De energietarieven zijn historisch laag! Stap in 3 stappen over naar een nieuwe energie leverancier

Sinds de Corona crisis zijn de energietarieven historisch laag. De olieprijs is enorm gezakt, en daardoor daalt ook de prijs voor gas mee. Het moment dus om over te stappen naar een nieuwe energie leverancier. Dit is altijd al lucratief door de leuke acties en cadeaus die je wél krijgt bij een nieuw contract bij een nieuwe leverancier, maar die aan je neus voorbij gaan als je altijd bij dezelfde leverancier blijft. Maar waar moet je nou op letten bij het overstappen van leverancier? En zit je niet ineens zonder gas en elektra? Ik leg het je uit.

Overstappen van energie leverancier

Hoeveel kun je besparen op jouw energie?

In veel advertenties zie je terug komen dat je wel 400 euro per jaar kunt besparen op jouw energie, of dat een bepaalde energie leverancier véél goedkoper is dan de jouwe. Je hoeft alleen maar te gaan overstappen van energie leverancier! In werkelijkheid is dit maar ten dele waar. Je kunt namelijk alleen beparen op het variabele gedeelte van jouw energietarief. Dat is het bedrag per kWu (kilo-watt-uur) wat je betaalt voor elektriciteit, of het bedrag per m3 (kubieke meter) wat je betaalt voor gas. Daar bovenop komen nog allerlei vaste kosten, die voor elke energie leverancier hetzelfde zijn.

Je vraagt je misschien af hoe er dan 400 euro verschil kan zitten tussen leveranciers? Het hangt allemaal samen met de welkomstbonus!

Enerzijds kan er verschil zitten in het tarief zelf, maar wat er meestal gebeurt is dat leveranciers een welkomstbonus aanbieden als je overstapt naar hen. En deze bonus is hetgeen wat vaak het grote verschil maakt.

Stap 1: Bekijk jouw huidige tarieven en einddatum

Wanneer je gaat overstappen naar een nieuwe energie leverancier is het belangrijk dat je goed weet hoe veel je betaalt per kWu elektriciteit of per m3 gas. Kijk hiervoor op jouw eigen contract, want in de vergelijkingstools houden ze geen rekening met jouw échte huidige tarief, maar met het tarief wat jouw leverancier nu aanbiedt volgens de gegevens van de vergelijker. Daar kan best een flink verschil tussen zitten.

De enige tarieven die er echt toe doen zijn de variabele tarieven. Dat zijn de bedragen waar het woord kWu of m3 bij staan. Alle andere bedragen zijn vaste kosten, en die zijn bij alle leveranciers gelijk.

Kijk meteen ook even wanneer jouw energiecontract afloopt. Als je voortijdig opzegt, kun je soms een boete krijgen die kan oplopen tot € 125,-. Maar als jouw energiecontract afloopt, krijg je die boete sowieso niet.

Wist je dat je ook kunt profiteren van deze lage energie tarieven wanneer jouw contract nog lang niet afloopt? Als je nu alvast een contract afsluit voor overstappen per jouw einddatum, maak je gebruik van de huidige lage tarieven.

Stap 2: Vergelijken, vergelijken, vergelijken

De allerbeste keuze voor het overstappen van energie leverancier is om vooral heel goed te vergelijken voordat je de overstap waagt. En dat begint bij het gebruiken van meerdere vergelijkingssites voordat je jouw keuze maakt. Niet uit elke vergelijking komt namelijk hetzelfde goedkoopste antwoord, raar hè? Sommige vergelijkingssites hebben namelijk contracten met specifieke leveranciers, waardoor ze extra goedkoop zijn ten opzichte van anderen.

Maak zeker gebruik van deze vergelijkers:

  • United Consumers: door gezamenlijk in te kopen kunnen zij een lager maandbedrag geven en ze zeggen minimaal 10% korting te geven op de gemiddelde prijs van de 10 grootste energieleveranciers.
  • Pricewise: ze hebben laagste prijs garantie en een gratis overstapservice.
  • Gaslicht.com: ooit opgericht door Ben Woldering, die ook de eerste vergelijkingswebsite voor telefoonabonnementen oprichtte en deze richt zich specifiek op energie.
  • Independer.nl: waarschijnlijk de meest bekende vergelijkingssite, waar je ook kunt vergelijken op de duurzaamheid van de leveranciers.

Op vergelijkssites worden de besparingen inclusief de welkomstbonus getoond. Dit kan soms een beetje een vertekend beeld geven.

Stap 3. Vergelijk jouw oude tarief met het nieuwe tarief

Door de welkomstbonus die wordt geboden, is het soms lastig om echt 1-op-1 de tarieven te vergelijken. En het is wel degelijk relevant als je gaat overstappen van energie leverancier! Want als je volgend jaar vergeet opnieuw over te stappen, dan word je stilzwijgend verlengd en betaal je het daadwerkelijke tarief. Gelukkig kun je wel gewoon per maand opzeggen dan, maar het is toch zonde om hier niet aan te denken.

Vergelijk dus de kWu en m3 tarieven van de nieuwe leverancier die je op het oog hebt met de huidige tarieven uit jouw contract. Kijk ook eens of je misschien een dubbel tarief hebt, waarbij je ‘s nachts minder betaalt voor stroom dan overdag. Als jij vaak de wasmachine, droger of vaatwasser ‘s nachts aanzet, dan kan het handig zijn om voor een dubbel tarief te kiezen.

Is het tarief goedkoper en loopt jouw contract bijna af? Dan is overstappen sowieso een goed idee. Ook als het verschil maar heel klein is. Want aangezien de meeste mensen veel energie verbruiken, telt dit bedrag toch flink op.

En voila! Je bent overgestapt!

Jouw nieuwe leverancier regelt vaak jouw opzegging bij jouw oude leverancier, en op de door jou ingevulde datum verandert jouw leverancier vanzelf. Je merkt daar helemaal niets van. Behalve op jouw bankrekening.

Ik ben zelf net vóór de Corona crisis overgestapt van Essent naar NLE. Hierdoor is mijn maandbedrag gezakt van EUR 245,- naar EUR 228,-. Ook krijg ik aan het eind van het contract een welkomstcadeau van een paar honderd euro. Dat is mooi meegenomen! En ik zit er nog steeds net zo warmpjes bij als dat ik eerst deed. En dan te bedenken dat maar 20% van de Nederlanders elk jaar overstapt… Zonde.

En wat nu als je helemaal niet wilt overstappen?

Ben je tevreden over jouw huidige leverancier en wil je helemaal niet overstappen? Bel dan eens met jouw eigen leverancier. Als je al jaren bij dezelfde leverancier zit, kun je op elk moment overstappen. Maar vaak kunnen ze je een leuk aanbod doen als vaste klant om jezelf weer voor een vaste periode vast te leggen. Deze aanbiedingen zijn niet altijd even goed als de aanbiedingen bij overstappen, maar soms is een beetje vastigheid ook wat waard, toch?

Bij welke energie leverancier zit jij? En stap jij ook elk jaar over?

Op deze pagina maak ik gebruik van affiliate links. Dat betekent dat ik wanneer je iets aanschaft op de site waar ik naar link soms een vergoeding ontvang. Jij betaalt uiteraard niets extra! Voor meer informatie kun je de advertentie disclaimer lezen.

2 Comments on “De energietarieven zijn historisch laag! Stap in 3 stappen over naar een nieuwe energie leverancier”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.