Beleggen als One Broke Girl: kleine stapjes

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik van nature risico’s vermijd. Ik ben dus vooral een spaarder, en minder een belegger. Maar sinds januari heb ik een heel klein stapje richting beleggen gemaakt. Tijd voor een update over hoe het met mijn beleggingen gaat: de beleggingsupdate van Oktober 2020.

Beleggen

Hoe beleg ik?

Ik ben van mening dat je beleggen echt alleen maar moet doen met geld wat je kunt missen. En heel eerlijk, dat is bij mij niet heel veel. In theorie zou ik een hele buts geld in aandelen kunnen stoppen, maar ik vind dat nog veel te spannend.

Dus toen ik las over Peaks, waarbij je jouw wisselgeld kunt beleggen op een duurzame manier, zonder er naar om te hoeven kijken, leek me dit een hele mooie start. In januari van dit jaar maakte ik een account en ben ik begonnen.

Ik kies ervoor om alleen mijn wisselgeld te beleggen en geen extra stortingen te doen door het jaar heen en heb gekozen voor het profiel Scherp. Dat profiel heeft 70% aandelenfondsen en 30% obligaties. Obligaties zijn vaak minder risicovol, dus hoe scherper jouw profiel is ingesteld, hoe meer aandelenfondsen je krijgt. Hierdoor zie je vaak meer fluctuaties in het dividend (de rente die je krijgt), en dit kan zowel positief als negatief uitpakken.

Wat heb ik geleerd

Als eerste heb ik geleerd dat ik het best wel fijn vind om op een manier te beleggen die lekker passief is. Ik hoef vrijwel nergens rekening mee te houden, het loopt gewoon lekker door. Geen aandelenkoersen checken, geen stress over geld wat ik niet wil verliezen, gewoon lekker relaxed mijn wisselgeld oppotten.

Daarnaast heb ik wel gemerkt dat de kosten voor Peaks in verhouding relatief hoog zijn. Ik heb in de afgelopen maanden € 7,- betaald (€ 1,- per maand) om gebruik te maken van Peaks. En aangezien ik alleen mijn wisselgeld beleg, wat gemiddeld € 9,- per maand is, klinkt dat in verhouding nogal duur. Er zijn zeker goedkopere alternatieven, zoals beleggen bij De Giro, maar daar moet je wel zelf actiever mee bezig zijn. Daar ben ik gewoon nog niet aan toe.

Ook heb ik gemerkt dat het rendement wat Peaks laat zien (het percentage winst of verlies) niet altijd helemaal klopt met de realiteit. Zo zegt de app dat ik 6,09% rendement heb behaald, maar als ik alle plussen en minnen zelf optel, kom ik uit op 12,1%. Helemaal niet erg, want het is dus een stuk meer. Ik denk dat Peaks een aantal zaken niet mee rekent voor het percentage, zoals bijvoorbeeld dividend uitkeringen, maar heel precies ben ik er nog niet achter.

Als laatste heb ik geleerd dat de aandelenmarkt de hele tijd fluctueert en dat dat niet heel veel uit maakt als je belegt in fondsen (en dus niet in één aandeel) en voor de lange termijn. Ik begon natuurlijk in januari en heb dus de hele Corona-crisis langs zien komen tot nu toe. Er waren een paar dagen dat ik wel 20% verlies had gemaakt. Maar omdat ik beleg met geld wat ik niet nodig heb, heb ik het gewoon laten staan en gewacht. En alle verliezen zijn hartstikke goed gemaakt.

Hoe ziet mijn rendement er nu uit?

Sinds januari 2020 heb ik € 67,70 ingelegd in mijn Peaks account. Dat is dus mijn wisselgeld. Daarnaast hebben een heleboel mensen zich aangemeld met mijn actiecode (IRISNULJD), waardoor zij € 5,- tegoed in hun Peaks account hebben ontvangen, maar ik ook. Daarmee steeg mijn inleg met maar liefst € 115,-. Ook kreeg ik dividend uitgekeerd. Dat wil zeggen dat de bedrijven die in de fondsen zitten waarin ik beleg, en soort winstuitkering geven. Alles bij elkaar kreeg ik zo nog € 0,53 binnen. Daarnaast betaalde ik dus € 7,- aan Peaks om gebruik te maken van hun app.

Alles bij elkaar zou ik dus op dit moment € 176,23 in mijn Peaks account moeten hebben. Maar er staat vandaag € 197,56. Dat is dus € 21,33 meer dan de inleg min de kosten, en een rendement van 12,1%.

Beleggen
Beleggen

En nu?

Ik ben razend tevreden over Peaks en al helemaal over het rendement wat ik hiermee heb behaald door vrijwel NIKS te doen. Dus ik ga zeker door met Peaks. Wel ga ik mijn portfolio veranderen naar Heet, waarin 90% aandelen en 10% obligaties zitten. Ik ben wel benieuwd naar wat dit doet voor mijn rendement.

Daarnaast ga ik langzaamaan eens bekijken of ik op andere manieren ook kan beleggen. Aan het eind van dit jaar ben ik misschien wel klaar voor een volgende stap.

Wil jij ook beleggen met Peaks?

Als jij ook wilt beginnen met Peaks, dan begint het bij het downloaden van de app. Wanneer je na het aanmaken van jouw account mijn actiecode IRISNULJD gebruikt, krijg je direct € 5,- tegoed wat in jouw portfolio wordt belegd. Ik krijg dan ook € 5,- in mijn account gestort.

Lees alle informatie over beleggen en over de verschillende portfolio’s goed door voordat je een keuze maakt om dit te gaan doen. Of je gaat beleggen is een heel persoonlijke keuze, en het moet echt bij jouw situatie passen. Vind je het allemaal toch te eng? Blijf dan vooral lekker sparen. Je krijgt op sommige spaarrekeningen nog een beetje rente, maar het risico om jouw geld te verliezen is er dan niet. In theorie kan dat bij beleggen natuurlijk wel.

Heel veel succes met jouw beleggingsavontuur!

Deze post bevat affiliate links naar Peaks. Dat betekent dat als jij op een link klikt en besluit bij Peaks te gaan beleggen, ik daarvoor een vergoeding ontvang. Deze vergoeding gebruik ik om One Broke Girl te laten groeien. Jij betaalt natuurlijk niets extra. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

3 Comments on “Beleggen als One Broke Girl: kleine stapjes”

  1. Hey ik beleg elke maand 1 euro bij peaks omdat ik dan vast kan wennen aan hoe de beurs werkt zodat als ik het geld echt kan missen ik dan niet in paniek raak. En ik betaal geen kosten omdat ik onder de 21 ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.