Overstappen naar een nieuwe mobiele telefoon provider, loont dat?

Lekker bellen, maar dan goedkoperVerlengen of overstappen?

Zo’n 18 jaar geleden kocht ik voor het eerst in mijn leven een mobiele telefoon. Een hele chique telefoon ook nog, want hij was glanzend grijs, had spelletjes, kon maarliefst 10 (!) SMS berichten opslaan én je kon je eigen ringtone maken door de knoppen van de telefoon als een soort piano te gebruiken. Fan-tas-tisch. En bij een telefoon hoort ook een provider waarmee je daadwerkelijk kunt bellen en SMS’en, dus ik koos voor Libertel. 

Ik sta bekend als ontzettend merkvast, dus toen ik van een prepaid simkaart naar een abonnement ging, bleef ik bij Libertel. En toen Libertel zijn naam veranderde naar Vodafone, bleef ik lekker plakken. Van overstappen had ik nog nooit gehoord. Ik herinner me nog zo goed dat David Beckham in een van de eerste Vodafone reclames zijn opwachting maakte. Prachtig! En ik was een tevreden mens dat ik bij deze provider ‘mocht’ zitten.

Ik mag weer verlengen… Zal ik eens sim-only proberen?

En nu is het weer zo ver… Ik mag weer verlengen. Hoewel ik altijd een 2-jarig contract heb met een telefoon, overvalt het me altijd een beetje dat ik alweer mag gaan kiezen. Al 2 maanden word ik door mijn vrienden van Vodafone gebeld over verlengen. Maar deze keer ga ik tegen mijn eerste instinct om ‘Ja’ te zeggen in, en heb ik besloten eens verder te kijken dan mijn neus lang is. Per slot van rekening heb ik mezelf een doel gesteld om geld te besparen dit jaar, en dat gaat niet lukken als ik overal klakkeloos ‘Ja’ op zeg.

Samsung fotoAllereerst ben ik nog heel tevreden met mijn telefoon (Samsung Galaxy S7). Hij is nog niet erg beschadigd met dank aan het hoesje en hoewel er wel is aangekondigd dat Samsung stopt met updates voor de Galaxy S7 in maart 2018, wil ik liever even wachten met de aanschaf van een nieuwe telefoon totdat er iets leuks langs komt. Ik besluit voorlopig voor een sim-only contract te gaan. Hierbij krijg je geen nieuwe telefoon, maar alleen een nieuw contract voor de bel-, sms- en internetkosten tegen een lager tarief.

Zo, dat brengt mijn maandbedrag al terug van 49 euro naar 26 euro bij Vodafone, zonder ook maar naar mijn abonnement te kijken. Een jaarbesparing van 276 euro, ka-ching!

Of toch overstappen?

Maar misschien is het wel nóg voordeliger om mijn thuisbasis Vodafone te verlaten naar een concurrent over te stappen? ENG! Ik besluit op een van de grote vergelijkingssites voor GSM een vergelijking te doen. Hierdoor kan ik in één oogopslag zien of er goedkopere opties beschikbaar zijn. Op basis van mijn verbruik heb ik een abonnement nodig met minimaal 2 GB aan data en 60 belminuten of SMS’jes.

En of er goedkopere opties zijn! Ik wist niet eens dat er andere opties waren dan ‘de grote drie’, maar op de site wordt gegooid met providers als Simpel, Hollandse Nieuwe, Simyo en Tele2. De bedragen voor deze providers liggen zelfs 10 tot 15 euro per maand lager dan die van Vodafone. Maar als ik de specificaties doorneem zie ik wel wat addertjes onder het gras: hoge buiten de bundel tarieven, geen mogelijkheid om in het buitenland een buitenland internetbundel te kopen (mijn Hubby is Engels, dus we zijn met enige regelmaat in Engeland bij mijn schoonmoeder zonder wifi :S), en vooral de slechte recensies van bestaande klanten schrikken me af. Ik denk dat het gaan voor een echte ‘budget’provider misschien een stapje te ver is voor me op dit moment.

Budget partijen zijn misschien nog niet voor mij…

Logo's Vodafone, T-Mobile, KPN

Dan blijven er nog steeds 3 providers over: Vodafone, KPN en T-Mobile. Alle drie met hun eigen voordelen. Vodafone heeft mijn loyaliteit en ik heb vrijwel nooit klachten gehad over hun service. Verder hebben we binnenshuis een internet, bellen en interactieve TV pakket van KPN, dus ook daar heb ik goede ervaringen mee én ze beloven extra korting wanneer je het pakket ‘compleet’ maakt (dus ook een GSM abonnement hebt bij KPN). Als laatste heeft mijn Hubby (ook lekker loyaal, al jarenlang) een GSM abonnement bij T-Mobile, met goede ervaringen vanuit zijn kant. Ook T-Mobile belooft extra korting wanneer er een tweede GSM abonnement op hetzelfde adres wordt gesloten.

Als ik alle drie deze pakketten naast elkaar leg kom ik tot de volgende vergelijking:

Vergelijking 2018 GSM providers

Op basis van deze vergelijking komt T-Mobile het beste uit de bus. Het bedrag is per maand 4 euro lager dan bij Vodafone. Ook krijg je hiervoor 5 GB aan data in plaats van 3 GB. Verder kan ik mijn internetbundel (net als bij Vodafone, maar niet bij KPN) ook op reis gebruiken, en geeft T-Mobile zelfs 120 belminuten voor bellen náár de EU. Als laatste bieden zowel Vodafone als T-Mobile dat als je binnen je contract tóch een telefoon wil, je deze gewoon kunt krijgen.

En hoeveel besparen we dan?

Als ik alles bij elkaar tel, realiseert dit een jaarbesparing van 299 euro. Natuurlijk tel ik ook de aansluitkosten bij T-Mobile mee in die berekening, dus in het 2e jaar zou dit zelfs 324 euro zijn. En ook die paar keer per jaar dat ik mijn schoonmoeder bel, is voortaan gratis. Dat helpt.

Ik heb nog tot eind februari 2018 om definitief te beslissen of ik ga overstappen. Hebben jullie nog een top-tip?

3 Comments on “Overstappen naar een nieuwe mobiele telefoon provider, loont dat?”

  1. Nou, ik heb het gedaan hoor! Het is T-mobile geworden. De overstap ging moeiteloos en mijn telefoonnummer is netjes mee verhuisd. Ook viel het bedrag nog wat lager uit en betaal ik nu 19,50 per maand (toch weer 30 euro verdiend). Als klap op de vuurpijl kreeg ik halverwege juni bericht dat er een extra 2 GB aan data aan mijn abonnement is toegevoegd, voor niks. Ik ben dus heel tevreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.