Overstappen van bankrekening: waar moet je op letten bij het kiezen van een betaalrekening?

In Oktober veranderen er weer een hoop tarieven van grote banken. Ook de services die ze bieden veranderen. ING sluit wat bankkantoren, ABN Amro heeft nieuwe betaalpakketten met een andere tariefstructuur… Een goed moment om nu al na te denken over of je misschien wilt overstappen van bankrekening. Vrijwel elke bank maakt dat super gemakkelijk door de handige Overstapservice, dus daar hoef je het niet voor te laten. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe bank?

Overstappen van bankrekening

Bij het overstappen van bankrekening kijk je naar jouw persoonlijke situatie

Veel banken hebben vergelijkbare mogelijkheden voor betaalrekeningen en spaarrekeningen. In ieder geval hebben alle bovengenoemde banken de mogelijkheid om via Internet te bankieren, vaak zelfs via een app. Maar als je meer in detail gaat kijken, zie je wel degelijk flinke verschillen in kosten, of in wat er mogelijk is binnen het pakket wat je afsluit. Het is dus heel belangrijk dat je goed nadenkt over wat jij belangrijk vindt aan een bank, zodat je de juiste keuze kunt maken bij het overstappen van bankrekening.

Wat zijn de maandelijkse kosten?

De meest goedkope bankrekeningen bij de grote banken zijn al beschikbaar voor € 1,55 per maand. Je krijgt hiervoor alleen een bankrekening en een betaalpas. Maar heb jij meer wensen, dan gaan de kosten tussen de banken flink verschillen. Daarom is het zo belangrijk om te weten wat je wil, zodat je goed kunt vergelijken.

Op het moment dat je bijvoorbeeld meerdere betaalpassen nodig hebt, beginnen namelijk al de eerste verschillen te ontstaan.

Een bankrekening die op het eerste gezicht heel goedkoop lijkt, kan eigenlijk heel duur zijn als je bekijkt wat je ervoor krijgt. Het ligt er maar net aan wat jouw persoonlijke wensen zijn.

Hoe vaak haal jij cash geld uit de geldautomaat? En wil je ook cash op jouw rekening kunnen storten?

Nu er steeds meer digitaal gebankierd wordt, hebben sommige banken speciale -goedkopere- bankpakketten gemaakt, waarbij je maar een aantal keren per jaar cash geld uit de geldautomaat mag opnemen. Bij ING hebben ze bijvoorbeeld een pakket waar dit maar 5 keer per jaar kan. Voor de meeste mensen is dit geen probleem, maar doe jij graag alles met cash geld, dan is het handig om hier goed op te letten.

Geld storten kan bij de banken met een bankkantoor, en dus niet bij internetbanken zonder filiaal. Wel worden hier vaak kosten voor gerekend. Stort jij regelmatig cash geld? Hou dan de kosten voor de storting van contant geld goed in de gaten.

Zelf neem ik bijna nooit cash geld op, maar omdat ik wel regelmatig verkoop via Marktplaats, heb ik wel altijd cash in huis. Ik ben zelfs bezig met een spaarchallenge, waarin ik met dit cash-geld mijn laptop wil kunnen betalen. Maar ik stort dit geld niet bij de bank vanwege de hoge kosten. Als ik heb besloten waar ik deze ga aanschaffen, dan wissel ik het cash geld in voor een cadeaukaart van deze winkel.

Sta je regelmatig rood?

Als een bank je de mogelijkheid biedt om rood te staan, dan heb je eigenlijk een krediet (lening) afgesloten bij jouw bank. En de bank verdient daar goud geld mee, want rood staan is meestal hartstikke duur. Het rente percentage wat wordt gerekend voor rood staan ligt tussen de 10% en 14%. Maar als jij het belangrijk vindt om rood te kunnen staan, kies dan ten eerste voor een bank waar dat kan, en kijk ten tweede goed naar het tarief dat daarvoor wordt gevraagd. Het verschil tussen 10% en 14% lijkt namelijk heel klein, maar het maakt veel verschil.

Omdat rood staan zo ongelooflijk duur is, zou ik altijd kijken of er mogelijkheden zijn om jouw roodstand te verminderen. Heb je bijvoorbeeld spaargeld wat je hiervoor kunt inzetten? Of kun je het omzetten naar een persoonlijke lening met een lager rentepercentage? Er zijn ook banken die automatisch jouw spaargeld gebruiken om de roodstand te voorkomen -als je dat wil natuurlijk-. Dat kan je een hoop geld besparen.

Reis je regelmatig buiten de EU zone?

Bij de meeste banken is betalen binnen de EU -in euros- kosteloos. Maar zo gauw je in een andere valuta gaat betalen, wordt er vaak extra geld gerekend. De kosten hiervoor variëren per bank, waarbij sommige banken alleen een procentuele toeslag vragen (bijvoorbeeld 0,5% bovenop het bedrag), en anderen ook nog een vast tarief erbij rekenen (bijvoorbeeld € 1,- per transactie). Als je heel weinig buiten de EU reist is dat misschien niet zo heel belangrijk, maar als jij wel vaak buiten de EU komt of in vreemde valuta betaalt, let hier dan extra op bij het overstappen van bankrekening.

Omdat mijn man Engels is reizen we -normaal gesproken- een aantal keer per jaar naar Engeland. Daar hebben ze natuurlijk geen euro’s, dus voor ons zijn de kosten die er gerekend worden voor geld opnemen in het buitenland of buitenlandse betalingen heel belangrijk.

Wil je ook een creditcard bij dezelfde bank?

Er zijn banken die een creditcard gratis aanbieden bij een betaalrekening -zoals KNAB-, maar de meeste banken vragen hier een bedrag voor. Afhankelijk van welk type creditcard je wilt kan dit bedrag oplopen tot wel € 170,- per jaar voor de de allerduurste American Express kaart. Toch hoeft het niet altijd de beste keuze te zijn om voor de goedkoopste creditcard te gaan. Zo kun je met die dure American Express kaart ook KLM Flying Blue Airmiles sparen -vooral handig als je veel reist- en krijg je met de Euroclix Mastercard creditcard gratis punten die je kunt inwisselen voor geld. Je moet dan wel lid zijn van het Euroclix spaarprogramma.

Aanbiedingen bij webshops

Waar kun je nog meer op letten?

  • Geeft de bank rente op de betaalrekening?
  • Kun je meerdere betaalrekeningen openen voor hetzelfde bedrag en zo jouw uitgaven splitsen in potjes?
  • Wil je nog papieren afschriften?
  • Of wil je juist heel modern met jouw telefoon kunnen betalen (Apple Pay, Google Pay)

Hoe kun je nou goed vergelijken welke bank bij je past?

Als je een goed beeld hebt van wat je wilt, kun je ook goed vergelijken welke bank bij jouw past. De betaalrekening vergelijker van de Consumentenbond kan hierbij helpen. Je kunt jouw criteria voor een het overstappen van bankrekening invoeren, en kijken wat in dat geval de goedkoopste optie is.

Maar denk eraan, doe ook zelf even wat onderzoek bij de bank die jou een goede keuze lijkt. Want niet alles wordt meegenomen in de vergelijking.

Uit de vergelijking bij de Consumentenbond komt KNAB voor mij zeker niet als goedkoopste optie naar voren. Maar omdat wij niet alleen zoeken naar een gezamenlijke rekening, maar ook naar twee persoonlijke rekeningen (een voor mij en een voor mijn man), is KNAB eigenlijk wél het goedkoopst. Een gezamenlijke rekening is bij KNAB namelijk gratis als je beiden een persoonlijke rekening daar hebt lopen. En bij de andere banken is dat niet zo. Bij KNAB betaal ik zo maar twee keer, terwijl ik nu drie keer betaal. Ik overweeg dus ook om te gaan overstappen van bankrekening naar KNAB, maar daar vertel ik later meer over.

Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij op een link klikt en iets bestelt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

2 Comments on “Overstappen van bankrekening: waar moet je op letten bij het kiezen van een betaalrekening?”

  1. Ik moet zeggen dat ik niet wist dat er zoveel verschillen in details zijn bij banken. Ik ben één keer overgestapt en ik heb daar allemaal niet op gelet, maar ik heb dan ook geen bijzondere situaties die me vaak naar een niet EU-land brengen e.d. Ik had maar één eis: een eerlijke en duurzame bank. Ben heel blij dat ik vier jaar geleden naar ASN ben gegaan. Overstappen is zo makkelijk en het is de simpelste manier om te weten dat met je geld geen dingen gedaan worden waar je niet achter staat. Kan het iedereen aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.