
  Ha! Inkoppertje. Die kon ik zelf ook wel raden. Als je 2x per week een wasje in de droger doet, kom je zo al op € 70,- per jaar. Wij drogen zelf zo veel mogelijk aan de waslijn, maar alle handdoeken en lakens gaan bij ons wel in de droger.
 3. Koelvriescombinatie
  Ook een grootverbruiker is de koelkast, de vriezer of een koelvriescombinatie. Een gemiddelde koelvriescombinatie kost € 65,- per jaar. Dacht ik even goed weg te komen, want wij hebben geen ‘koelvriescombinatie’, maar hier bedoelen ze dus ook losse koelkasten of vriezers. En wij hebben één koelkast, maar zelfs twee vriezers! En dat zijn niet meer de nieuwste…
 4. Verwarmingsketel
  Een verwarmingsketel verbruikt gas, maar ook stroom. Als je een HR ketel van ná 2005 hebt komt dit al gauw op € 60,- per jaar. Is jouw ketel nóg ouder? Reken dan maar op € 100,- per jaar.
 5. Vaatwasmachine
  Een gemiddelde vaatwasmachine kost € 60,- aan stroom. Ik ben wel echt een luxe-dier en heb een hekel aan afwassen. Sterker nog; toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen kocht ik éérst een vaatwasser en pas maanden later een wasmachine (bedankt, mama!)

Nieuwe regelgeving

Ook de EU houdt zich heel erg bezig met de verlichting van haar onderdanen, en per 1 september 2018 mogen er alleen nog lampen met energieklasse B worden geproduceerd. Dat betekent dat na de gloeilamp nu ook de halogeenlamp in de ban is gedaan. Overigens hebben veel winkels nog voorraden die ze op mogen maken, dus je zal de halogeenlamp nu nog gewoon kunnen krijgen.

Maar hoeveel verbruikt een bepaald type lamp nou eigenlijk?

Gloeilamp Halogeenlamp Spaarlamp Led
25 watt 15 watt 6 watt 2 watt
40 watt 25 watt 10 watt 5 watt
60 watt 40 watt 18 watt 7 watt
75 watt 45 watt 18 watt 9 watt
100 watt 60 watt 25 watt 12 watt

Een led-lamp is dus bijna 10x zo zuinig als een gloeilamp, ook nog 4x zo zuinig als een halogeenlamp.

Electriciteitsdraden

Maar wat betekent dit voor mij?

Toen de gloeilamp in de ban ging heb ik eerst ontzettend gehamsterd en allerlei gloeilampen ingeslagen. Ik vond het licht erg mooi en was niet zo blij met de andere lampen, omdat daar toen heel wit licht vanaf komt (kwam?). Ondertussen ben ik voor veel van mijn verlichting overgestapt op, je raadt het al, halogeen! Ik heb dus nog een flinke sprong te maken.

Rekenvoorbeeld

Led-lampen zijn duurder in de aanschaf, maar gaan ook langer mee. Als voorbeeld gebruik ik de eigen merk led-lampen van Philips.

De aanschaf van 1 led-lamp kost € 11,99 en volgens de verpakking gaat deze 15 jaar mee bij 2,7 uur per dag. Hij verbruikt 3kWh per 1000 branduren. De aanschaf van 1 halogeen-lamp kost € 3,49 en volgens de verpakking gaat deze 2 jaar mee bij 2,7 branduren per dag. Hij verbruikt 18kWh per 1000 branduren.

In 15 jaar tijd zou ik qua aanschafkosten € 11,99 kwijt zijn aan de led-lamp, maar heeft de halogeenlamp meer dan een dubbele gekost met € 26,18.

Als de lamp inderdaad precies 2,7 uur per dag zou aan staan verbruikt de LED-lamp 44,4 kWh in 15 jaar en de halogeenlamp 266,4 kWh. Een kWh kost ca. € 0,21, wat betekent dat de led-lamp in 15 jaar € 9,32 verbruikt, terwijl de halogeenlamp € 55,95 verbruikt.

Alles bij elkaar geteld kost één led-lamp me € 21,31 in 15 jaar en de halogeenlamp € 82,13. Dat is € 1,42 per jaar voor de led-lamp en € 5,48 per jaar per halogeenlamp en dus een verschil van € 4,06 per lamp per jaar.

Valt best mee toch?

Ach, € 4,06 per jaar… Maar beeld je eens in hoe veel lampen je in je huis hebt hangen. Ik heb alleen beneden al 24 lampen hangen (yay, spotjes!) en als ik de rest van het huis erbij telt zijn dit zelfs 46 lampen. Dan wordt de besparing behoorlijk flink, met € 186,76 voor ons huishouden per jaar!

Natuurlijk heb ik op sommige plaatsen al wél led-lampen (in de knappe lampjes van Ikea) of spaarlampen (buiten) en staan ze echt niet allemaal meer dan 2 uur per dag aan, maar dit is zeker een grotere besparing dan ik had verwacht. De eerste aanschaf is misschien hoger dan bij halogeenlampen, maar dat betaalt zich in no-time terug.

En jullie? Al helemaal om naar led-lampen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.